Όλγα ΓεροβασίληΗ βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ν. Άρτας Όλγα Γεροβασίλη κατέθεσε την Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013, μαζί με τον Βαγγέλη Αποστόλου, βουλευτή Εύβοιας και υπεύθυνου της ΕΕΚΕ υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ερώτηση (επισυνάπτεται) που αφορά τα προβλήματα των καλλιεργητών στη συμβολαιακή γεωργία. Η Ολγα Γεροβασίλη μεταξύ άλλων ανέφερε: «Μία τέτοια περίπτωση αφορά 124 καλλιεργητές ροδιού στην Άρτα.»Την πολλά υποσχόμενη καλλιέργεια ξεκίνησαν το 2008 ως συμβολαιακή, συνεργαζόμενοι με συγκεκριμένη εταιρεία, η οποία είχε μεν την τεχνογνωσία αλλά πολύ γρήγορα τους δυσαρέστησε. Παρά τα συμφωνηθέντα σταμάτησε από το πρώτο παραγωγικό χρόνο να παρέχει τις απαραίτητες συμβουλές  με εξειδικευμένους γεωπόνους, ενώ ταυτόχρονα όχι μόνο  πήρε με χαμηλές τιμές την περυσινή παραγωγή αλλά και δεν την  έχει πληρώσει ακόμη.

Το αποτέλεσμα όλων αυτών είναι σήμερα οι συγκεκριμένοι παραγωγοί  να συζητούν μέχρι και το «ξήλωμα» των καλλιεργειών, παρόλο που το ρόδι συγκαταλέγεται ανάμεσα στα προϊόντα εκείνα που κατά κόρον προωθούνται, καταγράφοντας μεγάλη ζήτηση στις διεθνείς αγορές.

Επειδή:

  • Η συμβολαιακή γεωργία είναι ένας θεσμός που εξαπλώνεται όλο και περισσότερο στη χώρα μας.
  • Οι παραγωγοί νιώθουν ότι δεν προστατεύονται σε περίπτωση που δεν τηρηθούν τα συμβόλαια από τις εταιρείες.
  • Έχουν διαπιστωθεί περιπτώσεις που εταιρείες δεν τήρησαν τους όρους των συμβολαίων.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

1)   Αν είναι διατεθειμένος και με ποια προσέγγιση  να ελέγξει τη τήρηση των όρων των συμβολαίων που συνάπτονται για την παραγωγή και προμήθεια αγροτικών προϊόντων και

2)   Σε ποιες ενέργειες θα προβεί άμεσα ώστε να στηρίξει  τους καλλιεργητές ροδιών της Άρτας  για να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους;»