Connect with us

Hi, what are you looking for?

Giga fm 105,4 | Ραδιοφωνικός Σταθμός | Ήπειρος | Ιωάννινα

Ήπειρος

Μετωπική για την επιστράτευση

imgΤελικά, η επιστράτευση των εκπαιδευτικών δεν λειτούργησε αποτρεπτικά για την επικύρωση της απεργιακής πρότασης της ΟΛΜΕ. Χθες, οι ΕΛΜΕ όλης της χώρας, με μεγάλες συμμετοχές των εκπαιδευτικών, υπερψήφισαν το πλαίσιο απεργίας για την Παρασκευή, 17 του μήνα και κατόπιν, για επαναλαμβανόμενες απεργίες μέσα στις εξετάσεις. Από τη Δευτέρα το πρωί άρχισαν να παραδίδονται τα φύλλα πορείας στους εκπαιδευτικούς του νομού Ιωαννίνων, στοιχείο που σύμφωνα με τους συνδικαλιστές, «πύκνωσε» τις απεργιακές γραμμές.

Πολλοί εκπαιδευτικοί θεωρούν ότι δέχονται επίθεση από την κυβέρνηση με την απόφαση της προληπτικής επιστράτευσης και το εκφράζουν αυτό με την ψήφο στις γενικές συνελεύσεις. Η πρώτη απόφαση υπέρ της απεργίας ήρθε χθες, νωρίς το μεσημέρι από την ΕΛΜΕ Θεσπρωτίας.  Αργά, το απόγευμα, γύρω στις 8, ξεκίνησε και η συνέλευση των Ιωαννίνων με 600 και πλέον άτομα να συμμετέχουν. Το προεδρείο παρατήρησε ότι «είναι η μεγαλύτερη συνέλευση των τελευταίων 15 χρόνων» και το γενικό κλίμα, ήταν σαφώς κατά της επιστράτευσης. Δεν έλειπαν στις προσωπικές κουβέντες και τα «πηγαδάκια» ο προβληματισμός για τη σκοπιμότητα της απεργίας μέσα στις πανελλαδικές, αλλά τόσο οι «υπέρ» όσο και οι «σκεπτικιστές», έθεταν το ζήτημα σε διαφορετική πλέον βάση, εκείνη της πολιτικής αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση και το μέτρο της επιστράτευσης ειδικότερα.

Από τους πρώτους ομιλητές, όπως το μέλος του διοικητικού συμβουλίου Λευτέρης Παπαθανάσης, εκφράστηκε η αντίληψη ότι «η επίκληση της κυβέρνησης στον κοινωνικό αυτοματισμό δεν πέρασε» και ότι πλέον, είναι «ζήτημα αρχής» η υπερψήφιση της απεργίας, ως απάντηση και στο μέτρο της επιστράτευσης. Εκφράστηκαν ωστόσο αρκετά ερωτήματα για το πώς θα εφαρμοστεί η απόφαση, αφού υπάρχει η επίταξη. Τελικά, λίγο μετά τις 10 το βράδυ, βγήκε και τα αποτέλεσμα με συντριπτική συμμετοχή υπέρ απεργίας: 689 ψήφοι υπέρ, 2 κατά, 5 λευκά και 10 υπέρ πρότασης που κατέθεσε το ΠΑΜΕ. Τα επόμενα βήματα των καθηγητών, είναι σήμερα Τετάρτη, πρώτη μέρα επιστράτευσης, να μεταβιβαστεί το αποτέλεσμα των χθεσινών συνελεύσεων των ΕΛΜΕ μέσω των προέδρων τους, στην ΟΛΜΕ. Χθες, πήρε απόφαση στήριξης της απεργίας το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων, το οποίο καλεί ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ να κηρύξουν απεργία την Παρασκευή. Να σημειωθεί τέλος ότι πολύ εχθρικό ήταν το κλίμα για την ΑΔΕΔΥ χθες στα Λιθαρίτσια, με το πρώην μέλος της διοίκησης της ΕΛΜΕ Μπάμπη Τουφίδη να προτείνει την αποχώρηση του κλάδου από την ΑΔΕΔΥ και να χειροκροτείται. Η αιτία της δυσαρέσκειας, ήταν η απόφαση της ΑΔΕΔΥ να κάνει απεργία χθες και όχι την Παρασκευή όπως ζήτησε η ΟΛΜΕ.

 

ΦΥΛΛΟ ΕΠΙΤΑΞΗΣ ΕΝΟΨΕΙ ΤΩΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ

Επιταγμένος και ο Δήμος Ιωαννιτών

 

Φύλλο… πορείας πήρε και ο Δήμος Ιωαννιτών ενόψει πανελλαδικών εξετάσεων και στο γενικότερο κλίμα που επικρατεί με την απεργία των εκπαιδευτικών. Νωρίς χθες με εντολή που επιδόθηκε από την αστυνομία (όπως γίνεται και με τους καθηγητές από τη Δευτέρα), επιτάσσονται… τα πάντα: σχολικά κτίρια και μονάδες, γραφεία, εγκαταστάσεις, υλικό και τα «εν γένει ακίνητα και κινητά μέσα που είναι απαραίτητα για την απρόσκοπτη διεξαγωγή και ολοκλήρωση των πανελλαδικών εξετάσεων, των προαγωγικών εξετάσεων και κάθε άλλης εξέτασης και εκπαιδευτικής διαδικασίας» όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται. Κατά τα λοιπά, προβλέπονται οι κλασικές ποινές για όποιον αρνείται «να προσφέρει το ακίνητο ή κινητό πράγμα», ήτοι με φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών. Η επίταξη ισχύσει από τα μεσάνυχτα Τρίτης προς Τετάρτη και «μέχρι νεωτέρας» απόφασης της κυβέρνησης.

Η απόφαση είναι ασυνήθιστη και έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στη δημοτική αρχή, καθώς δεν υπάρχει κάποια προφανής εξήγηση γιατί να επιταχθούν οι Δήμοι ενόψει των πανελλαδικών, τη στιγμή μάλιστα που δεν… απεργούν καν. Φαίνεται πάντως ότι η κυβέρνηση, στη σκληρή γραμμή που ακολουθεί, αποφάσισε να κλείσει οποιαδήποτε διέξοδο στήριξης προς τους καθηγητές, εξασφαλίζοντας τις… υποδομές των εξετάσεων.

 

 

 

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

Written By

Comments

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ήπειρος

Η ΠΑΣΚ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΔΕ Ιωαννίνων καταγγέλλει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την προληπτική επιστράτευση των καθηγητών, μια αντισυνταγματική άνευ προηγουμένου επινόηση της Τρικομματικής Κυβέρνησης...

Ήπειρος

«Μέρες ‘88» ζει η εκπαίδευση, καθώς από τη μια σήμερα, οι τοπικές ΕΛΜΕ συνεδριάζουν για την επικύρωση ή όχι της απεργίας μέσα στις πανελλαδικές...

Advertisement

Copyright © 2021 Giga FM 105.4 Επικοινωνία: 2651052441

  • https://s46.myradiostream.com/7322/listen.mp3
  • https://s46.myradiostream.com:7322/;
  • MUSIC