Connect with us

Hi, what are you looking for?

Giga fm 105,4 | Ραδιοφωνικός Σταθμός | Ήπειρος | Ιωάννινα

Ήπειρος

Αλλαγές σε τεκμήρια και αποδείξεις


Αλλαγές στα τεκμήρια διαβίωσης, στο σύστημα εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων χρεών και τις αποδείξεις, προαναγγέλλει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Ναυτεμπορική ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάνης, ενώ παράλληλα λέει ότι από το 2013 έρχεται νέο, «φιλικότερο» ποινολόγιο με «λογικά» πρόστιμα και τόκους.
Ερωτηθείς για το αν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο νέων μέτρων το 2013, λέει ότι με τα σημερινά δεδομένα και τον προγραμματισμό «που έχουμε ήδη κάνει ως υπουργείο Οικονομικών», δεν μπορούν να υπάρξουν φορολογικά μέτρα, με εξαίρεση ίσως «τη φορολογία πετρελαίου που έχει εξαγγελθεί και τον εξορθολογισμό της φορολογίας προϊόντων καπνού».

Πρέπει, σημειώνει, να κινηθούμε «στη λογική της φορολόγησης όσων δεν δηλώνουν τα πραγματικά τους εισοδήματα και όχι της αύξησης της φορολόγησης όσων συμμορφώνονται».

Σχετικά με τα εισοδηματικά κριτήρια που ενδέχεται να εφαρμοσθούν για τις φοροαπαλλαγές και ποιο είναι εκείνο το όριο πάνω από το οποίο θα μπορούσαν να καταργηθούν, αναφέρει ότι «δεν έχουμε καταλήξει σε κάποια πρόταση».

Για το σύστημα των αποδείξεων, επισημαίνει ότι δεν θα καταργηθεί, αλλά «θα ενισχυθεί στοχευμένα».

Για το 2013 (δηλαδή τα εισοδήματα που θα αποκτηθούν εφέτος -οικονομικό έτος 2012) λέει ότι δεν θα γίνουν αλλαγές στο σύστημα, αλλά για το νέο πλαίσιο που θα ισχύσει για τα εισοδήματα που θα αποκτηθούν το 2013 σημειώνει ότι «πρέπει να επανεξεταστεί «η λειτουργικότητα του συστήματος των αποδείξεων».

Για τον ενιαίο φόρο ακινήτων, που θα αντικαταστήσει το «χαράτσι» μέσω της ΔΕΗ και τον ΦΑΠ, σημειώνει ότι «πρέπει να έχει το ίδιο αποτέλεσμα (σ.σ. σε έσοδα), με δικαιότερη κατανομή του βάρους, διεύρυνση της φορολογικής βάσης και κλιμάκωση της φορολογίας».
Για τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, λέει ότι «στη χρονική περίοδο που διανύουμε» η αύξηση των τιμών «δεν είναι ρεαλιστική», ενώ προαναγγέλει αλλαγές στη φορολογία κεφαλαίου με κατεύθυνση «την εύκολη μεταβίβαση σε συγγενείς πρώτου και δεύτερου βαθμού», ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο προσαρμογής των συντελεστών φόρου μεταβίβασης σε εκείνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ο Γιώργος Μαυραγάνης αναφέρεται ακόμα στο περιουσιολόγιο, λέγοντας ότι «σκοπεύουμε να το εφαρμόσουμε μέσα στο 2013, ώστε από το 2014 να έχουμε μία σαφή εικόνα της περιουσίας τωγν φορολογουμένων» και προσθέτει ότι «εφόσον εφαρμοσθεί πλήρως, θα μπορούσαμε να εξετάσουμε την κατάργηση των τεκμηρίων».

Τέλος, για την εξίσωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης με το κίνησης από τον Οκτώβριο, σημειώνει «ότι προκειμένου να ενισχύσουμε τους οικονομικά ασθενέστερους, θα προωθήσουμε τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης σε κοινωνικές ομάδες με βάση εισοδηματικά, οικογενειακά και γεωγραφικά κριτήρια».

πηγή : in.gr

Written By

Comments

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οικονομία

Αφορολόγητες οι γονικές παροχές από σήμερα μέχρι τις 800,000 ευρώ. Μία καίρια αλλαγή έρχεται σήμερα για τα ζητήματα των ιδιοκτησιών αφού πλέον οι γονικές...

Οικονομία

  Την επιβολή ενιαίου φόρου για κατοικίες, επαγγελματικά ακίνητα, οικόπεδα ακόμα και αγροτεμάχια εκτός σχεδίου πόλης η οικισμού με κλιμακωτούς συντελεστές και με χαμηλό...

Ήπειρος

Η Διοίκηση της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών- Βιοτεχνών και Εμπόρων Ν. Ιωαννίνων σε σνέντευξή της μίλησε για πολλά και συσσωρευμένα προβλήματα που δημιούργησε η κυβέρνηση του...

Οικονομία

Κρυφά τεκμήρια διαβίωσης και εκ των υστέρων διευκρινίσεις του υπουργείου Οικονομικών για τις αποδείξεις δαπανών χρεώνουν έξτρα φόρο, τουλάχιστον 375 ευρώ για χαμηλόμισθους και...

Advertisement

Copyright © 2021 Giga FM 105.4 Επικοινωνία: 2651052441

  • https://s46.myradiostream.com/7322/listen.mp3
  • https://s46.myradiostream.com:7322/;
  • MUSIC