Connect with us

Hi, what are you looking for?

Giga fm 105,4 | Ραδιοφωνικός Σταθμός | Ήπειρος | Ιωάννινα

Άρτα

Επίσκεψη Όλγας Γεροβασίλη στον Πτηνοτροφικό Συνεταιρισμό Άρτας

Όλγα ΓεροβασίληΗ βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη, με αφορμή την επίσκεψη που πραγματοποίησε την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου στον Πτηνοτροφικό Συνεταιρισμό Άρτας και την συνάντηση με τον Πρόεδρο και μέλη του Δ.Σ. του Συνεταιρισμού, κατέθεσε, σε συνεργασία με τον Υπεύθυνο τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτή Εύβοιας Βαγγέλη Αποστόλου, ερώτηση με θέμα:Η σωτηρία του πτηνοτροφικού κλάδου από την απειλούμενη κατάρρευση“.Οι βουλευτές, με βάση τις πρόσφατες αποφάσεις του ΙΚΑ και του ειδικού εκκαθαριστή της ΑΤΕ, που καταδικάζουν σε κατάρρευση έναν από τους μεγαλύτερους πτηνοτροφικούς συνεταιρισμούς και με δεδομένο το πρόβλημα ρευστότητας που στραγγαλίζει τον κλάδο της πτηνοτροφίας, ερωτούν τους συναρμόδιους υπουργούς:

  1. Αν θα λάβουν άμεσα μέτρα για την ανακοπή των προαναφερόμενων διαδικασιών αναγκαστικής εκτέλεσης;
  2. Αν θα προχωρήσουν στη ρύθμιση των τραπεζικών χρεών και των ασφαλιστικών οφειλών των πτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων;
  3. Ποιες πρωτοβουλίες θα αναλάβουν για την προάσπιση και ανάπτυξη του κλάδου;

Η Όλγα Γεροβασίλη σε δηλώσεις της επεσήμανε την σημαντική θέση που κατέχει ο Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός στην τοπική οικονομία και τόνισε την σημασία του πρωτογενούς τομέα ως βασικού πυλώνα στην παραγωγική ανασυγκρότηση, σύμφωνα με το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Επισυνάπτεται η κατατεθείσα ερώτηση

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ Κ. ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ, ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ

Θέμα: Η σωτηρία του πτηνοτροφικού κλάδου από την απειλούμενη κατάρρευση

Η ζωϊκή παραγωγή και ειδικότερα ο κλάδος της πτηνοτροφίας που απασχολεί 7.000 οικογένειες στις επιχειρήσεις και 5.000 στους συνεργαζόμενους φορείς και με μεγάλη συμβολή στην κάλυψη των διατροφικών αναγκών της χώρας μας βρίσκεται σήμερα στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Κι οι λόγοι είναι πολλοί, από την οικονομική κρίση μέχρι το κόστος παραγωγής, αλλά σημαντικότερος όλων είναι η έλλειψη ρευστότητας.

Ο Υπουργός Οικονομικών παρακολουθεί αδιάφορος τη πορεία αφανισμού της συγκεκριμένης δραστηριότητας, αφού απαντώντας σε ανάλογη ερώτηση για το πρόβλημα ρευστότητας του Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Ιωαννίνων ‘ΠΙΝΔΟΣ’ απαντά ότι «η παρέμβαση στην πολιτική πιστοδοτήσεων των τραπεζικών ιδρυμάτων υπέρ συγκεκριμένων φυσικών ή νομικών προσώπων δεν υπάγεται στις αρμοδιότητες του Υπουργείου Οικονομικών, της Τράπεζας της Ελλάδος και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής σταθερότητας καθώς αντίκειται στο εθνικό και ευρωπαϊκό δίκαιο.»

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων παρά τις κατά καιρούς δεσμεύσεις του για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του κλάδου –ακόμη και σ/ν για τη ρύθμιση των οφειλών του αγροτικού χώρου έδωσε για διαβούλευση την περίοδο των αγροτικών κινητοποιήσεων, που βέβαια ποτέ δεν έφερε στη Βουλή – τώρα νίπτει τας χείρας του, απαντώντας ότι «για το ζήτημα της ρύθμισης των ληξιπροθέσμων οφειλών αρμόδιο να απαντήσει είναι το Υπουργείο Οικονομικών».

Ο Υπουργός Εργασίας , Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας τηρεί πιο σκληρή στάση, αφού έχει ήδη ξεκινήσει διαδικασίες λήψης μέτρων  αναγκαστικής είσπραξης οφειλόμενων ασφαλιστικών εισφορών.

Είναι χαρακτηριστική η αντιμετώπιση ενός από τους μεγαλύτερους συνεταιρισμούς του χώρου, του Πτηνοτροφικού Άρτας, από το τοπικό Ι.Κ.Α: Έχει επιβάλλει κατάσχεση σε χείρας τρίτων των τραπεζικών λογαριασμών του Συν/σμού και των προέδρων του (τωρινού και πρώην ) από όλες τις Τράπεζες, πράγμα που στερεί τη δυνατότητα και για ελαχίστη ρευστότητα και το χειρότερο προχωρεί και σε αναγκαστική κατάσχεση της ακίνητης περιουσίας των ανωτέρω.

Ανάλογη συμπεριφορά επιφυλάσσει για το κλάδο και ο ειδικός εκκαθαριστής της ΑΤΕ. Είναι χαρακτηριστική η Προειδοποιητική Επιστολή που απηύθυνε στον Πτηνοτροφικό Συν/σμό Άρτας με την οποία αναγγέλλει στους πτηνοτρόφους ότι σε περίπτωση που δεν εξοφλήσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των δανείων, που έχουν λάβει με την εγγύηση του δημοσίου, με λογιστικό 30/9/2013, δηλαδή σήμερα, τότε η οφειλή τους προς την ΑΤΕ ΥΠΟ ΕΙΔΙΚΗ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ γίνεται οφειλή προς το Δημόσιο, που σημαίνει ότι θα μπουν στη διαδικασία της αναγκαστικής είσπραξης και βέβαια με όλες τις συνέπειες που θα έχει αυτή η κίνηση στη δραστηριότητά τους.

Με βάση τα παραπάνω ερωτώνται οι κ. Υπουργοί :

1.     Αν θα λάβουν άμεσα μέτρα για την ανακοπή των προαναφερόμενων διαδικασιών αναγκαστικής εκτέλεσης;

2.     Αν θα προχωρήσουν στη ρύθμιση των τραπεζικών χρεών και των ασφαλιστικών οφειλών των πτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων;

3.     Ποιες πρωτοβουλίες θα αναλάβουν για την προάσπιση και ανάπτυξη του κλάδου;

 Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Βαγγέλης Αποστόλου

Όλγα Γεροβασίλη

 

 

 

Written By

Comments

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πολιτική

Με σφιχτό χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της διαδικασίας εντός ενός μήνα και μεταφέροντας επί της ουσίας την ευθύνη στους προϊσταμένους, το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, «έλυσε» τελικά...

Uncategorized

«Θα θέλαμε να είχε κλείσει η αξιολόγηση χθες» δήλωσε η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγα Γεροβασίλη, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Real Fm», υπογραμμίζοντας πάντως πως...

Αρχική

Σκληρή ανακοίνωση εξέδωσε η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων για τις χθεσινές δηλώσεις της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη, μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε αντισυνταγματικό τον...

Ήπειρος

Το μεσημέρι της Κυριακής 27/4 κατατέθηκε στο Πρωτοδικείο Ιωαννίνων από την υποψήφια Περιφερειάρχη Ηπείρου Όλγα Γεροβασίλη ο πλήρης συνδυασμός της παραταξης «Ήπειρος Ανατροπής». Η...

Advertisement

Copyright © 2021 Giga FM 105.4 Επικοινωνία: 2651052441

  • https://s46.myradiostream.com/7322/listen.mp3
  • https://s46.myradiostream.com:7322/;
  • MUSIC