Connect with us

Hi, what are you looking for?

Giga fm 105,4 | Ραδιοφωνικός Σταθμός | Ήπειρος | Ιωάννινα

Αρχική

Παρέμβαση Σόιμπλε για τις εξαγγελίες Τσίπρα, με αιχμή για το χρέος

%cf%83%ce%bf%ce%b9%ce%bc%cf%80%ce%bb%ce%b5

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών έχει διαμηνύσει στους θεσμούς ότι περιμένει απάντηση το ταχύτερο δυνατό και συνδέει μάλιστα το ζήτημα άμεσα με την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους που συμφώνησε το Eurogroup στις 5 Δεκεμβρίου.

Αίτημα στους θεσμούς να μελετήσουν κατά πόσον τα μέτρα που εξήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας για χορήγηση 13ης σύνταξης σε χαμηλοσυνταξιούχους και αναστολή αύξησης του ΦΠΑ σε ορισμένα νησιά συνάδουν με το Μνημόνιο έχει καταθέσει ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Δύο ημέρες πριν την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Βερολίνο, εκπρόσωπος του κ. Σόιμπλε δήλωσε ότι έχει ζητήσει από τους θεσμούς απάντηση το ταχύτερο δυνατό και συνδέει μάλιστα το θέμα άμεσα με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που ενέκρινε το Eurogroup, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αν οι εξαγγελίες Τσίπρα δεν συνάδουν με τις ελληνικές υποχρεώσεις η ελάφρυνση μπορεί να καθυστερήσει.

«Περιμένουμε ταχεία διευκρίνιση σε αυτό το θέμα ώστε η εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων στο θέμα του χρέους να μην καθυστερήσει», δήλωσε εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΟΙΚ στο Βερολίνο, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Παράλληλα, σε ένα έμμεσο μήνυμα τόσο προς την ελληνική κυβέρνηση όσο και προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ο κ. Σόιμπλε υπογράμμισε πως το ελληνικό πρόγραμμα θα αποφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα μόνο εάν όλες οι πλευρές τηρήσουν τα συμφωνηθέντα.

Η κίνηση Σόιμπλε έρχεται στον απόηχο του άρθρου που εξέδωσαν ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν και ο επικεφαλής οικονομολόγος Μορίς Όμπστφελντ, με το οποίο επιρρίπτουν τους ευρωπαίους εταίρους και την Αθήνα την ευθύνη για τυχόν νέα μέτρα λιτότητας.

Στο άρθρο τους, τα δύο στελέχη του Ταμείου ζητούν χαλάρωση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα από το 2018 κι έπειτα, από το 3,5% του ΑΕΠ στο 1,5%, αλλά και μείωση του αφορολόγητου και της συνταξιοδοτικής δαπάνης.

Τις προτάσεις του ΔΝΤ απέρριψαν διπλωματικά αλλά κατηγορηματικά τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας.

Written By

Comments

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πολιτική

Στην εναρκτήρια ομιλία του συνεδρίου ο κ. Τσίπρας ανέφερε: «Σήμερα, η χώρα βρίσκεται εγκλωβισμένη σε διπλό κλοιό πανδημίας και ακρίβειας. Αλλά και εγκλωβισμένη από...

Πολιτική

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας στην συζήτηση της βουλής που συστάθηκε έπειτα από το αίτημα του για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής. Αναφέρθηκε εκτενώς...

Πολιτική

Ψηφίστηκε η Ελληνογαλλική Συμφωνία από τη Βουλή Ψηφίστηκε από την Ελληνική Βουλή κατά πλειοψηφία η Ελληνογαλλική Αμυντική Συμφωνία. Μετά από ονομαστική ψηφοφορία και με...

Πολιτική

Απόρριψη της θέσης από τον Αποστολάκη – “Παγίδα” προς τον ΣΥΡΙΖΑ Η υπουργοποίηση του Ευάγγελου Αποστολάκη “ναυάγησε” ενώ όλα έδειχναν ότι θα αναλάβει τα...

Advertisement

Copyright © 2021 Giga FM 105.4 Επικοινωνία: 2651052441

  • https://s46.myradiostream.com/7322/listen.mp3
  • https://s46.myradiostream.com:7322/;
  • MUSIC