Connect with us

Hi, what are you looking for?

Giga fm 105,4 | Ραδιοφωνικός Σταθμός | Ήπειρος | Ιωάννινα

Ήπειρος

Δουλειά δεν έχουμε…

ΑΝΕΡΓΙΑ 58Πριν από μερικές μέρες, στις 28 του περασμένου μήνα, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης εξέφραζε την ελπίδα ότι «αποκλιμακώνεται η ανεργία», με βάση το ισοζύγιο προσλήψεων και απολύσεων για τον Μάρτιο, που ήταν ισοσκελισμένο.

Ωστόσο, τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας για τον περασμένο Ιανουάριο, προκαλούν και πάλι ρίγος και δείχνουν ότι όσο η ανεργία δεν αντιμετωπίζεται, τόσο τα «ισοζύγια» όταν επιτυγχάνονται σε ύψη όπως το 27,2% με το οποίο «τρέχει» η ανεργία, δεν έχουν ουσιαστικό αντίκρισμα. Κοντά σε αυτούς τους αριθμούς, απογοητευτική είναι η εικόνα για την Ήπειρο, η οποία, μαζί με τη Δυτική Μακεδονία, φτάνει στο 29,2%, πρώτη σε όλη τη χώρα, μια ανάσα από το 30%.

Συνολικά, 1.348.000 άνθρωποι στην Ελλάδα είναι χωρίς δουλειά.

Σε Ήπειρο-Δυτική Μακεδονία, με δεδομένο πάντως ότι η Δυτική Μακεδονία είναι από τα πιο «άνυδρα» επαγγελματικά σημεία της χώρας, η ανεργία έφτασε το 29,2%, αυξανόμενη κατά 1% μέσα σε ένα μήνα και κατά 6,1% μέσα σε ένα χρόνο. Η αύξηση 1% που παρατηρήθηκε από Δεκέμβριο σε Ιανουάριο είναι η μεγαλύτερη που καταγράφηκε μετά το περσινό «μπαμ» Μαΐου προς Ιούνιο, όταν τα ποσοστά αυξήθηκαν κατά 1,3%. Η συγκεκριμένη εδαφική έκταση, είναι η πρώτη στα ποσοστά ανεργίας, με δεύτερη την Αττική και τρίτη τη Θεσσαλία.

Πώς καταμερίζεται το ποσοστό

Ενδεικτικό του καταμερισμού του ποσοστού μεταξύ Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας, είναι το εξής στοιχείο: σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τους δείκτες απασχόλησης κατά το τελευταίο τρίμηνο του περασμένου έτους, η ανεργία στην Ήπειρο μόνο, «έτρεχε» με 25,5%, ενώ στη Δυτική Μακεδονία με 30,1%. Το ποσοστό της Ηπείρου δεν ήταν στα πέντε πρώτα, πρέπει όμως να συνυπολογιστεί και ότι ο πληθυσμός της είναι μικρότερος από την Αττική, τη Θεσσαλία ή την Κεντρική Μακεδονία που κατατάσσονταν ψηλότερα από αυτή. Σημειωτέον, ότι η Ήπειρος έχει κατά 30.000 περίπου καταγεγραμμένους κατοίκους, από ό,τι η Δυτική Μακεδονία. Το γεγονός ότι 1.379 άνθρωποι στην Ήπειρο έχασαν τη δουλειά τους τον Φεβρουάριο (σε σχέση με τον Ιανουάριο), δηλαδή μέσα σε ένα μήνα το 0,4% ολόκληρου του καταμετρημένου, ενεργού και ανενεργού οικονομικά πληθυσμού της Ηπείρου, δεν αφήνει πολλά περιθώρια.

100.000 περισσότεροι άνεργοι

Μέσα σε ένα μήνα λοιπόν, σε όλη τη χώρα, έχασαν τη δουλειά τους 95.709 άτομα. Οι κάτω των 24 ετών είναι άνεργοι σε ποσοστό 59,3%, ενώ η ανεργία χτυπάει περισσότερο τις γυναίκες που είναι άνεργες σε ποσοστό 31,4%, ενώ οι άνδρες σε ποσοστό 23,9%. Συνολικά, ο αριθμός των απασχολούμενων τον Ιανουάριο έφτασε τα 3,617 εκατομμύρια, ο αριθμός των ανέργων τα 1,348 εκατομμύρια και των οικονομικά μη ενεργών τα 3,346 εκατομμύρια.

 

ΠΗΓΗ: ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

Written By

Comments

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άρθρα & Απόψεις

Το Νέο Δυνατό Πρόγραμμα Του Realfm Έχει Ξεκινήσει. Ενισχυμένο το νέο πρόγραμμα του Real FM 97.8 με νέα πρόσωπα ”έκπληξη” για τον μεγαλύτερο ενημερωτικό...

Ακούστε τις Εκπομπές

Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ Δημήτρης Δημητρίου Υποψήφιος Περιφερειάρχης Ηπείρου Στο Μεγάλο Ραδιόφωνο. Ακούστε όσα είπε στον Μπάμπη Τζιόρα στην εκπομπή “Λεπτές Ισορροπίες.

Οικονομία

  Σε 841.481 ανήλθαν πανελλαδικά τον περασμένο Αύγουστο οι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο ΟΑΕΔ άνεργοι που αναζήτησαν εργασία, έναντι 827.854 τον Ιούλιο του 2018 (+ 1,65%) και...

Αρχική

Στο 30,8% υπολογίζει την πραγματική ανεργία κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2016,  το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ ενώ σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία μακροχρόνια...

Advertisement

Copyright © 2021 Giga FM 105.4 Επικοινωνία: 2651052441

  • https://s46.myradiostream.com/7322/listen.mp3
  • https://s46.myradiostream.com:7322/;
  • MUSIC