Connect with us

Hi, what are you looking for?

Giga fm 105,4 | Ραδιοφωνικός Σταθμός | Ήπειρος | Ιωάννινα

Ήπειρος

Αντιμέτωπη με την οργή των Ιωαννιτών η Δημοτική Αρχή – Πληθαίνουν τα ερωτηματικά για το έλλειμμα του 1,25 εκ. ευρώ

imagesΝτόμινο εξελίξεων φέρνει για την Δημοτική Αρχή Φιλ. Φίλιου η υπόθεση του ελλείμματος ύψους 1,25 εκ. ευρώ από τα ταμεία. Το θέμα έχει κλονίσει τη λειτουργία του Δήμου και είναι χαρακτηριστικό, ότι η Ταμειακή Υπηρεσία θα παραμείνει κλειστή μέχρι τη Δευτέρα, για να ολοκληρωθεί η απογραφή και η καταγραφή στοιχείων, όπως αναφέρεται σε χθεσινή …λιτή ανακοίνωση του Δήμου. 
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο βαθύτερος λόγος για την απόφαση αυτή είναι το οτι κανείς από τους υπαλλήλους δεν ήθελε να αναλάβει την θέση του «ξηλωθέντα» Προϊσταμένου, κάτι που μπορεί να ερμηνευθεί ακόμη και ως άρση εμπιστοσύνης των υπαλλήλων στην Δημοτική Αρχή! Άλλωστε, λένε ότι αυτή ουκ ολίγες φορές έχει αφήσει έκθετους εργαζόμενους και υπηρεσίες!

Κύριο θέμα!.. 
Το έλλειμμα από τα Ταμεία συνεχίζει να αποτελεί το κύριο θέμα συζήτησης των πολιτών στα Γιάννινα, με τις ερωτήσεις και τις απορίες να …πέφτουν βροχή. Οι Γιαννιώτες ζητούν να μάθουν πώς είναι δυνατόν, ένα ολόκληρο εκατομμύριο να έχει κάνει «φτερά» και πώς μπόρεσε η Δημοτική Αρχή Φίλιου να δείξει τέτοια αδιαφορία και να μην έχει προβεί εγκαίρως σε στοιχειώδεις ελέγχους στα ταμεία.
Ο δήμαρχος, λοιπόν, θα πρέπει να απαντήσει στα ερωτήματα των πολιτών, οι οποίοι τον εξέλεξαν και οι οποίοι θα τον κρίνουν ξανά, αφού όπως έχει δηλώσει –σε ανύποπτο χρόνο, το Νοέμβριο του 2012- θα είναι και πάλι υποψήφιος, στις εκλογές που προγραμματίζονται –εκτός απροόπτου- για την άνοιξη του 2014.

Ίδιες οι ευθύνες… 
Πάντως, οι όποιες ευθύνες μπορεί να υπάρξουν για τους υπαλλήλους του Δήμου, ισχύουν στο ακέραιο και για τους αιρετούς. Και αυτό, γιατί όταν ο δήμαρχος ορκίζεται και οι αντιδήμαρχοι ορίζονται από τον δήμαρχο, έχουν υπαλληλική σχέση με το Δήμο, με αποτέλεσμα να ελέγχονται πειθαρχικά όπως και οι δημόσιοι υπάλληλοι, σύμφωνα με τον υπαλληλικό κώδικα. Και είναι σίγουρο οτι οι ευθύνες, τόσο του δημάρχου Φιλ. Φίλιου, όσο και του αντιδημάρχου Ν. Μάντη είναι μεγάλες, στο σκέλος τουλάχιστον που αφορά την παντελή απουσία ελέγχων στο ταμείο του Δήμου.

Τους μήνυσε!.. 
Πέραν αυτών, η Δημοτική Αρχή Ιωαννίνων θα αντιμετωπίσει και την μήνυση, κατά παντός υπευθύνου, που φέρεται να κατέθεσε ο πρώην Προϊστάμενος της Ταμειακής Υπηρεσίας, ο οποίος υποστηρίζει πως κατά την παράδοση- παραλαβή του Ταμείου, προχθές, διαπίστωσε πως λείπουν και άλλα χρήματα από το χρηματοκιβώτιο (λέγεται για 20.000 ευρώ).
Εάν, σε αυτό προσθέσει κανείς και την θέση της αντιπολίτευσης, ότι χρήματα είχαν χαθεί και όταν ο συγκεκριμένος υπάλληλος έλειπε με άδεια, τότε αντιλαμβάνεται εύκολα κανείς, πως η υπόθεση την οποία καλούνται οι αρχές να εξετάσουν έχει πολύ… βάθος.

Η διαφθορά… 
Πάντως, ιδιαίτερη εντύπωση προξένησαν τα όσα υποστήριξε ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρος Ρακιντζής, που έχει γνώση του θέματος για το Δήμο Ιωαννιτών, σε ημερίδα της Κεντρικής Ένωσης Δήμων.
Όπως ανέφερε οι ΟΤΑ εμπλέκονται σε πολλές περιπτώσεις κακοδιοίκησης και κακοδιαχείρισης που οδηγούν στη διαφθορά ή ευνοούν την ανάπτυξή της. Σχολιάζοντας δε, τους παράγοντες που ευνοούν την κακοδιοίκηση στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αναφέρθηκε στη λειτουργία αρκετών αιρετών στα όρια της νομιμότητας, την απότομη και χωρίς προηγούμενη οργάνωση μεταβίβαση αρμοδιοτήτων και τους ανεπαρκείς ελέγχους από την κεντρική διοίκηση.

Ο έλεγχος… 
Σε ό,τι αφορά στον έλεγχο για πειθαρχικά και ποινικά αδικήματα, ο κ. Ρακιντζής σημείωσε ότι «κάθε αιρετός, υπεύθυνος πολίτης, πρέπει όχι απλώς να δέχεται, αλλά να καλοδέχεται τον έλεγχο και να μη διαμαρτύρεται».
Ευθύνες για την κατάσταση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση επιρρίπτει ο κ. Ρακιντζής στην Πολιτεία, η οποία «τέσσερις φορές, με νομοθετικές ρυθμίσεις νομιμοποίησε παράτυπες δαπάνες, ατασθαλίες και σπατάλες που έκαναν οι δήμαρχοι, στέλνοντας παράλληλα όποιες σχετικές υποθέσεις ερευνούσαμε στο αρχείο». Και κατέληξε λέγοντας: «Παραδοσιακά τα προβλήματα στους δήμους αποτελούσαν οι δημοτικές επιχειρήσεις. Αυτές δημιούργησαν και τα μεγάλα ελλείμματα των δήμων, τα οποία δεν γνωρίζω ποιος πλέον θα τα επωμισθεί».

 

 

 

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Written By

Comments

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άρθρα & Απόψεις

Τα σημαντικά σημεία της πρότασης μομφής Απορρίφθηκε, τελικώς, με 156 κατά και 1 παρών η πρόταση μομφής/δυσπιστίας, την οποία υπέβαλλε ο αρχηγός της αξιωματικής...

Άρθρα & Απόψεις

Σενάρια εκλογών από την ΔΕΘ Με το βλέμμα στραμμένο στις πρωθυπουργικές εξαγγελίες από το βήμα της ΔΕΘ και τις αμέτρητες αντιδράσεις, που αυτές έφεραν,...

Πολιτική

«Την Κυριακή ψηφίζουμε, την Δευτέρα γυρίζουμε σελίδα», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην κεντρική προεκλογική του ομιλία απόψε στο Θησείο, στην Αθήνα. Ο πρόεδρος της...

Advertisement

Copyright © 2021 Giga FM 105.4 Επικοινωνία: 2651052441

  • https://s46.myradiostream.com/7322/listen.mp3
  • https://s46.myradiostream.com:7322/;
  • MUSIC