Connect with us

Hi, what are you looking for?

Giga fm 105,4 | Ραδιοφωνικός Σταθμός | Ήπειρος | Ιωάννινα

Ήπειρος

Αποχώρησε από το δημοτικό συμβούλιο η παράταξη Γκόντα

Με θετικό πρόσημο, παρά την κακή οικονομική κατάσταση που «κληρονόμησε» από τον κεντρικό δήμο, τα μεγάλα προβλήματα που ανέκυψαν στην εφαρμογή του «Καλλικράτη» και, κυρίως, εξαιτίας της μετατροπής και της τοπικής αυτοδιοίκησης σε μέρος του γενικότερου οικονομικού -και όχι μόνο- προβλήματος της χώρας, έκλεισε η πρώτη διετία της δημοτικής αρχής Ιωαννίνων.Όμως, η ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου χθες το βράδυ για την παρουσίαση του απολογισμού της δημοτικής αρχής, σημαδεύτηκε από την αποχώρηση της μείζονος μειοψηφίας. Ο επικεφαλής της «Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας» Νίκος Γκόντας σε μια κίνηση που δεν αναμένονταν, ακύρωσε τον διάλογο που θα μπορούσε να γίνει για το τι έγινε και τι μπορεί να γίνει στον δήμο.Ο κ. Γκόντας κατηγόρησε τη δημοτική αρχή ότι «ξεκίνησε με απολύσεις υπαλλήλων και κατέληξε σε απολύσεις ΑμΕΑ», επίσης κατηγόρησε τον δήμαρχο Φίλιππα Φίλιο για «μαύρη προπαγάνδα» και για παρουσίαση έργων που η παράταξη του ως δημοτική αρχή προώθησε και παρουσιάζονται ως έργα της σημερινής.

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και σε ορισμένα εκτελούμενα ή ολοκληρωμένα έργα. «Δεν θέλει η παράταξη να μετέχει σε επικοινωνιακά σόου», είπε αποχωρώντας ο κ. Γκόντας.Ο δήμαρχος παρουσίασε σε όσους από τους συμβούλους της ελάσσονος μειοψηφίας και στην πλειοψηφία τον απολογισμό και στηλιτεύοντας τη στάση του κ. Γκόντα, είπε χαρακτηριστικά, όποιος αποχωρεί ή φοβάται ή το κάνει για τις εντυπώσεις. Για τα έργα, ανέφερε ότι οι πίνακες που συνοδεύουν τον απολογισμό δείχνουν πότε εντάχθηκε το καθένα και κατηγόρησε τον κ. Γκόντα ότι άφησε χρέη με την πολιτική που άσκησε, ακόμη και στα συσσίτια και δημοτικά γυμναστήρια.

Ο δήμαρχος στην εισήγηση του στο δημοτικό συμβούλιο δεν στάθηκε αναλυτικά σε έργα και δράσεις που περιλαμβάνονται στο κείμενο που είχε διανεμηθεί προ ημερών στις παρατάξεις, επικέντρωσε την τοποθέτηση του στα κεντρικά ζητήματα, όπως το γεγονός ότι η χώρα αντιμετωπίζει την μεγαλύτερη οικονομική κρίση των τελευταίων εξήντα ετών που οδήγησαν στις μεγάλες περικοπές πόρων. Επιπλέον, για το δήμο Ιωαννιτών, η ΣΑΤΑ που απέμεινε και οι ΚΑΠ, αποπληρώνουν τα δάνεια, τις οφειλές παρελθόντων ετών, τη μισθοδοσία και τις εργοδοτικές εισφορές με αποτέλεσμα, όπως τόνισε, όλες οι δημοτικές ενότητες να στερούνται πολύτιμων πόρων.

«Νοικοκύρεμα» παρά τις μειώσεις πόρων
Για να δείξει ότι υπήρξε «νοικοκύρεμα» στα οικονομικά ο δήμαρχος επικαλέστηκε στοιχεία των προϋπολογισμών και των χρηματοδοτήσεων. Ο προϋπολογισμός του 2013 σε σύγκριση με τον προϋπολογισμό του 2011 έχει μειωμένες οφειλές κατά 5,2 εκ. Ευρώ, δηλαδή από 22,1 στα 16,9 και σε επίπεδο τοκοχρεωλυτικών δόσεων τα δάνεια μειώθηκαν από 33,1εκ. ευρώ σε 28,2 εκ. ευρώ μειώθηκαν δηλαδή κατά 4,9 εκ ευρώ.Στους ΚΑΠ, με βάση τα στοιχεία του 2010, είχαμε το 2012 μείωση της τάξης του 36,3%. Σε επίπεδο ΣΑΤΑ η μείωση ανήλθε στο 37%. Κατεύθυνση του Υπουργείου για τη σύνταξη του προϋπολογισμού του 2013 ήταν η ΣΑΤΑ του 2013 να περιοριστεί μόλις στα 2,3 εκ. ευρώ, από τα οποία τα δύο θα χρηματοδοτήσουν τα δάνεια. Να αναφέρω ότι το 2010 τα ποσά της ΣΑΤΑ έφταναν στα 3,9 εκ. ευρώ.

Δεν αντέχει άλλες μειώσεις η Τ.Α
Σύμφωνα με το δήμαρχο, «ενδεχόμενη περαιτέρω έκπτωση στη δύναμη της αυτοδιοίκησης θα οδηγήσει στην κατάρρευση του δομημένου κοινωνικού ιστού. Κανείς δεν θα μας δικαιολογήσει αν δεν επιτύχουμε τους στόχους από υποκειμενικούς λόγους και αδυναμίες».Προς την κατεύθυνση επίλυσης θεσμικών προβλημάτων αναλήφθηκαν, όπως είπε, συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και ενδεικτικά ανέφερε:
-Νομοθετική ρύθμιση δανείων μεταξύ δήμων και ιδιωτικών πιστωτικών ιδρυμάτων, παρόμοια με αυτή του Τ.Π.Δ.
-Αποπληρωμή χρεών Δήμων- προερχόμενων από ρυμοτομία λόγω επέκτασης σχεδίου- σε γη, με υποχρεωτικά ισόποσης αξίας ακινήτου, έπειτα από διαδικασία εκτίμησης σύμφωνα με τις διατάξεις του Νόμου, που θα βρίσκονται στην ίδια πολεοδομική ενότητα ή σε περίπτωση έλλειψης σε διπλανή.
-Τριετή αναστολή πλειστηριασμών έναντι των Δήμων για χρέη από ρυμοτομίες.
-Εκποίηση ακινήτων των δήμων ακόμη και για χρηματοδότηση συντηρήσεων έργων ή πάγιων εγκαταστάσεων.
-Τροποποίηση του τρόπου κατανομής των ΚΑΠ και κατ’ εξαίρεση χρηματοδότηση των Δήμων που έχουν αναλάβει νέες αρμοδιότητες και υποχρεούνται να απευθύνονται και να παρέχουν υπηρεσίες και εκτός ορίων του Δήμου.
-Τροποποίηση Οργανισμών Εσωτερικών Υπηρεσιών των ΟΤΑ.

«Κανένας δεν δικαιούται να μηδενίζει»
Σύμφωνα με τον κ. Φίλιο τη διετία που πέρασε έγιναν πολλά. Ο Δήμος λειτουργεί ως ενιαία διοικητική μονάδα, μπήκε νοικοκυριό στα οικονομικά και παρά τις μεγάλες δυσκολίες καταφέρνει να αντέχει.Δήμος, ΔΕΥΑΙ και ΣΥΔΛΙ, ΟΚΠΑΠΑ και Πνευματικό Κέντρο, υλοποιούν ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα έργων που έχει εκπονηθεί μέχρι σήμερα το οποίο ξεπερνά τα 160 εκατομμύρια ευρώ.Ασκούμε, είπε, συνολικές πολιτικές στον κοινωνικό τομέα, στον πολιτισμό, στο περιβάλλον.«Ξέρουμε, τόνισε, ότι δεν έγιναν όλα, όμως κανένας δεν δικαιούται να μηδενίζει μία προσπάθεια πολλών ανθρώπων υποστηρίζοντας ότι δεν έγινε τίποτα».

Οι στόχοι του εξαμήνου
Αναφερόμενος στους στόχους για το πρώτο εξάμηνο του 2013, σημείωσε:
-Συμβασιοποιήσεις στο μεγαλύτερο αριθμό ενταγμένων έργων. Η διαδικασία αυτή θα τονώσει την τοπική οικονομία και θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας.
-Ενεργοποίηση υπηρεσιών για νέες εντάξεις
-Διορθώσεις σε οικονομικό και διοικητικό επίπεδο στη ΔΕΥΑΙ για να επιτύχουμε βελτιώσεις στα τιμολόγια.
-Συνέχιση των παρεχόμενων κοινωνικών υπηρεσιών, των υπηρεσιών πολιτισμού και βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών από τους υπόλοιπους φορείς μας.
-Ολοκληρώνονται όλες οι διαδικασίες για να ξεκινήσει ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανακύκλωσης σε ολόκληρο το Δήμο μας, το οποίο πρέπει να στηριχθεί με όλες μας τις δυνάμεις.
-Συνεχίζεται η προσπάθεια εξωστρέφειας και προβολής του Δήμου και της περιοχής μας με συντονισμένες ενέργειες οι οποίες θα επικεντρωθούν τώρα σε νέους στόχους.
-Με όσα μέσα μπορούμε να διαθέσουμε, ρίχνουμε βάρος στην καθημερινότητα, υπερβαίνοντας κάθε εμπόδιο. Ήδη η πολιτική και υπηρεσιακή ενίσχυση του εργοταξίου, η δημιουργία δεύτερου, αποκεντρωμένου στην Παμβώτιδα, η προσπάθεια για νέο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας, η αλλαγή του τρόπου προμήθειας και εργολαβιών, η έγκαιρη αντιμετώπιση των φαινομένων που γνωρίζουμε ότι θα ακολουθήσουν, ελπίζουμε ότι θα βελτιώσουν τα αποτελέσματα.
-Εντονότερη πολιτική παρουσία σε περιφερειακό και κεντρικό επίπεδο για εντονότερη διεκδίκηση πιστώσεων αλλά και πίεσης της κυβέρνησης για διορθώσεις στον Καλλικράτη και απεμπλοκή από γραφειοκρατικές αγκυλώσεις.
-Κάνουμε σαφές προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν αποδεχόμαστε το Παρατηρητήριο το οποίο κρέμεται ως απειλή πάνω από το κεφάλι μας.

 

πηγή : Νέοι Αγώνες

Written By

Comments

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ιωάννινα

O Νίκος Οικονομόπουλος έρχεται στα Ιωάννινα την Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου στο Θέατρο ΕΗΜ – Φροντζου  Ο Νίκος Οικονομόπουλος, η Απόλυτη Φωνή, μετά από μία απίστευτη...

Ιωάννινα

50 χρόνια κλείνει φέτος ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου στην ελληνική δισκογραφία!  Και τα γιορτάζει μαζί μας, με μια μεγάλη συναυλία – γιορτή στο Θέατρο Ε.Η.Μ...

Ιωάννινα

Ο Γιάννης Κότσιρας και ο Μίλτος Πασχαλίδης στο θέατρο Φρόντζου στις 2 Σεπτεμβρίου, Σάββατο. Δημιουργικές διασκευές γεμάτες φαντασία και πάθος, καινούργια και παλιά τους...

Ιωάννινα

Oι ΜΕΛΙSSES με περισσότερα από 1500 live στο ενεργητικό τους αποδεικνύουν ότι το δυνατό τους χαρακτηριστικό παραμένει η επαφή τους με τον κόσμο. Το...

Advertisement

Copyright © 2021 Giga FM 105.4 Επικοινωνία: 2651052441

  • https://s46.myradiostream.com/7322/listen.mp3
  • https://s46.myradiostream.com:7322/;
  • MUSIC