Connect with us

Hi, what are you looking for?

Giga fm 105,4 | Ραδιοφωνικός Σταθμός | Ήπειρος | Ιωάννινα

Ήπειρος

Άδεια μόνο για κοπή καλάμων

imgΤην άδεια να κοπούν τα καλάμια σε έκταση 64 στρεμμάτων πίσω από το ανάχωμα της Αμφιθέας έδωσε τελικά η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας στον δήμο Ιωαννιτών.

Με αυτόν τον τρόπο νομιμοποιείται, εκ των υστέρων βέβαια, η ενέργεια του Δήμου που «ταλαιπωρεί» την κοινή γνώμη και τα τοπικά δρώμενα τους τελευταίους μήνες. Συγκεκριμένα δε, πρόκειται για «άδεια εκτέλεσης έργου αξιοποίησης υδατικών πόρων για έργα προστασίας-συντήρησης οικοσυστημάτων (κοπή καλαμιών) στην περιοχή πίσω από το ανάχωμα της Αμφιθέας» με ημερομηνία 11 Απριλίου.
Για τον δήμαρχο Ιωαννιτών Φίλιππα Φίλιο, πάντως, η άδεια αυτή ισοδυναμεί με «πράσινο φως» για τη δημιουργία της πίστας θαλάσσιου σκι, αν και κάτι τέτοιο δεν προκύπτει από το σχετικό έγγραφο της Διεύθυνσης Υδάτων Ηπείρου της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. «Αυτό που είχε πει ο Δήμος από τον Δεκέμβριο ότι η κοπή των καλαμιών είναι μια νόμιμη πράξη και ότι η δημιουργία ενός τμήματος πίσω από το ανάχωμα για αθλητικές δραστηριότητες είναι μια νόμιμη πράξη επιβεβαιώθηκε από την τελική έγκριση που πήραμε» δήλωσε χτες ο κ. Φίλιος.
Καταρχάς, μια πράξη, όπως η κοπή καλάμων, είναι νόμιμη όταν υπάρχει άδεια. Και άδεια δεν υπήρχε τον Δεκέμβριο. Επιπλέον η εν λόγω άδεια αφορά μόνο κοπή καλάμων και όχι εκρίζωσή τους, όπως έχει γίνει ήδη.
Τι περιλαμβάνει ακριβώς η σχετική αδειοδότηση; Διάνοιξη αύλακα μέσα στον καλαμιώνα πλάτους 80μ. και συνολικού μήκους 800μ., με μέσο βάθος 1μ. Η εργασία αφορά στο 10,5% της συνολικής έκτασης του καλαμιώνα στη συγκεκριμένη περιοχή.

Για τις πάπιες…
Και για ποιο λόγο δίνεται; Για τη βελτίωση των τόπων αναπαραγωγής υδρόβιων ειδών και την ξεκούραση κάποιων ειδών παπιών τον χειμώνα. Η Διεύθυνση Υδάτων σημειώνει συγκεκριμένα: «Η κατασκευή του προτεινόμενου έργου (σ.σ. κοπή καλαμιών) με την υλοποίησή του θα βελτιώσει τη διαχείριση εκτάσεων καλαμιώνων στη λίμνη που σύμφωνα με το έγγραφο του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης αποτελεί σημαντική δράση για τη βελτίωση των τόπων αναπαραγωγής και τροφοληψίας υδρόβιων ειδών σε συνδυασμό με την παροχή εκτάσεων γλυκού νερού ιδιαίτερα σημαντικών για ξεκούραση κυρίως κάποιων ειδών παπιών τον χειμώνα καθώς και των εκατοντάδων γλάρων. Επίσης, η δημιουργία ‘ντεπό’ γλυκών νερών θα πρέπει να συνδυάζεται με ετερογένεια μικρών ενδιαιτημάτων με έντονο μωσαϊκό στη λοιπή έκταση καλαμιώνα».

 

 

ΠΗΓΗ: ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Written By

Comments

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ιωάννινα

O Νίκος Οικονομόπουλος έρχεται στα Ιωάννινα την Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου στο Θέατρο ΕΗΜ – Φροντζου  Ο Νίκος Οικονομόπουλος, η Απόλυτη Φωνή, μετά από μία απίστευτη...

Ιωάννινα

50 χρόνια κλείνει φέτος ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου στην ελληνική δισκογραφία!  Και τα γιορτάζει μαζί μας, με μια μεγάλη συναυλία – γιορτή στο Θέατρο Ε.Η.Μ...

Ιωάννινα

Ο Γιάννης Κότσιρας και ο Μίλτος Πασχαλίδης στο θέατρο Φρόντζου στις 2 Σεπτεμβρίου, Σάββατο. Δημιουργικές διασκευές γεμάτες φαντασία και πάθος, καινούργια και παλιά τους...

Ιωάννινα

Oι ΜΕΛΙSSES με περισσότερα από 1500 live στο ενεργητικό τους αποδεικνύουν ότι το δυνατό τους χαρακτηριστικό παραμένει η επαφή τους με τον κόσμο. Το...

Advertisement

Copyright © 2021 Giga FM 105.4 Επικοινωνία: 2651052441

  • https://s46.myradiostream.com/7322/listen.mp3
  • https://s46.myradiostream.com:7322/;
  • MUSIC