Connect with us

Hi, what are you looking for?

Giga fm 105,4 | Ραδιοφωνικός Σταθμός | Ήπειρος | Ιωάννινα

Διεθνή

Αντιδράσεις στην Γερμανία για την ομιλία Γιλντιρίμ στο Ομπερχάουζεν

μπιναλι γιλντιριμ

Ο Tούρκος πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, θα βρίσκεται σήμερα στην Γερμανία με αφορμή τη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια και μετά την εκεί συνάντησή του με τη Γερμανίδα καγκελάριο, θα μιλήσει σε χιλιάδες Τούρκους της Γερμανίας στο γήπεδο του Ομπερχάουζεν στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Bεστφαλίας. Οι αντιδράσεις Γερμανών βουλευτών τουρκικής και κουρδικής καταγωγής είναι έντονες.

Η βουλευτής της Αριστεράς, Σεβίμ Νταγκλεγκέν, κουρδικής καταγωγής, δήλωσε στην εφημερίδα BILD ότι η ομιλία του Γιλντιρίμ θα πρέπει να απαγορευθεί, λέγοντας ότι αποτελεί προϊόν της τουρκικής κυβερνητικής προπαγάνδας.
Ο συμπρόεδρος των Πρασίνων, Τζεμ Έτσντεμιρ, χαρακτήρισε «φάρσα» την πρωτοβουλία Γιλντιρίμ επί γερμανικού εδάφους, τονίζοντας ότι εάν επιτρέπεται στον Γιλντιρίμ να κάνει εκτός των συνόρων προεκλογικό αγώνα για την κατάργηση της δημοκρατίας στην Τουρκία, θα πρέπει να επιτραπεί και στον αρχηγό του αντιπολιτευόμενου φιλοκουρδικού κόμματος HDP, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, να κάνει αντίστοιχη καμπάνια υπέρ της δημοκρατίας.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, Στέφεν Ζάιμπερτ, είπε ότι σε καμία περίπτωση η εκδήλωση στο Ομπερχάουζεν δεν θα πρέπει να γίνει αφορμή για εσωπολιτικές τουρκικές έριδες.

Η ομιλία του Τούρκου πρωθυπουργού παρουσιάζεται ως πρωτοβουλία ιδιωτών αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες, την εκδήλωση υποστηρίζει η τουρκική κυβέρνηση. Πρόκειται για μια αμφιλεγόμενη κίνηση, η οποία διαβάζεται από πολλούς σε ένα πρώτο επίπεδο σαν μια προπαγανδιστική προσπάθεια εκτός τουρκικών συνόρων για να διαφημιστεί το επικείμενο τουρκικό δημοψήφισμα. Σε ένα δεύτερο επίπεδο, αναλυτές εκτιμούν ότι πρόκειται για μια προσπάθεια πόλωσης των Τούρκων της Γερμανίας ενόψει και των γερμανικών ομοσπονδιακών εκλογών, όπως μεταδίδει το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa).

Η επίσκεψη του τούρκου πρωθυπουργού στη Γερμανία έρχεται λίγο μετά την επίσκεψη της Άνγκελα Μέρκελ στην Τουρκία, κατά την οποία η γερμανίδα καγκελάριος κάλεσε ευθαρσώς τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν, αλλά και τον πρωθυπουργό Γιλντιρίμ, να σεβαστούν απαρέγκλιτα τα ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα τους. Η επίσκεψη Γιλντιρίμ έρχεται, επίσης, σε μια περίοδο όπου οι γερμανοτουρκικές σχέσεις βρίσκονται σε κρίσιμη φάση. Τις προηγούμενες μέρες φιλοκυβερνητικές εφημερίδες της Τουρκίας επιτέθηκαν στην καγκελάριο Μέρκελ. Η εφημερίδα «Yeni Akit» βγήκε μάλιστα την Παρασκευή με πρωτοσέλιδο ένα φωτομοντάζ, στο οποίο η Άγκελα Μέρκελ ήταν ντυμένη με ναζιστική στολή.

Επίσημα λέγεται ότι αντικείμενο της εκδήλωσης στο Ομπερχάουζεν θα είναι μια συζήτηση με Τούρκους πολίτες που ζουν στη Γερμανία και έχουν δικαίωμα ψήφου στην Τουρκία για το δημοψήφισμα του Απριλίου, και ειδικότερα η μετατροπή του πολιτεύματος από κοινοβουλευτικό σε προεδρικό. Ωστόσο, η επιλογή της συγκεκριμένης περιοχής αλλά και χρονικής συγκυρίας για την ομιλία Γιλντιρίμ δεν πρέπει να θεωρείται καθόλου τυχαία. Πριν λίγες μέρες η γερμανική αστυνομία έκανε εφόδους σε κατοικίες θρησκευτικών λειτουργών της τουρκικής μουσουλμανικής οργάνωσης Ditib που δραστηριοποιείται στην Γερμανία με την κατηγορία της κατασκοπίας σε βάρος φερόμενων υποστηρικτών του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν.

Ως γνωστόν, ο Γκιουλέν είναι «persona non grata» στην Τουρκία και έχει στοχοποιηθεί ευθέως από την κυβέρνηση Ερντογάν για υποκίνηση του αποτυχημένου πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016. Η υπόθεση των συλλήψεων έξι ιμάμηδων στη Γερμανία τις τελευταίες μέρες έχει προκαλέσει πάντως σάλο στην Τουρκία. Πολλοί εκτιμούν ότι η παρουσία του Γιλντιρίμ θα ρίξει λάδι στη φωτιά, προκαλώντας πόλωση εντός των τουρκικών κοινοτήτων της Γερμανίας.

Written By

Comments

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διεθνή

Γερμανία – 165 Οι Νεκροί Από Τις Πλημμύρες Η καγκελάριος Ά. Μέρκελ επισκέφθηκε τις πληγείσες περιοχές όπου δήλωσε ότι θα τις ενισχύσει οικονομικά. Το...

Ιστορία

Η μάχη του Βερντέν 1916-1919 Η Μάχη του Βερντέν ήταν μία από τις σημαντικότερες μάχες του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου αλλά και από τις πιο...

Διεθνή

Ο ‘Αρμιν Λάσετ, ο πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας  είναι ο νέος αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU), ο οποίος θα διαδεχτεί την Άνγκελα Μέρκελ.  Έπειτα από δύο...

Διεθνή

Περισσότερα από τα αρχικώς προβλεπόμενα εμβόλια από την Biontech/Pfizer θα λάβει τελικώς η Γερμανία. Ενώ μέχρι πρότινος γινόταν λόγος για 55 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου...

Advertisement

Copyright © 2021 Giga FM 105.4 Επικοινωνία: 2651052441

  • https://s46.myradiostream.com/7322/listen.mp3
  • https://s46.myradiostream.com:7322/;
  • MUSIC