Connect with us

Hi, what are you looking for?

Giga fm 105,4 | Ραδιοφωνικός Σταθμός | Ήπειρος | Ιωάννινα

Οικονομία

Αυστηρότερο το πλαίσιο για τις Λαϊκές Αγορές και τα Παζάρια

Λαική αγοραΣαρωτικές οι αλλαγές: Καθιέρωση ηλεκτρονικού μητρώου για παραγωγούς, επαγγελματίες και πλανόδιους. Επανέλεγχος όλων των παλαιών αδειών και αυστηρότερα κριτήρια για τις νέες.

ΑΦΜ και κωδικός ταμειακής μηχανής θα συνοδεύουν υποχρεωτικά κάθε άδεια. Νέοι κανόνες για πανηγύρια, παζάρια και καλλιτέχνες του δρόμου.

Τάξη στην άναρχη κατάσταση του υπαίθριου εμπορίου, από τις λαϊκές αγορές και τα κυριακάτικα παζάρια μέχρι τους πλανόδιους πωλητές αγροτικών προϊόντων και ζωγράφους, επιδιώκει να βάλει το υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού.

Το «Εθνος» αποκαλύπτει τις κυριότερες αλλαγές που προωθεί η γενική γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή μέσα από νομοσχέδιο το οποίο θα βγει σε δημόσια διαβούλευση στο τέλος του Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κύριο μέσο για την οργάνωση και παρακολούθηση του υπαίθριου εμπορίου θα είναι η λειτουργία ηλεκτρονικού μητρώου όπου θα καταγραφούν όλοι οι κάτοχοι αδειών άσκησης δραστηριότητας στον συγκεκριμένο χώρο.

Το νέο πλαίσιο δεν θα επιτρέπει σε κανέναν να διαθέτει προϊόντα χωρίς να έχει άδεια, ενώ για την χορήγησή της καθιερώνονται αυστηρά και διαφανή κριτήρια με μόρια αλλά και εξονυχιστικούς ελέγχους.

Σκοπός είναι η καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου, των συναλλαγών κάτω από το τραπέζι για την αδειοδότηση, της φοροδιαφυγής αλλά και της αισχροκέρδειας.

Η γενική γραμματεία Εμπορίου χρησιμοποιώντας στοιχεία από το Taxis υπολογίζει τους παραγωγούς αγροτικών προϊόντων στις λαϊκές αγορές σε 15.000 με 20.000 και τους επαγγελματίες πωλητές αγροτικών προϊόντων σε 10.000 με 11.000.

Οι βασικότερες αλλαγές του νέου πλαισίου στο υπαίθριο εμπόριο είναι:

1. Θεσπίζεται και δημιουργείται ηλεκτρονικό μητρώο με τους κατόχους αδειών πωλητών σε λαϊκές αγορές, πλανόδιο και στάσιμο εμπόριο αγροτικών και βιομηχανικών προϊόντων.

2. Στο μητρώο θα καταγράφονται τα είδη πώλησης, οι ποσότητες και η χρονική διάρκεια της δραστηριότητας.

3. Άδειες αριθμημένες και προσωποποιημένες, με ΑΦΜ, αριθμό ταμειακής μηχανής.

4. Χορήγηση αδειών με μόρια και κοινωνικά κριτήρια.

5. Η αδειοδότηση θα γίνεται από τους δήμους διαμονής των παραγωγών, επαγγελματιών και λοιπών υπαίθριων εμπόρων.

6. Οι θέσεις στις λαϊκές αγορές θα κατανέμονται από τις Περιφέρειες.

7. Οι επαγγελματίες πωλητές λαϊκών αγορών θα πωλούν τα προϊόντα τους σε μια Περιφέρεια.

8. Οι παραγωγοί αγροτικών προϊόντων θα πωλούν τα προϊόντα τους είτε σε δύο έως τρεις Περιφέρειες της επιλογής τους είτε σε όλη τη χώρα (υπό εξέταση τα δύο σενάρια).

9. Θεσπίζεται πλαίσιο για αγορές χωρίς μεσάζοντες.

10. Άδειες θα παίρνουν ακόμη και οι πλανόδιοι χειροτέχνες καλλιτεχνίας (π.χ. ζωγράφοι) αλλά και οι χειροτέχνες βιομηχανικών προϊόντων.

Written By

Comments

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διεθνή

Ερντογάν: Δείγμα του πολιτισμού των Ελλήνων η βύθιση των σκαφών Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προέβη για μία ακόμη φορά σε ακραία...

Διεθνή

Η Τουρκία απέκτησε 4ο γεωτρύπανο Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι πλέον η Τουρκία διαθέτει και τέταρτο πλωτό γεωτρύπανο. Γεωτρύπανο το οποίο διαθέτει τεχνολογία...

Πολιτική

Τρεις φρεγάτες Belharra αποκτά η Ελλάδα Η Ελλάδα και η Γαλλία προχώρησαν στην υπογραφή της συμφωνίας στρατηγικής εταιρικής σχέσης για τη συνεργασία και την...

Θεσπρωτία

Δήμος Ηγουμενίτσας – Εμβολιασμοί Κατ’ Οίκον Το πρόγραμμα εμβολιασμών κατ’ οίκον για τους πολίτες οι οποίοι δεν μπορούν να μετακινηθούν προχωράει. Ο Δήμος Ηγουμενίτσας...

Advertisement

Copyright © 2021 Giga FM 105.4 Επικοινωνία: 2651052441

  • https://s46.myradiostream.com/7322/listen.mp3
  • https://s46.myradiostream.com:7322/;
  • MUSIC