Connect with us

Hi, what are you looking for?

Giga fm 105,4 | Ραδιοφωνικός Σταθμός | Ήπειρος | Ιωάννινα

Οικονομία

Διάγγελμα ελπίδας του Πρωθυπουργού χθες μετά τη συμφωνία με την Τρόικα…

samaras_diaggelma1«Σε λίγο χρόνο, η Ελλάδα δεν θα εξαρτάται πια από Μνημόνια. Αλλά θα είναι μια Ελλάδα αναπτυξιακή, μια Ελλάδα ανταγωνιστική, μια Ελλάδα εξωστρεφής. Μια Ελλάδα δηλαδή ισχυρή! Μια κοινωνία που δίνει προοπτική στους ανθρώπους και ιδιαίτερα στους νέους της. Τώρα πια δεν παλεύουμε μέσα σε ερείπια. Τώρα πια χτίζουμε, την Ελλάδα που πραγματικά μας αξίζει…». 
Με αυτή τη φράση ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έκλεισε χθες το μεσημέρι το βαρυσήμαντο διάγγελμά του προς τους Έλληνες, με αφορμή την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων Κυβέρνησης – Τρόικας και την έκθεση της τελευταίας, στην οποία επισημαίνεται πως στην χώρα μας έχει γίνει πολύ σημαντική πρόοδος, με αποτέλεσμα να καταβληθούν κανονικά οι δόσεις του δανείου.
Ο Πρωθυπουργός για πρώτη φορά, σε μια τόσο δύσκολη περίοδο για όλους, μίλησε και δεσμεύθηκε για κάποια πολύ βασικά πράγματα, όπως ο φόρος ακινήτων, ενώ τόνισε πως θα γίνει προσπάθεια ελάφρυνσης και άλλων φορολογικών βαρών, όπως ο ΦΠΑ στην εστίαση, αρχής γενομένης από τον Ιούνιο, που θεωρείται κομβικός μήνας.
Πρακτικά, όλα όσα είπε ο κ. Σαμαράς, θα έχουν άμεση επίδραση στις τσέπες όλων, αφού το «χαράτσι» ακινήτων θα είναι μειωμένο κατά 15%, ενώ και ο ενιαίος φόρος ακινήτων που θα υπάρχει από του χρόνου θα είναι από τους χαμηλότερους στην Ευρώπη. Βέβαια, ο Πρωθυπουργός δεν παρέβλεψε να αναφερθεί και στην μάστιγα της ανεργίας, για την οποία γίνεται και θα γίνει προσπάθεια μείωσης.

Σταθερότητα… 
Όμως, το γεγονός ότι για πρώτη φορά ο Αντώνης Σαμαράς βγαίνει στο Πανελλήνιο και δεσμεύεται, ότι έρχονται άμεσα καλύτερες ημέρες, δείχνει ότι η χώρα μπαίνει σιγά- σιγά σε μια περίοδο σταθερότητας και ανάκαμψης.
Σαφώς, βέβαια και δεν έχει τελειώσει τίποτε, αλλά ο δρόμος που υπάρχει είναι ακόμη πολύ δύσκολος, όπως όμως τόνιζαν και κύκλοι χθες, οι θετικές εξελίξεις δείχνουν πως κάτι καλό γίνεται και πως οι θυσίες όλων μας, το συνεχές σφίξιμο του ζωναριού, αρχίζει να έχει κάποια αποτελέσματα.
Αυτό είπε και ο ίδιος ο κ. Σαμαράς στο διάγγελμά του προς τους πολίτες: «Δεν σας λέω – κάθε άλλο – ότι τα δύσκολα πια πέρασαν. Σας λέω, όμως, ότι οι θυσίες πιάνουν τόπο. Και η κατάσταση έχει αρχίσει να αλλάζει. Η ψυχολογία έχει αρχίσει να αλλάζει. Σε λίγο η βελτίωση αυτή θα γίνεται αισθητή από όλο και περισσότερους».

Τι θα γίνει… 
Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, για πρώτη φορά αποφασίζεται μείωση φορολογικών συντελεστών. Συγκεκριμένα, η φορολόγηση της Ακίνητης Περιουσίας μέσω λογαριασμών της ΔΕΗ, θα είναι μειωμένη το 2013 κατά 15%. Επίσης ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων που θα ισχύσει από την επόμενη χρονιά, από το 2014, θα είναι ανεξάρτητος από τα τιμολόγια της ΔΕΗ και θα είναι από τους χαμηλότερους στην Ευρώπη.
Τέλος, αρχίζει από φέτος και θα ολοκληρωθεί του χρόνου, η διεύρυνση της φορολογικής βάσης, «ώστε να επιβαρύνονται όλοι πιο δίκαια» όπως είπε και σημείωσε, ότι στην επόμενη αναθεώρηση του Προγράμματος, τον Ιούνιο  θα εξεταστεί η μείωση και άλλων φορολογικών συντελεστών, όπως είναι ο ΦΠΑ στην εστίαση.

Στήριξη ανέργων
Ακόμη, ο Πρωθυπουργός προανήγγειλε ότι θα ενεργοποιηθούν προγράμματα για την στήριξη των ανέργων και των νοικοκυριών που δεν έχουν κανένα εργαζόμενο με χρηματοδότηση από κοινοτικούς πόρους, ενώ ξεκινούν πιλοτικά προγράμματα για ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και για περίθαλψη 100.000 μακροχρόνια ανασφάλιστων πολιτών.
Σε ό, τι αφορά τους δημοσίους υπαλλήλους, έκανε ειδική αναφορά στο πρόγραμμα για την απομάκρυνση 15.000 υπαλλήλων ως τα τέλη του 2014 από τους οποίους, 4.000 ως το τέλος της φετινής χρονιάς.
«Αυτό το μέτρο αφορά υπαλλήλους που έχουν καταδικαστεί για ποινικά αδικήματα ή για πειθαρχικά παραπτώματα, ή θα φύγουν οικειοθελώς, ή των οποίων οι θέσεις θα καταργηθούν.
Το σημαντικό, όμως, είναι ότι στη θέση τους θα προσληφθεί ίσος αριθμός – ένας προς ένα – νέων παιδιών με κριτήρια αξιοκρατικά.  Για καθένα απ’ αυτούς που αποχωρούν θα προσλαμβάνεται ένας νέος, με απόλυτα αξιοκρατικό τρόπο» είπε.
Τέλος, ο Πρωθυπουργός τόνισε, ότι την ώρα που η ανασφάλεια διαχέεται παντού η Ελλάδα εμφανίζεται θωρακισμένη από κάθε άποψη, ενώ άλλες χώρες φοβούνται «κούρεμα» καταθέσεων «εμείς έχουμε πλήρως διασφαλίσει την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών μας, την ασφάλεια όλων των καταθέσεων και σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα και την ρευστότητα για την οικονομία μας».

Ο Γ. Στουρνάρας 
Την συμφωνία με την Τρόικα είχε γνωστοποιήσει χθες το πρωί ο Υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας προσερχόμενος στο συνέδριο του Economsit στην Αθήνα. Ακόμη, υπογράμμισε πως η εκταμίευση των επόμενων δόσεων του δανείου (2,8 δισεκ. ευρώ τώρα και 6 δισεκ. ευρώ το Μάιο) αναμένεται χωρίς πρόβλημα.
Από την πλευρά του, στο ίδιο συνέδριο, ο ελεγκτής του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν σημείωσε, ότι χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια για την πάταξη της φοροδιαφυγής, ενώ δήλωσε, ότι ενώ οι μισθοί μειώθηκαν σημαντικά, αυτό δεν αποτυπώνεται στις τιμές.

Ικανοποίηση… 
Τέλος, από την πλευρά του, ικανοποιημένος εμφανίστηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος από την ολοκλήρωση του κύκλου των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα και τη συμφωνία για την εκταμίευση των επόμενων δόσεων της βοήθειας.
«Δεν είναι δυνατό κάθε επίσκεψη της τρόικας να ανοίγει ξανά όλα τα θέματα και να δημιουργεί την άδικη εντύπωση ότι η Ελλάδα δεν είναι συνεπής» ανέφερε, μεταξύ άλλων. Και κατέληξε λέγοντας πως «τώρα πρέπει να φύγουμε από το στενό πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με την τρόικα και να κινηθούμε γρήγορα, με ορίζοντα το δικό μας εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης».

 

ΠΗΓΗ: ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Written By

Comments

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οικονομία

Οι πονοκέφαλοι για τους ιδιοκτήτες ακινήτων δεν φαίνεται να σταματούν εδώ. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ συνεχίζει να προσθέτει επιπλέον φόρους και βάρη στους...

Οικονομία

Έως και 8 “χαράτσια” θα κληθούν να καταβάλουν στο δεύτερο εξάμηνο του 2013 και στο πρώτο δίμηνο του 2014 εκατομμύρια νοικοκυριά για τα εισοδήματα...

Άρθρα & Απόψεις

Γράφει ο Παναγιώτης Αποστόλου……..            Στη χθεσινή του (20/6/2013) συνάντηση στη Βιέννη, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αντώνης Σαμαράς διαβεβαίωνε Βρυξέλλες και Βερολίνο, πως το βράδυ...

Πολιτική

Αιφνιδιαστική αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από το κυβερνητικό σχήμα με αφορμή την υπόθεση της ΕΡΤ είχαμε αργά χθες το βράδυ. Πρώτος τοποθετήθηκε ο Ευάγγελος Βενιζέλος,...

Advertisement

Copyright © 2021 Giga FM 105.4 Επικοινωνία: 2651052441

  • https://s46.myradiostream.com/7322/listen.mp3
  • https://s46.myradiostream.com:7322/;
  • MUSIC