Connect with us

Hi, what are you looking for?

Giga fm 105,4 | Ραδιοφωνικός Σταθμός | Ήπειρος | Ιωάννινα

Οικονομία

“Μαύρη τρύπα” 2,5 δις στα ασφαλιστικά ταμεία

Συντάξεις ΠείναςH οικονομική αναιμία των ασφαλιστικών ταμείων και τα μέτρα αντιμετώπισης της, αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο της συνάντησης της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας με τους εκπροσώπους των δανειστών μας, αυτή την ώρα. Η ατζέντα των εργασιακών θεμάτων αναμένεται να ανοίξει, με τις τελικές αποφάσεις όμως να λάβουν χώρα το Σεπτέμβριο. Οι οργανισμοί το πρώτο 5μηνο άντλησαν το μεγαλύτερο μέρος της οικονομικής χρηματοδότησης τους και σύμφωνα με πληροφορίες, εκτιμάται ότι το έλλειμμα τους θα φθάσει τα 2,5 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους. Την ίδια ώρα, η ελπίδα της ρύθμισης οφειλών περιορίζεται δραματικά, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες η προσέλευση την 1η εβδομάδα είναι μειωμένη κατά 85% σε σχέση με προηγούμενες ρυθμίσεις. Στο ΙΚΑ προσήλθαν μόλις 1.680 οφειλέτες αντί 10.000 στην προηγούμενη ρύθμιση. 

Στον ΟΑΕΕ το έλλειμμα θα ξεπεράσει τα 600 εκατ. ευρώ έως το τέλος του έτους με αποτέλεσμα να είναι ανοικτό το ενδεχόμενο τόσο της επιβολής εισφοράς 2/1000 επί του τζίρου των επιχειρήσεων αλλά και της περικοπής των συντάξεων. Παράλληλα, προωθείται νέος τρόπος υπολογισμού των ποσών για την καταβολή του εφάπαξ και των επικουρικών συντάξεων εντός του 2014 αλλά και η περικοπή των κοινωνικών πόρων που λαμβάνουν τα ταμεία ύψους 600 εκατ. ευρώ ετησίως.

Σε κάθε περίπτωση, από τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας μέσω του συστήματος «Ήλιος» καθίσταται σαφές ότι δεν υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω μείωσης συντάξεων, καθώς σχεδόν δύο στους τρεις λαμβάνουν σύνταξη κάτω των 1.000 ευρώ μικτά, ενώ η μέση σύνταξη χωρίς τις κρατήσεις, δεν ξεπερνά τα 850 ευρώ.

Νέα μέτωπα

Η νέα βαριά ατζέντα στα εργασιακά που φέρεται να προετοιμάζει η τρόικα περιλαμβάνει τέσσερις παρεμβάσεις, οι οποίες θα οδηγήσουν σε περαιτέρω αποδεκατισμό της αγοράς εργασίας, χωρίς ωστόσο σύμφωνα με τους συνδικαλιστές να θεωρείται βέβαιο ότι θα συμβάλλουν στη μείωση της ανεργίας:

• Την αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων. Μόνο τυχαία, δεν μπορεί να χαρακτηριστεί η επισήμανση του επικεφαλής του γραφείου του ΔΝΤ στη χώρα Μπόμπ Τράα για μεγαλύτερη ευελιξία στην είσοδο και την έξοδο από την αγορά εργασίας, υπονοώντας την αύξηση – αν όχι την απελευθέρωση – του ορίου των μαζικών απολύσεων. Για παράδειγμα, το όριο του 5% των απολύσεων που έχουν δικαίωμα να κάνουν κάθε μήνα οι επιχειρήσεις, να διπλασιαστεί στο 10% και για ειδικές περιπτώσεις αναδιαρθρώσεων να ξεπερνά τα 50 άτομα, με χαμηλότερες αποζημιώσεις.

• Την περαιτέρω μείωση του κατώτατου μισθού κυρίως των νέων, μέσω της εισαγωγής των mini jobs, της μικροεργασίας που εφαρμόζεται ευρέως στην Γερμανία με το αιτιολογικό της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων και της αντιμετώπισης της ανεργίας των νέων. Στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκεται ήδη εισήγηση της task force και των συνεργατών του κ. Χορστ Ράιχενμπαχ για την υιοθέτηση και στην Ελλάδα ενός μοντέλου ελαστικής εργασίας, χαμηλής αμοιβής, μηδενικής απόδοσης φόρου και ανάλογης πληρωμής εισφορών στα ασφαλιστικά ταμεία, το οποίο οι Γερμανοί εισηγούνται στην κυβέρνηση με στόχο να μειωθεί άμεσα κατά 2% έως 4% ο δείκτης της ανεργίας. Σύμφωνα με την Task Force, θα μπορούσε και στη χώρα μας να εφαρμοστεί το μοντέλο της «μικροαπασχόλησης», εργασίας δηλαδή με αμοιβή έως 350 ευρώ.

• Τον καθορισμό του κατώτατου μισθού από την 1.1.2017 με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου ή ακόμη και απλή υπουργική απόφαση. Μετά την απόφαση του ΣΕΒ να μην υπογράψει την ΕΓΣΣΕ, πολλαπλασιάζονται οι επιχειρήσεις που επιθυμούν τον επανακαθορισμό του πλαισίου διαμόρφωσης του κατώτατου μισθού με την περικοπή των επιδομάτων που προστίθενται σε αυτόν.

• Την υιοθέτηση του μέτρου της ανταπεργίας, του λεγόμενου lock out που προωθείται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και δίνει το δικαίωμα στον εργοδότη να αρνηθεί την παροχή υπηρεσιών εκ μέρους των εργαζομένων που μέχρι πρότινος βρίσκονταν σε απεργία.

Μόνιμη πλέον η απειλή μείωσης του κατώτατου μισθού

Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να κατατεθεί η Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου για τον μηχανισμό καθορισμού του κατώτατου μισθού. Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας έχει ήδη λάβει την έγκριση της τρόικας, ο οποίος θα τεθεί σε λειτουργία από 1-1-2017. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, η διαβούλευση θα ξεκινά τον Ιανουάριο κάθε χρόνο και θα ολοκληρώνεται τον Ιούνιο και ο μισθός θα καθορίζεται κάθε χρόνο από την κυβέρνηση με βάση τους οικονομικούς δείκτες, οι οποίοι ολοένα και θα επιδεινώνονται υπό τις παρούσες συνθήκες ύφεσης. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τον κ. Βρούτση ο κατώτατος μισθός θα παραμείνει σταθερός έως το τέλος του 2016.

Ο κατώτατος μισθός βάση των πολυάριθμων δημοσιονομικών κριτηρίων θα λαμβάνεται υπόψη τόσο στις προτάσεις των κοινωνικών εταίρων, όσο και από το τελικό πόρισμα που θα συντάσσει το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών σε συνεργασία με μία επιτροπή εμπειρογνωμόνων ανάλογα πάντα με την οικονομική κατάσταση της χώρας.

Συντονιστικό ρόλο στην διαβούλευση θα έχει τριμελής επιτροπή με επικεφαλής τον εκπρόσωπο του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας και ένα στέλεχος από το υπουργείο Εργασίας και Οικονομικών αντίστοιχα. Ακόμη πέρα από τους εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων και των επιστημονικών φορέων θα μπορούν να συμμετάσχουν και κλαδικά ή ομοιοεπαγγελματικά σωματεία.

Πηγή: real.gr

Written By

Comments

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οικονομία

Πληρωμή συντάξεων Δεκεμβρίου 2021 Έχει ξεκινήσει η καταβολή των των ποσών για κύριες και επικουρικές συντάξεις. Ειδικότερα, oι ημερομηνίες πληρωμής των συντάξεων ανά Ταμείο είναι: -το...

Οικονομία

Συντάξεις Οκτωβρίου 2021 – οι ημερομηνίες πληρωμής για κάθε ταμείο Την Παρασκευή, 24 Σεπτεμβρίου ξεκινούν οι πληρωμές των κύριων και επικουρικών συντάξεων του Οκτωβρίου....

Διεθνή

  Πρέπει οι κεντρικές τράπεζες να αυξάνουν το κόστος χρήματος αυξάνοντας τα επιτόκια κατά βούληση; Είναι ένα πολύ σοβαρό ερώτημα στο οποίο καλούνται να...

Πολιτική

Έκθεση που συνέταξε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για τη μελέτη των επιπτώσεων της 10ετούς οικονομικής κρίσης τοποθετεί την Ελλάδα και την Ισπανία στις χειρότερες...

Advertisement

Copyright © 2021 Giga FM 105.4 Επικοινωνία: 2651052441

  • https://s46.myradiostream.com/7322/listen.mp3
  • https://s46.myradiostream.com:7322/;
  • MUSIC