Connect with us

Hi, what are you looking for?

Giga fm 105,4 | Ραδιοφωνικός Σταθμός | Ήπειρος | Ιωάννινα

Οικονομία

«Μαχαίρι» στις φοροαπαλλαγές και μαζικές κατασχέσεις φέρνει η συμφωνία

%ce%b5%cf%80%ce%b9%cf%84%cf%81%ce%bf%cf%80%ce%ae-%cf%83%ce%bf%cf%86%cf%8e%ce%bd

Δεκάδες παρεμβάσεις στο μέτωπο της φορολογίας καλείται να τρέξει η κυβέρνηση μέσα στο 2017 όπως προκύπτει από το συμπληρωμένο Μνημόνιο (Supplemental Memorandum of Understanting) που κατέθεσαν οι ΕΕ, ΕΚΤ και ESM στην κυβέρνηση.

Οι παρεμβάσεις αυτές επικεντρώνουν τόσο στην αναθεώρηση της φορολογίας και στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης όσο και στην αύξηση των εσόδων από τις οφειλές προς το Δημόσιο.

Ενδεικτικά η κυβέρνηση με το νέο Μνημόνιο δεσμεύεται να επανεξετάσει τη φορολογική νομοθεσία και όλες τις εξαιρέσεις και τις φοροαπαλλαγές για τις επιχειρήσεις, με στόχο την κατάργηση όσων κρίνονται αναποτελεσματικές (οι φοροαπαλλαγές προς τα φυσικά πρόσωπα και ειδικά το αφορολόγητο τους δεν αναφέρονται ρητά στο προσχέδιο του MoU).

Στην ίδια βάση θα επανεξετάσει την προνομιακή φορολογική μεταχείριση της ναυτιλιακής κοινότητας, σε συνάρτηση με τους σχετικούς δείκτες της Ε.Ε και θα επεκτείνει την εθελοντική εισφορά της ναυτιλιακής κοινότητας και το 2018.

Το υπουργείο Οικονομικών αναλαμβάνει να αξιολογήσει τη μεταρρύθμιση του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, περιλαμβανομένων των μέτρων για τους πλειστηριασμούς περιουσιακών στοιχείων, αλλά και να επιφέρει αλλαγές στη φορολογία που διέπει τις συγχωνεύσεις και εξαγορές.

Η ευθυγράμμιση των αντικειμενικών τιμών με τις αγοραίες είναι μεταξύ των στόχων που τίθενται, ενώ επετράπη στις ελληνικές αρχές η δυνατότητα να αναβάλουν έως την 1η Ιανουαρίου 2018 την επιβολή φόρου υπεραξίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων.

Στην ίδια βάση η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται να ολοκληρώσει τη μελέτη σχετικά με ενδεχόμενη αύξηση του ορίου των 25.000 ευρώ για την ένταξη σε καθεστώς ΦΠΑ, ενώ έως το Μάρτιο του 2017 θα πρέπει να έχει ψηφιστεί νομοθεσία αναφορικά με την επιτάχυνση των διαδικασιών εγγραφής και διαγραφής από το μητρώο ΦΠΑ.

Το Μνημόνιο αναφέρει πως η κυβέρνηση θα καταθέσει εναλλακτικές προτάσεις, περιλαμβανομένων των ηλεκτρονικών εφαρμογών, για την αύξηση της χρήσης πλαστικού χρήματος με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα εφαρμογής, προκειμένου έως τον Ιούνιο του 2017 να έχουν τοποθετηθεί POS στο 80% των επιχειρήσεων.

Σε σχέση με τη φορολογική συμμόρφωση το συμπληρωμένο Μνημόνιο αναφέρεται στην αναβάθμιση του ρόλου των Οικονομικών Εισαγγελέων, οι οποίοι θα καταστούν υπεύθυνοι για την καταπολέμηση της μεγάλης φοροδιαφυγής.

Για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία προβλέπεται βελτίωση του συστήματος είσπραξης, με σχέδιο εθνικής στρατηγικής έως το τέλος του 2016 κριτήρια για τον διαχωρισμό των ληξιπρόθεσμων σε εισπράξιμα και μη, με ειδικό λογισμικό για την περαιτέρω αυτοματοποίηση της είσπραξης οφειλών και με πλήρως αυτοματοποιημένη διαδικασία κατασχέσεων.

Στο κείμενο του MoU προβλέπεται ρύθμιση για απομείωση των οφειλών για ανείσπρακτο ΦΠΑ που σχετίζεται με απλήρωτα τιμολόγια αγαθών και υπηρεσιών.

Πάντως οι θεσμοί αποσαφηνίζουν πως δεν θα εισαχθούν νέες ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών και δεν θα επεκταθούν υφιστάμενες, αμνηστευτικής φύσης.

Να σημειωθεί πως στο συμπληρωμένο Μνημόνιο αναφέρεται ρητά πως εάν οι δημοσιονομικές επιδόσεις εμφανίσουν μόνιμη υπέρβαση έναντι των στόχων, οι αρχές θα μπορούν σε συμφωνία με τους θεσμούς να εξετάσουν το ενδεχόμενο αξιοποίησης της υπέρβασης για την ενίσχυση των κοινωνικών δαπανών ή τη μείωση των φόρων, εφόσον επιβεβαιωθεί η υπέρβαση των δημοσιονομικών στόχων.

Written By

Comments

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οικονομία

Πάγωμα οφειλών μέχρι 500 ευρώ, νέες ευνοϊκές ρυθμίσεις για αποπληρωμή οφειλών άνω των 500 ευρώ και επιπλέον έκπτωση 6% για όσους προπληρώνουν τους λογαριασμούς...

Οικονομία

Κατά της ΔΕΗ στρέφονται οι θυγατρικές του ΑΔΜΗΕ (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) και του ΔΕΔΔΗΕ (Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας) διεκδικώντας ληξιπρόθεσμες...

Οικονομία

Οι οφειλέτες του Δημοσίου μπορούν από σήμερα Παρασκευή 17 Απριλίου να υποβάλουν ηλεκτρονικά στο taxısnet αίτηση υπαγωγής στις νέες ρυθμίσεις των ληξιπρόθεσμων χρεών προς...

Ιωάννινα

Στην πιο δύσκολη οικονομική συγκυρία, ο Δήμος Ιωαννιτών, μέσα από συντονισμένες προσπάθειες κατάφερε να ολοκληρώσει το πρόγραμμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών και να αποπληρώσει πάνω...

Advertisement

Copyright © 2021 Giga FM 105.4 Επικοινωνία: 2651052441

  • https://s46.myradiostream.com/7322/listen.mp3
  • https://s46.myradiostream.com:7322/;
  • MUSIC