Connect with us

Hi, what are you looking for?

Giga fm 105,4 | Ραδιοφωνικός Σταθμός | Ήπειρος | Ιωάννινα

Ήπειρος

Απογοήτευση προκαλούν πια τα Γιάννινα σε κατοίκους και επισκέπτες

skoypidia_17_10_2011Σκουπίδια και μπάζα πεταμένα παντού, οι δρόμοι θυμίζουν βομβαρδισμένο τοπίο, το πράσινο τείνει να εξαφανιστεί, τα έργα αρχίζουν χωρίς ποτέ να τελειώνουν και η καθημερινότητα έγινε πλέον ανυπόφορη…

Σε πρωτοφανές σημείο …κατάντιας έχει περιέλθει σχεδόν στο σύνολό της η πόλη των  «Ιωαννίνων, αφού τα σκουπίδια έχουν κάνει «κατάληψη» σε οικόπεδα, πεζοδρόμια, αλλά και στις άκρες των δρόμων, οι χώροι πρασίνου κοντεύουν να εξαφανιστούν, οι λακκούβες βρίσκονται σε… παράταξη κάνοντας την οδήγηση επικίνδυνη και την καθημερινότητα ανυπόφορη για όλους.
Και σαν να μην έφθαναν αυτά, τα «ρήγματα» μεταξύ στελεχών της Δημοτικής Αρχής βαθαίνουν, με αποτέλεσμα οι πολίτες να πληρώνουν το… μάρμαρο της ασυνεννοησίας.
Δυστυχώς, τα Γιάννινα, που πριν κάποια χρόνια ήταν από τις καθαρότερες και αρτιότερες πόλεις της Ελλάδας, πλέον προκαλούν πολλά αρνητικά σχόλια, όχι μόνο από κατοίκους, αλλά και από επισκέπτες, οι οποίοι έρχονται μαγεμένοι από τις φυσικές ομορφιές της περιοχής μας, αλλά φεύγουν με εκφράσεις απορίας και απογοήτευσης, για τα κακώς κείμενα, που πλέον είναι εμφανή σε όλους.
Με αυτή την εικόνα, η πόλη θα προσελκύσει τουρίστες από Ελλάδα και εξωτερικό; Χωρίς δηλαδή, να έχει λυμένα βασικά προβλήματα, που θα την καταστήσουν ελκυστική και λειτουργική, πρώτα και κύρια στους κατοίκους της και στη συνέχεια στους επισκέπτες που καταφθάνουν σε αυτή;

Άγνοια… 
Είναι χαρακτηριστικό, ότι στην πόλη δεν υπάρχει ούτε ένας οργανωμένος χώρος για ρίψη μπαζών, με την υπό αποκατάσταση χωματερή της Δουρούτης να χρησιμοποιείται ως τέτοιος, αλλά μόνο για τα μπάζα του Δήμου Ιωαννιτών! Τι γίνεται όμως και που πηγαίνουν τα υπόλοιπα; Δυστυχώς, καταλήγουν ανεξέλεγκτα σε διάφορες τοποθεσίες πέριξ του Λεκανοπεδίου, το οποίο έχει μετατραπεί σε μια απέραντη χωματερή, με ό, τι και συνεπάγεται αυτό, ειδικά τώρα που «ανοίγει» ο καιρός και ο κίνδυνος της φωτιάς είναι μεγάλος!
Αποκαλυπτικά της άγνοιας που επικρατεί στις αρμόδιες αρχές για το συγκεκριμένο θέμα ήταν τα όσα ειπώθηκαν στην προχθεσινή τηλεοπτική εκπομπή του τοπικού σταθμού ΗΡΤ, «Ανοιχτή Γραμμή» (που παρουσιάζουν η Σοφία Τσέπα και ο Νίκος Τσόλης και η οποία με επιτυχία προβάλλει διαρκώς τα προβλήματα των Ιωαννίνων και φιλοξενεί τα παράπονα πολιτών).
Μεταξύ άλλων, υπήρξαν για το ίδιο θέμα διαφορετικές θέσεις ανάμεσα σε αντιδημάρχους (Τ. Κατηρτσίδης, Δ. Νάστος), για το πού θα πρέπει να πηγαίνουν τα μπάζα, μιας και η χωματερή της Δουρούτης βρίσκεται σε φάση αποκατάστασης. Κάποιοι είπαν πως αρμόδια να βρει χώρο είναι η Περιφέρεια, ενώ με παρέμβασή του στην εκπομπή, ο Περιφερειάρχης (δεν βγήκε στον «αέρα», αλλά μεταφέρθηκε από τους παρουσιαστές) είπε πως αρμόδιος είναι ο Δήμος και ότι η Περιφέρεια τον βοηθά στο έργο του! Τελικά τι ισχύει; Θα ενημερώσει κανείς επίσημα τους πολίτες ή θα μεταθέτουν τα προβλήματα από τον… Άννα στον Καϊάφα;

Χάσμα…
Για να γίνει αντιληπτό το χάσμα που επικρατεί στις τάξεις της Δημοτικής Αρχής, αρκεί να αναφερθεί ότι ο αντιδήμαρχος Δ. Νάστος κατήγγειλε την ΔΕΥΑΙ (που είναι η μεγαλύτερη επιχείρηση του Δήμου και Πρόεδρος είναι ο δήμαρχος Φιλ. Φίλιος!) επειδή μετέφερε στη χωματερή της Δουρούτης, χωρίς προηγούμενη ενημέρωση και κατά παράβαση συμφωνίας που αναφέρεται στο κλείσιμο του ΧΑΔΑ, περισσότερα από 15 φορτηγά με λυματολάσπη. Τελικά, ποιος κάνει κουμάντο στο Δήμο και στις υπηρεσίες του;

Τα σκουπίδια… 
Ανυπόφορο έχει γίνει πλέον και το πρόβλημα με τα σκουπίδια, τα οποία βρίσκονται πεταμένα στους δρόμους ή και σε οικόπεδα (ευθύνη βέβαια για αυτό έχουν και κάποιοι ασυνείδητοι), ενώ η υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου, παρά τις προσπάθειες των εργαζόμενων, πρέπει να στελεχωθεί με προσωπικό.
Παράλληλα, θα πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για το εργοστάσιο Επεξεργασίας Αστικών Στερεών Αποβλήτων Ηπείρου, αλλά και για τους σταθμούς μεταφόρτωσης των απορριμμάτων, που είναι πολύ σημαντικοί, ώστε να μειωθεί το κόστος για κάθε Δήμο, το οποίο μετακυλίεται στους πολίτες.

Τα πρόστιμα… 
Όλα τα παραπάνω γίνονται, την ώρα που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει κρεμάσει πάνω από την χώρα μας την «δαμόκλειο σπάθη» των προστίμων για τις χωματερές που, αν και έχουν κλείσει, δεν έχουν αποκατασταθεί πλήρως (π.χ. αυτή της Δουρούτης). Η επιστολή-κόλαφος για την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα, εστάλη στον Αντώνη Σαμαρά από τον αρμόδιο επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής, Γιοχάνες Χαν.
Στο στόχαστρο του επιτρόπου βρίσκονται οι 396 ανεξέλεγκτες χωματερές που υπάρχουν στη χώρα, εκ των οποίων οι 78 είναι ακόμη ενεργές και οι 318 έχουν μεν κλείσει, αλλά δεν έχουν ακόμη αποκατασταθεί παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει παραπεμφθεί για αυτές στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ήδη από το 2003, όπως αναφέρουν «Τα Νέα».
«Μέχρι στιγμής αντιλαμβανόμαστε, ότι δεν έχει γίνει σημαντική πρόοδος εξαιτίας της έλλειψης συντονισμού, των αλληλοεπικαλυπτόμενων αρμοδιοτήτων, καθώς και της απουσίας πολιτικής βούλησης για τη λήψη μέτρων» υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων! Στο θέμα αναφέρεται και η ΔΗΜ.ΑΡ., η οποία αναφέρει πως είναι ανάγκη να μειωθούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες για το κλείσιμο των χωματερών.

Οι λακκούβες… 
Βέβαια, το πρόβλημα των μπαζών και των σκουπιδιών δεν είναι το μόνο που ταλαιπωρεί τα Γιάννινα. Είναι όμως ενδεικτικό της κατάστασης που υπάρχει και το πώς την διαχειρίζονται, όσοι έχουν την τύχη του τόπου στα χέρια τους.
Ακόμη ένα σημαντικό «τρωτό» της πόλης είναι οι αναρίθμητες λακκούβες, οι οποίες τώρα που βελτιώθηκε ο καιρός μπορεί να άρχισαν κάπως να …μπαλώνονται, αλλά αυτό γίνεται αργά και, όπως αναφέρουν συμπολίτες, με πρόχειρο τρόπο.
Ενδεικτικά, σημαντικά προβλήματα υπάρχουν, μεταξύ άλλων, στα Καρδαμίτσια, σε κεντρικές αρτηρίες, όπως η «Δωδώνης», η «28ης Οκτωβρίου», η «Γράμμου» κ.α., στον δρόμο πίσω από το Παραλίμνιο Ψυχαγωγικό Πάρκο, καθώς σε μια απόσταση 200 μέτρων υπάρχουν παντού λακκούβες και χαντάκια που μπορούν να δημιουργήσουν πρόβλημα στα αυτοκίνητα και να αποβούν μοιραία για κάποιον μοτοσικλετιστή, στην Ανατολή φρεάτια εξέχουν έως και 30 εκατοστά (!) από το οδόστρωμα, ο δρόμος του Φρόντζου που καταλήγει στην Περίβλεπτο είναι …βομβαρδισμένος, ενώ στους περισσότερους κόμβους η άσφαλτος έχει λιώσει (Μακαρίου, Πλ. Ομήρου κ.α).

Δεν κοστίζουν…
Όλα τα παραπάνω είναι μερικά μόνο από τα σοβαρά προβλήματα που ταλανίζουν τους Γιαννιώτες. Σαφώς και υπάρχουν αρκετά ακόμη, όπως π.χ. οι χώροι πρασίνου που εξαφανίζονται, τα έργα που άρχισαν, αλλά δεν έχουν τελειώσει (π.χ. Νεοχωρόπουλο) κ.α.
Όμως, τώρα που και ο καιρός βελτιώθηκε και κάποια χρήματα (λιγοστά βέβαια) έχουν έρθει ή πρόκειται να έρθουν σε Δήμο και Περιφέρεια, πρέπει όλοι να μεριμνήσουν για να λυθούν, όσο είναι δυνατόν, τα προβλήματα αυτά.
Για παράδειγμα, δεν κοστίζει κάτι να κοπούν εγκαίρως τα χόρτα που έχουν φυτρώσει στις άκρες των δρόμων και μέσα κρύβουν πολλά σκουπίδια (ενδεικτική είναι η κατάσταση στο δρόμο προς το λόφο του Φρόντζου), ούτε βέβαια κοστίζει να βρεθεί ένας χώρος για να ρίχνουν όλοι τα μπάζα, ώστε αυτά τώρα να μην βρίσκονται ανεξέλεγκτα σε όλο το Λεκανοπέδιο αποτελώντας εστίες μόλυνσης.
Τα Γιάννινα αξίζουν και πρέπει να γίνουν πάλι μια από τις καθαρότερες πόλεις στην Ελλάδα. «Σας έχει προικίσει η φύση με ομορφιές, αλλά κάπου έχετε χάσει τον έλεγχο και η πόλη έχει αφεθεί στην τύχη της» είπε καθηγητής από Λύκειο της Θεσσαλονίκης που ήρθε στα Γιάννινα με την καθιερωμένη 5ήμερη εκδρομή. Και ένας συνάδελφος του, σημείωσε πως «ευθύνη για την κατάσταση της πόλης έχουν όλοι, ακόμη και τα ΜΜΕ, που δεν καυτηριάζουν τα κακώς κείμενα. Τα Γιάννινα πρέπει να γίνουν όπως τα γνώρισα πριν μια 10ετία». Καιρός δεν είναι;

 

 

 

ΠΗΓΗ: ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Written By

Comments

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ιωάννινα

Στα πλαίσια της καμπάνιας ευαισθητοποίησης «Πόλεις Χωρίς Σύνορα» που ξεκινούν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Médecins Sans Frontières/MSF) από τα Γιάννενα με κεντρικό μήνυμα «Στα...

Ιωάννινα

Με ηλιοφάνεια και λίγες νεφώσεις οι επόμενες ημέρες. Βροχές το Σάββατο. Σήμερα Πέμπτη αναμένεται ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν Δ-ΒΔ ασθενείς. Η θερμοκρασία θα...

Ήπειρος

Τα Γιάννενα συμμετέχουν και φέτος στην Πανελλαδική Ποδηλατοπορεία που διοργανώνεται την Κυριακή 19 Μαΐου σε πολλές πόλεις της Ελλάδας, με θέμα «Ανοίγουμε το δρόμο...

Ήπειρος

Ένας μήνας συμπληρώθηκε ήδη απ’ την επίσημη έναρξη της ανακύκλωσης στα Γιάννινα, με την τοποθέτηση 300 περίπου κάδων ανά την πόλη και τα αποτελέσματα...

Advertisement

Copyright © 2021 Giga FM 105.4 Επικοινωνία: 2651052441

  • https://s46.myradiostream.com/7322/listen.mp3
  • https://s46.myradiostream.com:7322/;
  • MUSIC