Όλγα ΓεροβασίληΗ βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη κατέθεσε χθες, Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013, αναφορά προς τον υπουργό Οικονομικών με αφορμή την έγγραφη διαμαρτυρία του Συλλόγου Ιδιοκτητών Ενοικιαζόμενων Δωματίων/Επιπλ/νων Διαμερισμάτων και Ξενώνων Αγροτουρισμού «ο Άραχθος», με έδρα την Άρτα, για την τεράστια και αναίτια αύξηση του Φ.Α.Π. στα τουριστικά καταλύματα, που στραγγαλίζει τις ήδη πληττόμενες από την κρίση τουριστικές επιχειρήσεις της περιοχής μας. Επισυνάπτεται η Αναφορά προς τον Υπουργό Οικονομικών και η έγγραφη διαμαρτυρία του Συλλόγου.ΠΡΟΣ: τον κ. Υπουργό των Οικονομικών

ΘΕΜΑ: Αναίτια Αύξηση Φ.Α.Π.

Η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ Όλγα ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ κατέθεσε ΑΝΑΦΟΡΑ με το επισυναπτόμενο έγγραφο του Συλλόγου Ιδιοκτητών Ενοικιαζόμενων Δωματίων – Επιπλ/νων  Διαμερισμάτων και Ξενώνων Αγροτουρισμού « ο Άραχθος».

Ενώ οι εμπορικές αξίες στις περισσότερες περιοχές του Νομού Άρτας έχουν αισθητά μειωθεί και αυτό επηρεάζει την πραγματική αξία των επιχειρήσεων ενοικίασης τουριστικών καταλυμάτων, ενώ, παράλληλα, η τουριστική κίνηση του εσωτερικού τουρισμού (στην οποία και στηρίζονται αποκλειστικά οι μικρές μονάδες) έχει μειωθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια,  οι αξίες που χρησιμοποιούνται για τον προσδιορισμό των φόρων που επιβαρύνουν την εμπορική ακίνητη περιουσία έχουν αυξηθεί κατά 300%.

Παρακαλώ, τόσο για την απάντησή σας προς τους ενδιαφερόμενους, όσο και για την ενημέρωσή μου σχετικώς.

Αθήνα, 26 Νοεμβρίου 2013

Η καταθέτουσα βουλευτής

Όλγα Γεροβασίλη , ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ Ν. Άρτας

Έγγραφη διαμαρτυρία του Συλλόγου

Αξιότιμοι Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,

Με την παρούσα επιθυμούμε να σας εκφράσουμε την αγανάκτησή μας και τη δυσφορία μας αναφορικά με την αύξηση του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (Φ.Α.Π) στα τουριστικά καταλύματα. Συγκεκριμένα, σας ενημερώνουμε ότι τα τελευταία 3 χρόνια από το 2010 ο φόρος αναφορικά με τα τετραγωνικά μέτρα έχει αυξηθεί τουλάχιστον κατά 300% ενώ με έκπληξή μας παρατηρούμε ότι πλέον φορολογείται και το υπόγειο το οποίο δεν αποτελεί κύριο χώρο. Κατόπιν ερωτήματος μας στην αρμόδια εφορία, μας γνωστοποίησαν ότι η τεράστια αύξηση του φόρου οφείλεται ακριβώς επειδή πρόκειται για τουριστικά καταλύματα.

Αγαπητοί βουλευτές,

Η οικονομική κρίση την οποία υφίσταται η χώρα μας κυρίως τα τελευταία 3 χρόνια έχει σαν συνέπεια την μείωση του τζίρου σε μεγάλο ποσοστό  (σχεδόν κατά 80%) στα τουριστικά καταλύματα. Με την σχεδόν τριπλάσια αύξηση του Φ.Α.Π. πρακτικά οδηγούμαστε στο κλείσιμο των επιχειρήσεών μας  και την υποβάθμιση της τουριστικής ποιότητας της περιοχής μας.

Σας υπενθυμίζουμε ότι κατά το παρελθόν μας είχαν δοθεί επιδοτήσεις με σκοπό τη βελτίωση και επέκταση των καταλυμάτων μας με αποτέλεσμα τώρα, πλέον, να έχουμε εγκλωβιστεί σε τεράστιους ξενώνες/ξενοδοχεία με μεγάλα πάγια κόστη και ελάχιστο τουρισμό. Το λιγότερο που ζητάμε είναι να εξισωθεί ο Φ.Α.Π. για τα τουριστικά καταλύματα με τον αντίστοιχο για τις ιδιόκτητες κατοικίες. Για τους παραπάνω λόγους παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες προκειμένου να δοθεί άμεση και ουσιαστική λύση.

Με εκτίμηση,

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου « ο Άραχθος» 

Μουργελάς Ανδρέας

Σύλλογος Ιδιοκτητών Ενοικιαζόμενων                                          

Δωματίων – Επιπλ/νων  Διαμερισμάτων και                                     

Ξενώνων Αγροτουρισμού « ο Άραχθος»                                                

ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΕΩΣ 2001

ΕΔΡΑ : Κοσμά Αιτωλού & Πριοβόλου- Άρτα 47100

ΤΗΛ.2681028728, 2681078654

FAX : 2681078654  e-mail : [email protected]