Connect with us

Hi, what are you looking for?

Giga fm 105,4 | Ραδιοφωνικός Σταθμός | Ήπειρος | Ιωάννινα

Άρτα

Θερινή περιοδεία του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων με «Το αμάρτημα της μητρός μου» του Γεωργίου Βιζυηνού

afisa amarthmaΈνα από τα σημαντικότερα διηγήματα της ελληνικής πεζογραφίας «Το αμάρτημα της μητρός μου» του Γεωργίου Βιζυηνού παρουσιάζει το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων το φετινό καλοκαίρι. Πρόκειται για την 100ης επαγγελματική θεατρική παραγωγή του ηπειρωτικού Θεάτρου που φέτος το καλοκαίρι κλείνει 30 χρόνια προσφοράς στα θεατρικά δρώμενα του τόπου μας. Η πρεμιέρα του ΔΗΠΕΘΕ θα δοθεί για 3ο συνεχόμενο καλοκαίρι στην Άρτα και συγκεκριμένα στο θέατρο Κάστρου το Σάββατο 6 Ιουλίου, ώρα 9.30’ το βράδυ. Την παράσταση οργανώνει ο Δήμος Αρταίων και η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.  Συντελεστές της παράστασης είναι:

ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων Κεντρική Σκηνή

30ος χρόνος – θερινή θεατρική περίοδος 2012-13

Γεώργιου Βιζυηνού «Το αμάρτημα της μητρός μου»

Θεατρική προσαρμογή – σκηνοθεσία: Δήμος Αβδελιώδης

Μουσική – Στίχοι: Βαγγέλης Γιαννάκης

Ηθοποιοί: Κωνσταντίνος Γιανακόπουλος, Ρένα Κυπριώτη

Σκηνικός χώρος – φωτισμοί: Δήμος Αβδελιώδης

Βοηθοί σκηνοθέτη: Γιώργος Νικοπούλος, Αθηνά Ζώτου

Έπαιξαν οι Μουσικοί: Αλέξανδρος Αβδελιώδης πιάνο, Γιάννης Αβδελιώδης μαντολίνο- μεταλλόφωνο, Γιάννης Βιλιώτης ακορντεόν-μαντολίνο, Μυρτώ Γουζίου βιολοντσέλο, Πάνος Δημητρακόπουλος κανονάκι, Γιάννης Πλαγιανάκος κοντραμπάσο-δοξάρι, Παναγιώτης Ράπτης φλάουτο-σοπράνο σαξόφωνο, Γιώργος Νικόπουλος φλογέρες, Κατερίνα Χαρμάνη ακορντεόν, Κατασκευή σκηνικού: Θανάσης Τζάτσος, Φωτογραφίες: Στέλιος Χουστουλάκης, Οργάνωση παραστάσεων: Μιχάλης Μπίζιος. Το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων ευχαριστεί θερμά την Περιφερειακή Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Ηπείρου για την αποφασιστική της συμβολή στην πραγματοποίηση των παραστάσεων στην Ήπειρο.

 Το «Αμάρτημα της μητρός μου» θα παρουσιαστεί σε καλοκαιρινή περιοδεία στην Ήπειρο και σε καταξιωμένα φεστιβάλ όλης της χώρας. Η επίσημη πρεμιέρα θα δοθεί την Τετάρτη 10 Ιουλίου στο υπαίθριο θέατρο της ΕΗΜ στα Ιωάννινα. Η παράσταση θα αρχίσει στις 9.30’ το βράδυ και οργανώνεται σε συνεργασία με το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών. Γενική είσοδος 10 €. Προπώληση εισιτηρίων γίνεται στα καταστήματα Rock Shop (Πουτέτση 1α), Iris (Γρηγορίου Σακκά 6), Αναγνώστης (Πυρσινέλλα 11) και Ελευθερουδάκης (Κ. Κατσαδήμα 7). Μέγας χορηγός: ΠΕΔ Ηπείρου. Χορηγοί επικοινωνίας: Δημοτικό Ραδιόφωνο Ιωασννίνων, περιοδικό «Αυλαία» Θεσσαλονίκης. Υποστηρικτές: Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου, Ξενοδοχεία «Olympic» και «Du Lac», εταιρείες «Κτήμα Γκλίναβος», «Ζαγόρι», «Βίκος», «ΤΕΡΝΑ Α.Ε.». Μετά την επίσημη πρεμιέρα θα ακολουθήσουν παραστάσεις στο Μέτσοβο (Πέμπτη 11/7), Παραμυθιά (Παρασκευή 12/7), Άνω Καλεντίνη (Σάββατο 13/7), Φιλιάτες (Κυριακή 14/7)  σε μια περιοδεία που θα συνεχιστεί έως τα μέσα Σεπτεμβρίου.

 Η υπόθεση του έργου

Επηρεασμένο από τα λογοτεχνικά ρεύματα της Δυτικής Ευρώπης, «Το αμάρτημα της μητρός μου», είναι το πρώτο νεοελληνικό διήγημα που αναφέρεται στο ψυχικό μαρτύριο διεισδύοντας βαθιά στην ανθρώπινη ψυχή. Ο Βιζυηνός, ένας από τους πιο εμπνευσμένους Έλληνες λογοτέχνες, αφηγείται την ιστορία με αμεσότητα, σε ένα κείμενο που προκαλεί συγκίνηση. Πρόκειται για ένα εξαιρετικό ηθογραφικό και ψυχογραφικό έργο, από τα πιο αξιόλογα της λογοτεχνίας μας. Με έντονο το αυτοβιογραφικό στοιχείο, το διήγημα αναφέρεται στις απελπισμένες αλλά μάταιες προσπάθειες της χήρας μητέρας του συγγραφέα να σώσει την άρρωστη κόρη της, η οποία τελικά πεθαίνει. Κάτω από το ίδιο ψυχολογικό πρίσμα παρουσιάζονται και πράξεις  της ίδιας, όπως η υιοθεσία δυο κοριτσιών μετά τον θάνατο της κόρης της. Πράξεις με υπαρξιακό νόημα καθώς υπαγορεύονται από τις ενοχές της από το «αμάρτημα» που άθελά της διέπραξε στο παρελθόν.

Written By

Comments

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ιωάννινα

Τα διηγήματα «Ο Σιούλας ο ταμπάκος», «Σαμπεθάι Καμπιλής» και «Η θειά μας η Αγγελική» που περιλαμβάνονται στη συλλογή «Το τέλος της μικρής μας πόλης»...

Ιωάννινα

Το «Αμάρτημα της μητρός μου» του Γεώργιου Βιζυηνού θα παρουσιάσει σε μια μεγάλη περιοδεία το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων. Η επίσημη πρεμιέρα του έργου θα δοθεί...

Advertisement

Copyright © 2021 Giga FM 105.4 Επικοινωνία: 2651052441

  • https://s46.myradiostream.com/7322/listen.mp3
  • https://s46.myradiostream.com:7322/;
  • MUSIC