Connect with us

Hi, what are you looking for?

Giga fm 105,4 | Ραδιοφωνικός Σταθμός | Ήπειρος | Ιωάννινα

Ιωάννινα

Δήμος Ιωαννιτών: Εγκρίθηκαν οι καταστάσεις ισολογισμού και απολογισμού

Δημαρχείο 2Στον έλεγχο των οικονομικών του Δήμου Ιωαννιτών, σε βάθος τριετίας, θα προχωρήσει  επιτροπή υπηρεσιακών στελεχών του Δήμου. Η πρόταση κατατέθηκε από τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών Θανάση Μανταλόβα, κατά τη συζήτηση που έγινε για την έγκριση των οικονομικών καταστάσεων ισολογισμού και απολογισμού και βρήκε σύμφωνη την πλειοψηφία του σώματος καθώς κρίνεται ότι με τον τρόπο αυτό θα υπάρξει πλήρης και σαφή εικόνα και δεν θα μείνει η παραμικρή σκιά για κανέναν.Ο ισολογισμός και ο απολογισμός, εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο, με τις παρατηρήσεις που έχουν κάνει οι ορκωτοί λογιστές, οι οποίοι ήταν παρόντες στη συνεδρίαση και απάντησαν σε πολλά ερωτήματα που τέθηκαν. Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για τον πρώτο ισολογισμό που συντάχθηκε και υπογράφεται από τις υπηρεσίες του Δήμου.

Το 2012 ο Δήμος Ιωαννιτών και η Τοπική Αυτοδιοίκηση, υπέστησαν τα αποτελέσματα των σκληρών μνημονιακών μέτρων, δηλαδή τεράστιες περικοπές στη χρηματοδότηση. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Θανάσης Μανταλόβας, οι ΚΑΠ μειώθηκαν κατά 5,2 εκατομμύρια, η ΣΑΤΑ κατά 1,1 εκατομμύρια ενώ ταυτόχρονα παρέμειναν στα ύψη οι υποχρεώσεις του Δήμου, υποχρεώσεις που απορρέουν κατά κύριο λόγο από τα δάνεια των παρελθόντων ετών.

«Ο Δήμος άντεξε σε μία πολύ δύσκολη χρονιά. Κι άντεξε με επιτυχία καθώς μέσα σε αυτές τις οικονομικές συγκυρίες ανακτά τη χαμένη του αξιοπιστία», υπογράμμισε ο κ. Μανταλόβας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε στη συνεδρίαση ο κ. Μανταλόβας, υπάρχει πλήρης συμφωνία του πορίσματος των υπηρεσιακών παραγόντων του δήμου και των ορκωτών για το ύψος της υπεξαίρεσης στο ταμείο του δήμου.

Ακόμη έγινε απολύτως σαφές ότι το έλλειμμα στο ταμείο προυπήρχε της αλλαγής του πληροφοριακού- λογισμικού συστήματος ενώ στο πόρισμα του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που παραδόθηκε τον Σεπτέμβριο του 2012 δεν γίνεται καμία απολύτως αναφορά στο συγκεκριμένο θέμα. Ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών υπογράμμισε ότι στην Οικονομική Υπηρεσία υπήρξε συστημικό σφάλμα που ανάγεται σε πολλά χρόνια πίσω ενώ το διπλογραφικό δεν λειτούργησε ποτέ με τον ενδεδειγμένο τρόπο.

«Έχουμε ηθική υποχρέωση να απαντήσουμε σε όλα τα ερωτήματα ώστε να μην μείνει η παραμικρή σκιά. Προτείνω ο έλεγχος που έγινε για το 2012 να συνεχιστεί ώστε να απαντηθούν τα πάντα. Είναι σίγουρο ότι η λειτουργία της υπηρεσίας ήταν αυτή που επέτρεψε να υπάρχουν πολλές κερκόπορτες. Προτείνω ο έλεγχος να επεκταθεί στην τελευταία τριετία και να καλύψει τις χρήσεις του 2009, 2010 και 2011. Έτσι θα χυθεί άπλετο φως παντού», υπογράμμισε ο κ. Μανταλόβας.

Οι ορκωτοί λογιστές απάντησαν σε πολλά ερωτήματα που τέθηκαν από τους δημοτικούς συμβούλους και διευκρίνισαν ότι η υπεξαίρεση στο ταμείο γίνονταν σχεδόν σε καθημερινή βάση.

Οι εισηγητές της μείζονος αντιπολίτευσης υποστήριξαν και πάλι ότι το έλλειμμα απεκρύβει ενώ υποστήριξαν ότι καθυστερεί ο διαχειριστικός έλεγχος. Καταλόγισαν ευθύνες στη Δημοτική Αρχή για την γενικότερη οικονομική διαχείριση, γεγονός που προκάλεσε την απάντηση του Δημάρχου, ο οποίος υπενθύμισε στην παράταξη της Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας τα τεράστια χρέη, τις οφειλές και τις δανειακές υποχρεώσεις που έχει αφήσει.

«Η υπερχρέωση του Δήμου είναι πολιτική διαφθορά… Οι ζημιές της ΑΔΕΙ που φτάνουν τα 28 εκατομμύρια είναι πολιτική διαφθορά. Οι οφειλές της ΔΕΥΑΙ που έφταναν τα 23 εκατομμύρια είναι πολιτική διαφθορά.. Είναι το αποτέλεσμα του λαϊκισμού», ανέφερε ο Δήμαρχος τονίζοντας ότι σήμερα ο Δήμος έχει ανακτήσει την οικονομική του αξιοπιστία.

 

Written By

Comments

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ιωάννινα

Την σύμβαση για την κατασκευή ισόπεδων κυκλικών κόμβων υπέγραψε σήμερα ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ με τον ανάδοχο του έργου. Το έργο είναι ενταγμένο...

Ιωάννινα

400 χιλιάδες για έργα υποδομών σε Κιάφα, Λασπότοπο και Βοτανικό Έργα υποδομών σε περιοχές των Ιωαννίνων όπου υπάρχει αυξημένη ανάγκη λόγω της κακής κατάστασης...

Ιωάννινα

Εγκρίθηκε Το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων Του Δ Ιωαννιτών Ένα σχέδιο βελτίωσης της διαχείρισης των απορριμμάτων έλαβε έγκριση. Η εκμετάλλευση των απορριμμάτων αποτελεί κύριο...

Ιωάννινα

Συνάντηση Μωυσή Ελισάφ – Στέλιου Πέτσα, Συζητήθηκε το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ συναντήθηκε στην Αθήνα με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών...

Advertisement

Copyright © 2021 Giga FM 105.4 Επικοινωνία: 2651052441

  • https://s46.myradiostream.com/7322/listen.mp3
  • https://s46.myradiostream.com:7322/;
  • MUSIC