Connect with us

Hi, what are you looking for?

Giga fm 105,4 | Ραδιοφωνικός Σταθμός | Ήπειρος | Ιωάννινα

Ιωάννινα

Ερώτηση Μιχάλη Κασσή που κατέθεσε για τον ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης

κασσής μιχάληςΕρώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών κατέθεσε σήμερα στη Βουλή ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΠΑΣΟΚ κ. Μιχάλης Κασσής αναφορικά με την ανάγκη άμεσης μείωσης  του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης. Αναλυτικά η ερώτηση: ΕΡΩΤΗΣΗ : Προς Υπουργό Οικονομικών, Θέμα: « Μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης»

Tο 2012 αποφασίστηκε η αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης, με στόχο την αύξηση των εσόδων από τα πετρελαιοειδή, αλλά και για να χτυπηθεί το λαθρεμπόριο στα καύσιμα. Στο θέμα των εσόδων είχαμε μεν μια μικρή αύξηση συμφώνα με τον κ. Μαυραγάνη κατά το πεντάμηνο Οκτωβρίου 2012-Φεβρουαρίου ,όμως η πτώση της κατανάλωσης ανέρχεται σε πολλές περιοχές πάνω από 70%.Αυτο σημαίνει ότι πολλές περιοχές της χώρας κυριολεκτικά πάγωσαν και μάλιστα σε ένα χειμώνα αρκετά ήπιο όπως ο περσινός. Αν ο φετινός χειμώνας όπως προβλέπουν τα μετεωρολογικά μοντέλα είναι ιδιαίτερα δριμύς τότε πως θα αντιμετωπιστεί το σοβαρό αυτό πρόβλημα; O φόρος θα μπορούσε να μειωθεί, έτσι ώστε συνδυαζόμενος με αυξημένη κατανάλωση το κράτος να πιάσει τα επιδιωκόμενα έσοδα, αλλά και να τα ξεπεράσει. Το θέμα του λαθρεμπορίου άρχισε να περιορίζεται και με το μέτρο του συστήματος εισροής-εκροής καύσιμων στα πρατήρια, οπότε υπάρχει χώρος να εξεταστεί το θέμα της μείωσης του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης. Η εξέταση επέκτασης του επιδόματος θέρμανσης και σε ομάδες με μεγαλύτερα εισοδήματα δεν πρόκειται να πετύχει, γιατί για να πάρει κάποιος το επίδομα προϋποθέτει να έχει πληρώσει πρώτα το πετρέλαιο που αγόρασε, κάτι το οποίο δεν συμβαίνει λόγο της εξαιρετικά υψηλής τιμής του. Τέλος θα παραθέσω τα περιβαλλοντικά προβλήματα που προκύπτουν από την αδυναμία του κόσμου να προμηθευτεί πετρέλαιο θέρμανσης ,τα οποία έχουν να κάνουν με την καύση ξύλων αλλά και ακατάλληλων προς καύση προϊόντων. Πέρυσι γίναμε μάρτυρες του φαινόμενου της αιθαλομίχλης στις μεγάλες πόλεις συμπεριλαμβανόμενων των Ιωαννίνων. Οι επιστήμονες δεν αφήνουν καμία αμφιβολία για τις επιπτώσεις που προκαλεί το νέφος της αιθαλομίχλης στην υγεία, υπογραμμίζοντας ότι η καύση της ξυλείας  μπορεί να προκαλέσει μόλυνση, έως και τρεις φορές μεγαλύτερη από τα αυτοκίνητα, επηρεάζοντας τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Κύριε Υπουργέ δεν υπάρχει κανένας λόγος να δημιουργούνται συνθήκες Λονδίνου του 1800 στη χώρα. Ούτε υπάρχει λόγος οι συμπολίτες μας και να κρυώνουν και να επιβαρύνεται η υγεία τους από τους ρύπους. Στη διαπραγμάτευση του Σεπτεμβρίου θα πρέπει να τεθεί επιτακτικά το θέμα της μείωσης του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης, έστω και ως πιλοτικό μέτρο, όπως έγινε με τον ΦΠΑ στην εστίαση. Το κράτος δεν πρέπει να συμπεριφέρεται σαν απρόσωπος φοροεισπρακτικός μηχανισμός, πρέπει να είναι και προστάτης των ανθρώπων που το απαρτίζουν.

 ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ

1)Τι προτίθεστε να κάνετε με το θέμα της μείωσης του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης και αν θα το φέρετε στο τραπέζι διαπραγματεύσεων με την τρόικα των δανειστών.

 

Written By

Comments

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ιωάννινα

Ο Βουλευτής Ιωαννίνων του ΠΑΣΟΚ, κ. Μ. Κασσής, κατέθεσε σήμερα ερώτηση στον Υπουργό Οικονομικών , κ. Γ. Στουρνάρα, σχετικά με το επίδομα θέρμανσης και...

Advertisement

Copyright © 2021 Giga FM 105.4 Επικοινωνία: 2651052441

  • https://s46.myradiostream.com/7322/listen.mp3
  • https://s46.myradiostream.com:7322/;
  • MUSIC