ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ3Πριν από τέσσερα χρόνια, τέτοια εποχή, θα είχαν ήδη ξεκινήσει οι συζητήσεις στα διαφόρων πολιτικών αποχρώσεων επιτελεία, για το «πώς θα κατέβουμε στις αυτοδιοικητικές εκλογές». Σήμερα, ένα χρόνο πριν τη ημερομηνία των εκλογών, η συζήτηση γίνεται αλλά με εντελώς διαφορετικούς όρους από ό,τι το 2009. Ίσως μάλιστα είναι η πρώτη φορά που η έννοια του «ανεξάρτητου» τείνει να μπει στο επίκεντρο των εξελίξεων, όχι φυσικά με τον ψευδεπίγραφο τρόπο που εφηύραν τα κόμματα τα τελευταία χρόνια για να στηρίζουν συνδυασμούς χωρίς πολιτικό κόστος, αλλά πιο ουσιαστικά.

Η συζήτηση έχει ανοίξει και στην Ήπειρο. Όχι μόνο ενδοπαραταξιακά, αλλά και επίσημα, με έναρξη την προχθεσινή εκδήλωση της ΔΗΜΑΡ στη στοά Σάρκα. Με ποιους όρους όμως πάνε οι «μονομάχοι» στις εκλογές;

Με πολύ διαφορετικούς από ό,τι πριν από 3 χρόνια, σίγουρα. Ακόμα και για όσους θεωρούν ότι έχουν το ρεύμα υπέρ τους, όπως για παράδειγμα η αξιωματική αντιπολίτευση στα Γιάννενα, δεν θα είναι μια εύκολη υπόθεση το χρίσμα (γιατί ως γνωστόν, τα χρίσματα δίνονται πάντα, ακόμα και σε «ανεξάρτητους»). Και αυτό γιατί η πρώτη, σπερματική προς το παρόν ιδέα που εμφανίζεται σε συζητήσεις, είναι η δημιουργία ενός μετώπου αντίστοιχου με το κυβερνητικό, με ψηφοδέλτια και κινήσεις που θα στηριχτούν ρητά ή «κρυφά» από τα κόμματα που συμμετέχουν στην τρικομματική κυβέρνηση.

Φυσικά, κάτι τέτοιο είναι πάρα πολύ δύσκολο να γίνει, μια και στις τοπικές κοινωνίες οι αντιθέσεις είναι πάντα πιο οξυμμένες και τα πρόσωπα, παίζουν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση ή το σπάσιμο των συμμαχιών. Με τον ίδιο τρόπο, η δημοτική αρχή των Ιωαννίνων ελπίζει ότι θα μπορέσει να ανασχέσει τις διαφοροποιήσεις που υπάρχουν σήμερα εντός της (υπάρχουν δημοτικοί σύμβουλοι που επενδύουν στη δημιουργία νέας παράταξης) και να περάσει σε μια «διάδοχη» κατάσταση της σημερινής.

Αντίστοιχα, στην Περιφέρεια Ηπείρου πολύ δύσκολα μπορεί να φανταστεί κανείς π.χ. το τοπικό ΠΑΣΟΚ να στηρίζει υποψηφιότητα Καχριμάνη ευθέως. Το πραγματικό ερώτημα όμως, είναι εάν οι στηρίξεις και τα σχήματα θα διαμορφωθούν γύρω από τα ίδια, γνωστά σήμερα, ονόματα. Θα πρέπει να περιμένουμε μερικούς μήνες ακόμα για να δούμε εάν αυτό θα συμβεί. Μην ξεχνάμε ότι πλέον, ένα θέμα στο οποίο ποντάρουν πολλοί αυτοδιοικητικοί ηγέτες όπως για παράδειγμα ο κ. Καχριμάνης, είναι ότι μπορούν να παίξουν τον «ενδιάμεσο» σε ένα πολιτικό σύστημα που περνάει πολιτική κρίση, συγκεντρώνοντας αφενός σημαντική εξουσία στα χέρια τους και αποφεύγοντας τη μεγάλη φθορά που επιφέρει σήμερα, η ιδιότητα του βουλευτή ή του υπουργού. Κοντά σε αυτά, πρέπει να συνυπολογιστούν και οι αστάθμητοι παράγοντες. Ο νεοφασισμός για παράδειγμα είναι στη Βουλή και καταγράφει σημαντικά ποσοστά, ενώ στην Αθήνα διαθέτει και εκπροσώπηση στο δημοτικό συμβούλιο.

Απέναντι, ο ΣΥΡΙΖΑ

Το «αντίπαλο δέος» που μπορεί να κάνει πιο πιθανή μια τέτοια κεντρική πολιτική συμφωνία, είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και η επιλογή που θα κάνει για τις εκλογές. Προφανώς, δεν θα κινηθεί ενόψει αυτών με τον τρόπο που το έκανε μέχρι πρότινος, αλλά με στόχο να κερδίσει Δήμους ή και Περιφέρειες κάτι που του επιτρέπουν τα δημοσκοπικά «ευρήματα». Το μεγάλο ερώτημα είναι αν διαθέτει το μηχανισμό για να κάνει κάτι τέτοιο και αν προλαβαίνει να το φτιάξει μέχρι του χρόνου τέτοια εποχή. Πάντως, «προσφορές» από ανθρώπους που αναφέρονταν μέχρι πρότινος στο ΠΑΣΟΚ και έπαιζαν καίριο ρόλο σε μαζικούς χώρους και στις αυτοδιοικητικές εκλογές, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δέχεται σωρηδόν και στα Γιάννενα. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες στα Γιάννενα έχουν δηλώσει επίσημα ότι δεν πρόκειται να στηρίξουν «μνημονιακές δυνάμεις», ενώ «μετράνε» ήδη μια κοινή εμφάνιση με τον ΣΥΡΙΖΑ στην εκδήλωση για την ΕΟΖ στο Πωγώνι.

Τι θα κάνουν οι τοπικές;

Επίσης, σημαντικό ρόλο θα παίξουν οι αποφάσεις των τοπικών οργανώσεων των κομμάτων. Για τη Νέα Δημοκρατία, αυτές μετατίθενται για μετά το συνέδριο, οπότε ό,τι συζητιέται τώρα, είναι υπό αίρεση, ούτως ή άλλως. Επίσης, με την αλλαγή του καταστατικού, αναμένεται να αλλάξει και ο τρόπος ανάδειξης και επιλογής υποψηφίων. Για το ΠΑΣΟΚ, θα πρέπει να κινητοποιηθεί η νέα τοπική ηγεσία, που  μετά την προσυνεδριακή κινητικότητα δεν εμφανίζει την ίδια ζωντάνια. Ωστόσο, η πρόταση του προέδρου του κόμματος Βαγγέλη Βενιζέλου για συμπόρευση με τη ΔΗΜΑΡ υπάρχει, για τις ευρωεκλογές όμως. Η ΔΗΜΑΡ έχει αρνηθεί την πρόταση και έχει κάνει «ρελάνς» με την πρόταση για τις αυτοδιοικητικές, η οποία όμως δεν αφορά αποκλειστικά το ΠΑΣΟΚ ως κόμμα. Ένα βασικό πρόβλημα που πρέπει να υπερκεράσουν οι δύο σχηματισμοί, είναι η περιορισμένη δημοσκοπικά τουλάχιστον, απεύθυνση που αυτή τη στιγμή δεν ξεπερνάει το 12%.

Πριν ή μετά;

Έτσι όπως είναι τα πράγματα, η μόνη σταθερή ενόψει των επόμενων αυτοδιοικητικών εκλογών είναι το ΚΚΕ που θεωρείται σίγουρο ότι θα στηρίξει τους αμιγώς δικούς του σχηματισμούς. Ακόμα και για την ημερομηνία των εκλογών υπάρχουν τα σχετικά σενάρια, περί παράτασης από τώρα της θητείας των αυτοδιοικητικών μέχρι το 2015, σενάρια όμως που όσο περνάει ο καιρός διαψεύδονται. Άλλωστε, ο νόμος αναφέρει ρητά: εκλογές τέλος της άνοιξης του ’14, μαζί με τις ευρωεκλογές. Ένα ενδιαφέρον ερώτημα όμως, επάνω στο οποίο προβληματίζονται οι «παροικούντες την Ιερουσαλήμ» είναι εάν οι εκλογές για την αυτοδιοίκηση και το ευρωκοινοβούλιο θα γίνουν πριν ή… μετά από τις επόμενες βουλευτικές…

 

 

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ