Connect with us

Hi, what are you looking for?

Giga fm 105,4 | Ραδιοφωνικός Σταθμός | Ήπειρος | Ιωάννινα

Ιωάννινα

Η κοινοπραξία Energean Oil And Gas/Petra ανάδοχος για τα Ιωάννινα

ΠΕΤΡΕΛΑΙΑΟι κοινοπραξίες των Energean Oil και ΕΛΠΕ προτείνονται ως ανάδοχοι για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στις περιοχές των Ιωαννίνων και του Πατραϊκού. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ομόφωνη πρόταση της αρμόδιας Επιτροπής προς τον Υπουργό ΠΕΚΑ, η οποία αποτυπώνεται σε αντίστοιχα σχέδια σύμβασης μίσθωσης, για την χερσαία περιοχή των Ιωαννίνων προτείνεται ως ανάδοχος η κοινοπραξία Energean Oil And Gas/Petra και για τη θαλάσσια περιοχή του Πατραϊκού η κοινοπραξία ΕΛΠΕ /Edison/Petroceltic. Ο Υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, ενημέρωσε για τις σημαντικές εξελίξεις τον Πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, καθώς και τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργό Εξωτερικών, Ευάγγελο Βενιζέλο.

Η Επιτροπή, μετά από την αξιολόγηση των αρχικών προσφορών, προέβη σε διαπραγμάτευση με τους υποψήφιους παραχωρησιούχους, (μεμονωμένες εταιρείες, ή κοινοπραξίες εταιρειών). Βασική επιδίωξη ήταν η βελτίωση του αρχικά προτεινόμενου προγράμματος εργασιών, με στόχο την ολοκληρωμένη έρευνα της περιοχής, την πρόσκτηση νέων αναβαθμισμένων δεδομένων, τον εντοπισμό και την εκμετάλλευση όλων των δυνατών στόχων ενδιαφέροντος, καθώς και τη βελτίωση όλων των οικονομικών μεγεθών (μίσθωμα ελληνικού δημοσίου, ανταλλάγματα υπογραφής σύμβασης και παραγωγής, ετήσιο καταβαλλόμενο ποσό για εκπαίδευση προσωπικού), πέραν της φορολογίας, που συντελούν στην αύξηση του Δημόσιου οφέλους. Η διαπραγμάτευση κατέληξε σε σημαντικά βελτιωμένες προτάσεις εκ μέρους τους.

Οι προτάσεις αξιολογήθηκαν εκ νέου στη βάση των όρων ανταγωνισμού, όπως προέβλεπε η προκήρυξη, αλλά και των ουσιαστικών εμπορικών και νομικών όρων της σύμβασης μίσθωσης. Επιλέχθηκαν οι πλέον ευνοϊκές προσφορές για κάθε περιοχή, λαμβάνοντας υπόψη τόσο τις τεχνικές ερευνητικές δυνατότητες, όσο και τα αναμενόμενα για το δημόσιο οικονομικά αποτελέσματα.

Σε κάθε περίπτωση, οι προσφορές που επελέγησαν στηρίζονται σε ισχυρό επιστημονικό και τεχνολογικό υπόβαθρο και διασφαλίζουν, ανάλογα πάντα με την επιτυχή κατάληξη των ερευνών, σημαντικά οικονομικά οφέλη για τη χώρα, αντίστοιχα με τα διεθνώς ισχύοντα σε συναφείς ως προς την ερευνητική επικινδυνότητα περιοχές.

Οι συμβάσεις μίσθωσης έχουν δομηθεί σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, αλλά έχει ληφθεί σημαντικά υπόψη και η διεθνής πρακτική έρευνας και παραγωγής, ώστε να εξασφαλισθεί η “καλή πρακτική” σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα. Ιδιαίτερη βαρύτητα έχει αποδοθεί στο θέμα της περιβαλλοντικής προστασίας, για την οποία οι υποψήφιοι ανάδοχοι έχουν δεσμευτεί για την εφαρμογή όλων των προβλεπόμενων από την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία όρων και των αυστηρότερων προδιαγραφών της βιομηχανίας πετρελαίου, όπως αυτές έχουν διεθνώς καθιερωθεί.

Εντός των επόμενων ημερών, αναμένεται η πρόσκληση των επιλεγμένων εκμισθωτών, για την τελική σύνταξη των επιμέρους συμβάσεων και την υπογραφή αυτών. Τα αναμενόμενα συνολικά έσοδα του Δημοσίου και από τις δύο περιοχές, σε βάθος χρόνου 25ετίας, υπολογίζονται σε περίπου 11 δις Ευρώ.

Επιπλέον, τα αναμενόμενα έσοδα σε περιφερειακό επίπεδο για έργα ανάπτυξης και μείωσης των περιφερειακών και ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων (20% των εσόδων του δημοσίου για δράσεις προστασίας του περιβάλλοντος και 5% των ειδικών πόρων της Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης), ανέρχονται σε περίπου 2 δις Ευρώ, κονδύλι που αναμφισβήτητα συμβάλει απολύτως θετικά στο μοντέλο ανάπτυξης της περιοχής. Αρκεί να αναφερθεί ότι, η δημόσια δαπάνη στα δύο Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα (Π.Ε.Π.) Δυτ. Ελλάδας και Ιονίων Νήσων, είναι περίπου 700 εκατ. Ευρώ, δηλαδή τα αναμενόμενα έσοδα των τοπικών κοινωνιών μόνο από το μπλοκ του Πατραϊκού, είναι περίπου τριπλάσια των δυο άμεσα δικαιούχων Περιφερειακών και Τοπικών Αυτοδιοικήσεων.

Αντίστοιχα στην Ήπειρο, σύμφωνα με τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που εκπόνησε το Ε.Μ.Π για την περιοχή των Ιωαννίνων, η Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία του βιομηχανικού τομέα της περιφέρειας (πλην κατασκευών) σε ετήσια βάση αναμένεται να αυξηθεί κατά 40% (από 480 εκατ. € σε 670 εκατ. €) και για περίοδο τουλάχιστον 20 ετών. Στο όφελος αυτό θα πρέπει να προστεθεί η θετική επίδραση στην απασχόληση και στο εισόδημα : για κάθε άμεση θέση εργασίας στον κλάδο των Υ/Α δημιουργούνται 2-3 νέες θέσεις εργασίας στην ευρύτερη οικονομία και για κάθε 1 € εισοδήματος που αποκτάται άμεσα από τον κλάδο Υ/Α, δημιουργείται εισόδημα 1-2 € σε εργαζόμενους σε άλλους κλάδους.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, αφού ευχαρίστησε την Επιτροπή για το έργο που προσέφερε, δήλωσε :

«Σήμερα ανοίγει μια νέα σελίδα για την ελληνική αγορά υδρογονανθράκων, σε συνέχεια όλων όσων έχουμε πραγματοποιήσει τα προηγούμενα δύο χρόνια. Μπαίνουμε σε τροχιά υλοποίησης της πρώτης φάσης και προσδοκούμε να έχουμε θετικά αποτελέσματα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Δημιουργήσαμε ένα σύγχρονο και διαφανές θεσμικό πλαίσιο, που μας επιτρέπει να αισιοδοξούμε για το ενδιαφέρον των πετρελαϊκών εταιρειών, δημιουργήσαμε ένα σταθερό επιχειρηματικό περιβάλλον που είναι ελκυστικό γι’ αυτές τις επενδύσεις μεγάλου ρίσκου, δημιουργήσαμε τα εργαλεία για την ενίσχυση των τοπικών αναπτυξιακών οικονομιών με τον περιφερειακό φόρο, δημιουργήσαμε το Ταμείο Αλληλεγγύης Γενεών, ηθική υποχρέωση απέναντι στα παιδιά μας και στις επόμενες γενιές. Είμαστε σίγουροι ότι οι κοινοπραξίες που επελέγησαν, θα προχωρήσουν με συνέπεια στην υλοποίηση του προγράμματος εργασιών και με απόλυτο σεβασμό στα θέματα της προστασίας του περιβάλλοντος και των τοπικών κοινωνιών.

Τα αναμενόμενα οφέλη θα είναι πολλαπλά: στην αύξηση των δημόσιων εσόδων, στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, στην ανάπτυξη υποστηρικτικών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, στην παραγωγή τεχνογνωσίας και στην εκπαίδευση νέων επιστημόνων.

Το στοίχημα συνεχίζεται. Επεξεργαζόμαστε τα δεδομένα και για άλλες περιοχές, όπου ήδη έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες, και σύντομα θα ανακοινωθούν ποιες από αυτές βγαίνουν σε διεθνή διαγωνισμό, ενώ ταυτόχρονα σχεδιάζουμε τη στρατηγική για τον επίσημο γύρο παραχωρήσεων στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης, που θα προκηρυχτεί στα μέσα του 2014.»

Πηγή:www.capital.gr

 

 

Written By

Comments

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διεθνή

  Την ανιούσα έχουν ακολουθήσει οι τιμές του πετρελαίου, μετά την απόφαση του ΟΠΕΚ και της Ρωσίας να μην ρίξει επιπλέον βαρέλια στην αγορά,...

Οικονομία

Ρωσικές εταιρείες όπως οι Lukoil, Rosneft, Gazpromneft, funds από αραβικές χώρες και το Κατάρ, και εσχάτως η… Indian Oil Corporation (IOC), ο μεγαλύτερος Ινδικός...

Ήπειρος

Με καθυστέρηση μηνών, ξεκίνησε η διαδικασία διαπραγμάτευσης μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και των εταιρειών που προκρίθηκαν για την πραγματοποίηση ερευνών σε  Καλπάκι Ιωαννίνων, Πατραϊκό Κόλπο...

Ήπειρος

Απάντηση σε όλους τους Γιαννιώτες που αναρωτιούνταν για ποιο λόγο, τις τελευταίες ημέρες, βγαίνουν μέρα μεσημέρι για να μαζέψουν σκουπίδια κάποια απορριμματοφόρα του Δήμου,...

Advertisement

Copyright © 2021 Giga FM 105.4 Επικοινωνία: 2651052441

  • https://s46.myradiostream.com/7322/listen.mp3
  • https://s46.myradiostream.com:7322/;
  • MUSIC