Connect with us

Hi, what are you looking for?

Giga fm 105,4 | Ραδιοφωνικός Σταθμός | Ήπειρος | Ιωάννινα

Ήπειρος

Η επιχειρούμενη εκτροπή των νερών του ποταμού Αώου – Ψήφισμα Δήμου Κόνιτσας και Δήμου Ζαγορίου

αρχείο λήψης (1)Σε κοινή σύσκεψη, που έγινε στην Κόνιτσα, στις 24 Απριλίου 2013, στην οποία μετείχαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κόνιτσης Ανδρέας, οι Δήμαρχοι Κόνιτσας και Ζαγορίου κ.κ. Π. Γαργάλας και Γ. Παπαναστασίου, το Δημοτικό Συμβούλιο Κόνιτσας, μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Ζαγορίου, εκπρόσωποι φορέων, μέλη οργανώσεων για την προστασία του Αώου και πλήθος κόσμου, αποφασίστηκε ομόφωνα να σταλεί κοινό ψήφισμα διαμαρτυρίας στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στο Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Αυτοδιοίκησης Ηπείρου και Δ. Μακεδονίας, στον Περιφερειάρχη Ηπείρου, στην συγκυβέρνηση, στους αρμόδιους υπουργούς, στους αρχηγούς των κομμάτων, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, τους βουλευτές και τα ΜΜΕ, κατά της σχεδιαζόμενης εκτροπής των πηγών του ποταμού Αώου ( Αρκουδόρεμα Βάλια Κάλντα) και τη μεταφορά υδάτων προς τη λίμνη Παμβώτιδα.

Η διαμαρτυρία μας είναι έντονη για τους εξής λόγους:
1.Η εκτροπή θα επιφέρει το τελικό οικολογικό, περιβαλλοντικό, πολιτιστικό και οικονομικό πλήγμα στις περιοχές της Κόνιτσας και του Ζαγορίου, οποίες διαθέτουν δύο τεράστια συγκριτικά πλεονεκτήματα, το απαράμιλλο φυσικό περιβάλλον και τον λαϊκό πολιτισμό. Πάνω σ’ αυτά έχει χτιστεί το μοντέλο της ήπιας ανάπτυξης, το οποίο επί δεκαετίες επιχειρείται με επιτυχία και έχει κάνει το Ζαγόρι και την Κόνιτσα διεθνή προορισμό. Η ζωή των περιοχών αυτών είναι άρρηκτα δεμένη με τον ρου του ποταμού Αώου.
2.Το πρώτο πλήγμα το υπέστησαν τη δεκαετία του ’80, όταν μεγάλο μέρος των Πηγών Αώου, στις Πολτσιές Μετσόβου, εξετράπη προς τον Άραχθο. Αποτέλεσμα αυτής της εκτροπής ήταν η δραματική μείωση των νερών του Αώου, ο οποίος τους θερινούς μήνες δεν επαρκεί ούτε για την άρδευση του κάμπου της Κόνιτσας. Σημειωτέον ότι ο κάμπος της Κόνιτσας είναι ο μεγαλύτερος και παραγωγικότερος κάμπος του νομού Ιωαννίνων.
3.Η εκτροπή αυτή αντίκειται στην εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία, δεδομένου ότι οι πηγές Αώου βρίσκονται εντός του Πυρήνα του Εθνικού Δρυμού Βάλια Κάλντα και εντός του Εθνικού Πάρκου Β. Πίνδου. Επίσης με απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου Υδάτων, απαγορεύεται η εκτροπή νερού από τη μία υδρογεωλογική λεκάνη στην άλλη.
4.Η πρόταση για εκτροπή των νερών από τις πηγές Αώου προωθείται από την ΤΕΡΝΑ και τη ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ με στόχο το εργολαβικό κέρδος.
5.Η πρόταση των επενδυτών και ο Αναπλ. Υπουργός ΥΠΕΚΑ παρουσιάζουν ποσοστό παρακράτησης του νερού 3% της ετήσιας παροχής του ποταμού, αποκρύπτοντας ότι δεν αναφέρονται στο σημείο της εκτροπής, που είναι οι πηγές, αλλά στην έξοδο του Αώου προς την Αλβανία, μετά τη συνένωσή του με τους παραποτάμους Βοϊδομάτη και Σαραντάπορο. Το πραγματικό ποσοστό είναι 43%, διότι από τα 151,3 εκατομμ. κυβ. μ. νερού στη θέση υδροληψίας (Βάλια Κάλντα), θα αντληθεί ποσότητα 70 εκατομμ. κυβ. μ. μέτρων. Ήδη ποσότητα ίση με 20 εκατομμ. κυβ. μ. κατευθύνονται προς υπάρχοντα υδροηλεκτρικά έργα της ΔΕΗ, ποσοστού 13,2%.
Συνολικό ποσοστό νερού που θα εκτραπεί από τη θέση υδροληψίας ( πηγές Αώου) είναι 56,2% με ανυπολόγιστες συνέπειες.
Θεωρούμε ανήθικη και βέβηλη, με τους νόμους της ηθικής αλλά και της περιβαλλοντικής ηθικής, τη βίαιη παρέμβαση στην περιοχή μας. Η επιβίωσή μας εξαρτάται άμεσα από τα νερά του ποταμού Αώου και επειδή το σχεδιαζόμενο έργο είναι κερδοσκοπικό και εγκληματικό, δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα να σχεδιάζει για μας χωρίς εμάς.Όχι μόνο δεν συναινούμε στη μείωση των νερών του Αώου με την επιχειρούμενη εκτροπή στον Εθνικό Δρυμό Πίνδου (Βάλια Κάλντα), αλλά δηλώνουμε ρητά, απερίφραστα και δυνατά προς κάθε κατεύθυνση:Οι Δήμοι και ο λαός της Κόνιτσας και του Ζαγορίου είμαστε αποφασισμένοι να αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις και με κάθε μορφή αγώνα, από τον πιο ήπιο ως τον πιο δυναμικό, για να κρατήσουμε τον τόπο μας, ο οποίος ως ορεινός και απομακρυσμένος, πλήττεται περισσότερο από κάθε άλλο από την οικονομική κρίση και να παραδώσουμε τον Αώο, ως ποτάμι, στις νεώτερες γενιές.

Written By

Comments

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ήπειρος

B’ Γύρος (Ενσ. 100,00%) 1. Ο ΤΟΠΟΣ ΜΑΣ ΜΠΡΟΣΤΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ ΑΝΔΡΕΑΣ του ΖΗΣΗ Ψήφοι 2.870,  58,84% 2. Ο Τόπος που θέλω να ΖΩ ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ...

Ήπειρος

B’ Γύρος (Ενσ. 100,00%) 1. ΕΝΙΑΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΖΑΓΟΡΙΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ Ψήφοι 2.407,  52,83% 2. ΖΑΓΟΡΙ ΜΕ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΓΑΒΡΙΗΛ του...

Ήπειρος

Στη συλλογή υπογραφών προκειμένου να διεκδικηθούν γερμανικές αποζημιώσεις θα προχωρήσει ο Δήμος Ζαγορίου, σύμφωνα με ομόφωνη απόφαση που έλαβε το Δημοτικό Συμβούλιο.Στην περιοχή του...

Ήπειρος

Την αγωνία τους για την έναρξη αλλά και την ολοκλήρωση των μεγάλων έργων της περιοχής εξέφρασε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΕΔ Ηπείρου. Στη συνεδρίαση...

Advertisement

Copyright © 2021 Giga FM 105.4 Επικοινωνία: 2651052441

  • https://s46.myradiostream.com/7322/listen.mp3
  • https://s46.myradiostream.com:7322/;
  • MUSIC