Connect with us

Hi, what are you looking for?

Giga fm 105,4 | Ραδιοφωνικός Σταθμός | Ήπειρος | Ιωάννινα

Ιωάννινα

Εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός του Δήμου για το 2014

Δημαρχείο 2Στα 133 εκατομμύρια ευρώ ανέρχεται ο προϋπολογισμός του Δήμου Ιωαννιτών για το 2014. Ο προϋπολογισμός εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο κατά τη συνεδρίαση της Τετάρτης και αποτελεί πλέον εργαλείο δουλειάς για το Δήμο. Ο προϋπολογισμός αποτυπώνει την τεράστια προσπάθεια του Δήμου Ιωαννιτών να σταθεί όρθιος απέναντι στη λαίλαπα των μνημονιακών μέτρων και να διασφαλίσει τη λειτουργία του σε μία εποχή συνεχούς περικοπής πόρων και οικονομικής αφαίμαξης. Πέραν αυτού, χαρακτηρίζεται από τρία βασικά στοιχεία:– Το πρώτο είναι η πολιτική του νοικοκυρέματος που ακολουθήθηκε από την πρώτη ημέρα θητείας της παρούσας δημοτικής αρχής. Είναι αυτή η πολιτική που διασφαλίζει την επιχειρησιακή ικανότητα του Δήμου στις χειρότερες οικονομικές συνθήκες.

– Το δεύτερο είναι, οι σπάταλες και δαπανηρές επιλογές των προηγούμενων δημοτικών αρχών, τις οποίες πληρώνει σήμερα ο Δήμος είτε μέσα από τα δάνεια είτε μέσω από την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών.

– Το τρίτο στοιχείο είναι ότι περιλαμβάνει ένα από τα μεγαλύτερα ποσά που διασφάλισε ποτέ ο Δήμος Ιωαννιτών για επενδύσεις κι έργα. Πρόκειται για 28, 3 εκατομμύρια ευρώ, χρήματα που προέρχονται κατεξοχήν από το ΕΣΠΑ και θα απορροφηθούν εντός της επόμενης χρονιάς.

Ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Θανάσης Μανταλόβας στην εισήγησή του παρουσίασε αναλυτικά όλα τα στοιχεία του προϋπολογισμού όπως και τις αρχές κάτω από τις οποίες συντάχθηκε. Καυτηρίασε δε τόσο τις πολιτικές της Κυβέρνησης που οδηγούν σε οικονομική ασφυξία τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης όσο και τις πολιτικές της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής που άφησαν τεράστιες υποχρεώσεις για το Δήμο. Υποχρεώσεις που το ύψος τους ξεπερνά τα 70 εκατομμύρια ευρώ.

«Η Κυβέρνηση αδυνατεί να καταλάβει ότι οι οργανισμοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι το τελευταίο και μοναδικό πλέον εργαλείο στο οποίο οι τοπικές κοινωνίες έχουν εναποθέσει τις όποιες ελπίδες τους για ικανοποίηση και ανταπόκριση στις στοιχειώδεις ανάγκες που χαρακτηρίζει μια διαβίωση με αξιοπρέπεια. Οι καθημερινές ανάγκες του κάθε πολίτη και της κάθε οικογένειας είναι συνυφασμένες, ειδικά σήμερα, με την επιχειρησιακή ικανότητα και συνεπώς την οικονομική βιωσιμότητα των οργανισμών της αυτοδιοίκησης», τόνισε στην εισήγησή του ο κ. Μανταλόβας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, για τα τέσσερα χρόνια της δημοτικής θητείας οι περικοπές των πόρων όσον αφορά τους ΚΑΠ που χρηματοδοτούν λειτουργικές δαπάνες των Δήμων θα ανέλθουν στο ύψος των 18,8 εκατομμύρια ενώ οι περικοπές των επιχορηγήσεων μέσω της ΣΑΤΑ, που αφορούν τη χρηματοδότηση μικρών έργων για τη βελτίωση της καθημερινότητας ανέρχονται στο ύψος των 5 εκατομμυρίων.

Η οικονομική παρακαταθήκη της προηγούμενης δημοτικής αρχής όπως καταγράφεται σε απόλυτους αριθμούς είναι η ακόλουθη:

– Ληξιπρόθεσμες οφειλές 18 εκατ. €

– Δάνεια μόνο του Δήμου 27,5 εκατ €.

– Οφειλές της ΑΔΕΙ μόνο προς το ΙΚΑ, περισσότερο από 2 εκατ. € και απλήρωτες μισθοδοσίες περισσότερο από 300 χιλ. €.

Ο Δήμος αποπληρώνει επίσης τα δάνεια της ΔΕΥΑΙ καθώς και όλες τις οφειλές των νομικών προσώπων προς τρίτους που κλήθηκε να αντιμετωπίσει από την πρώτη χρονιά. Το συνολικό βάρος που άφησε η προηγούμενη αρχή ξεπερνούσε τα 70 εκατομμύρια.

Μέσα σ’ αυτό το πρωτοφανές περιβάλλον, το νοικοκύρεμα των οικονομικών το οποίο κάνει πράξη η Δημοτική Αρχή, είναι αυτό που κρατά το Δήμο ζωντανό.

– Μέχρι το τέλος του 2014 ο Δήμος θα έχει αποπληρώσει τοκοχρεολυτικές δόσεις που θα ξεπεράσουν τα 16,5 εκατ. Κι αυτό χωρίς να έχει συνάψει ούτε ένα ευρώ νέο δάνειο.

– Ξεχρέωσε πλήρως όλες τις υποχρεώσεις του τεχνικού προγράμματος.

– Γίνεται τεράστια προσπάθεια για την πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Από τα 18 εκατομμύρια  του 2010, στο τέλος του 2013  οι  οφειλές του Δήμου Ιωαννιτών δεν θα ξεπερνούν τα 3,5 εκατ. Η προσπάθεια είναι όντως εντυπωσιακή και οφείλεται στην επικράτηση μιας άλλης πολιτικής λογικής, από όλα τα  στελέχη της Δημοτικής Αρχής.

Ο Δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος απάντησε σε υψηλούς τόνους στους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης περί προυπολογισμού λιτότητας και χαμηλών προσδοκιών.

Τόνισε ότι πρώτη η Δημοτική Αρχή μίλησε για προυπολογισμό ανάγκης, που υπαγορεύεται από τις κεντρικές πολιτικές της κυβέρνησης. Η μοναδική εναλλακτική λύση ήταν η μη κατάρτισή του, γεγονός που θα οδηγούσε το Δήμο σε πλήρη παραλυσία και την πόλη σε τρομακτικά αδιέξοδα.

«Η μείζονα αντιπολίτευση, για μία ακόμη φορά, δεν βρήκε να πει ούτε μία λέξη για την κυβερνητική πολιτική και για τα αίτια της κρίσης. Δεν βρήκε ούτε μία λέξη για τα δάνεια που άφησε η ίδια στο Δήμο, για τις τεράστιες οφειλές της ΑΔΕΙ, για τα χρέη προς τρίτους. Δεν κατέθεσε ούτε μία πρόταση στο Δημοτικό Συμβούλιο παρά συνεχίζει τη λαικίστικη τακτική της», τόνισε ο κ. Φίλιος.

Τόσο ο Δήμαρχος όσο και ο Αντιδήμαρχος Θανάσης Μανταλόβας κατά τη δευτερολογία του, υπογράμμισαν την ειδική μέριμνα που θα ληφθεί ώστε μέσα από τις τροποποιήσεις του προϋπολογισμού να αυξηθεί η επιχορήγηση προς τα Νομικά Πρόσωπα και κυρίως τον ΟΚΠΑΠΑ, ώστε να διασφαλιστεί πλήρως η ομαλή λειτουργία του.

«Η αγωνία μου είναι καθημερινή. Και είναι αγωνία ώστε να διασφαλιστούν χρήματα προκειμένου όλοι κι όλα να πληρωθούν στην ώρα τους. Τίποτα και κανένας δεν μπορεί να λειτουργήσει αν πρώτα δεν διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του Δήμου. Η περιστολή δαπανών σε όλες τις υπηρεσίες του κεντρικού δημαρχείου είναι δραματική κι αποτελεί κατόρθωμα το γεγονός ότι μέσα σ΄αυτές τις συνθήκες ο Δήμος καταφέρνει να στέκεται όρθιος», τόνισε ο κ. Μανταλόβας.

Κλείνοντας ο κ. Μανταλόβας έκανε τις ακόλουθες επισημάνσεις:

– Ο Δήμος καταφέρνει στην πράξη να κάνει περισσότερα με πολύ λιγότερα χρήματα από το παρελθόν.

– Δεν μπορεί να εφαρμοστεί καμία πολιτική αν ο ίδιος ο δήμος δεν είναι βιώσιμος. Η εποχή όπου ο δήμος προχωρούσε σε συνεχή δανεισμό τον έριξε στα βράχια.

– Η κοινωνική πολιτική του Δήμου αποτυπώνεται σε σειρά δράσεων και μία από αυτές είναι το κοινωνικό τιμολόγιο το οποίο εφαρμόζεται για πρώτη φορά.

–  Η πραγματική διαφορά στη χρηματοδότηση του ΟΚΠΑΠΑ μεταξύ του 2013 και του 2014 είναι 170 χιλιάδες ευρώ. Η διαφορά θα καλυφθεί τουλάχιστον ισόποσα μέσω των αναμορφώσεων του προϋπολογισμού που θα γίνουν στη διάρκεια του έτους.

 

Written By

Comments

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ιωάννινα

Την σύμβαση για την κατασκευή ισόπεδων κυκλικών κόμβων υπέγραψε σήμερα ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ με τον ανάδοχο του έργου. Το έργο είναι ενταγμένο...

Ιωάννινα

400 χιλιάδες για έργα υποδομών σε Κιάφα, Λασπότοπο και Βοτανικό Έργα υποδομών σε περιοχές των Ιωαννίνων όπου υπάρχει αυξημένη ανάγκη λόγω της κακής κατάστασης...

Ιωάννινα

Εγκρίθηκε Το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων Του Δ Ιωαννιτών Ένα σχέδιο βελτίωσης της διαχείρισης των απορριμμάτων έλαβε έγκριση. Η εκμετάλλευση των απορριμμάτων αποτελεί κύριο...

Ιωάννινα

Συνάντηση Μωυσή Ελισάφ – Στέλιου Πέτσα, Συζητήθηκε το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ συναντήθηκε στην Αθήνα με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών...

Advertisement

Copyright © 2021 Giga FM 105.4 Επικοινωνία: 2651052441

  • https://s46.myradiostream.com/7322/listen.mp3
  • https://s46.myradiostream.com:7322/;
  • MUSIC