Connect with us

Hi, what are you looking for?

Giga fm 105,4 | Ραδιοφωνικός Σταθμός | Ήπειρος | Ιωάννινα

Αρχική

Ο Άρειος Πάγος αποφασίζει για έκδοση των «8»

%ce%b1%cf%81%ce%b5%ce%b9%ce%bf%cf%82-%cf%80%ce%b1%ce%b3%ce%bf%cf%82

Κάνοντας επίκληση των θεμελιωδών αρχών που διέπουν την κοινή νομική τάξη της Ε.Ε. ο πρόεδρος της Συμμαχίας Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη, Γκι Φερχόφστατ, απηύθυνε χθες έμμεση έκκληση προς τον Αλέξη Τσίπρα, να μην εκδοθούν στην Τουρκία οι 8 Τούρκοι αξιωματικοί που κατέφυγαν στη χώρα μας μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στη γείτονα.

Ο κ. Φερχόφστατ επισημαίνει ότι ο ίδιος δεν είναι σε θέση να γνωρίζει την ενοχή ή την αθωότητα των εν λόγω στρατιωτικών, αλλά τονίζει ότι οι θεμελιώδεις αρχές που διέπουν την κοινή νομική τάξη της Ενωσης υποχρεώνουν όλα τα μέλη της Ε.Ε. «να μην εκδίδουν κανέναν, ανεξαρτήτως της ενοχής του ή όχι, σε ένα κράτος όπου κινδυνεύει να υποστεί βασανιστήρια ή άλλης μορφής υποτιμητική και απάνθρωπη μεταχείριση».

Υπογραμμίζει, επιπλέον, ότι μετά το πραξικόπημα στην Τουρκία ακολουθούνται νόμοι έκτακτου χαρακτήρα με τρόπο τέτοιο που «εγείρει σοβαρές ανησυχίες για τον σεβασμό των απαράβατων δικαιωμάτων που εγγυάται το τουρκικό Σύνταγμα, μεταξύ των οποίων, το δικαίωμα στη ζωή, την αξιοπρέπεια της σωματικής και πνευματικής ύπαρξης, το τεκμήριο της αθωότητας και το δικαίωμα σε δίκαιη δίκη».

Η κυβέρνηση ωστόσο και προσωπικά ο πρωθυπουργός φέρονται να δέχονται εντονότατες πιέσεις από την Αγκυρα για την έκδοση των «οκτώ», κάτι που «εκμυστηρεύθηκε» ο ίδιος ο κ. Αλ. Τσίπρας σε όσους πολιτικούς αρχηγούς τον ρώτησαν χθες στις συναντήσεις που είχε μαζί τους. Γεγονός που δυσχεραίνει βέβαια τη θέση του, καθώς τυχόν έκδοση θα φανεί πλέον ως ικανοποίηση μιας πολιτικής αξίωσης του κ. Ταγίπ Ερντογάν μεσούσης και της διαπραγμάτευσης για το Κυπριακό.

Εξέταση των αιτήσεων

Τι μέλλει γενέσθαι θα φανεί από σήμερα, καθώς ξεκινά η εξέταση των αιτήσεων αναίρεσης των «οκτώ» κατά της έκδοσής τους.

Οι αιτήσεις θα εξεταστούν σήμερα, αύριο και την Πέμπτη από τρία διαφορετικά συμβούλια του Αρείου Πάγου, χωριστά. Εκκληση προς τους δικαστές του Αρείου Πάγου να εφαρμόσουν με νηφαλιότητα τις κείμενες εσωτερικές και διεθνούς δικαίου διατάξεις, αγνοώντας πλήρως τα πολιτικά κελεύσματα της Τουρκίας, η κυβέρνηση της οποίας έχει αναστείλει την ισχύ της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, απηύθυνε ο Αλ. Λυκουρέζος, προειδοποιώντας για «τον κίνδυνο πολιτικού αδιεξόδου σε περίπτωση που τα τρία διαφορετικά συμβούλια του ανωτάτου δικαστηρίου αποφανθούν διαφορετικά για το θέμα αυτό». Από την άλλη, μερίδα διανοουμένων έχουν ταχθεί κατά της έκδοσης οργανώνοντας σχετικές δράσεις. «Αυτά τα ζητήματα τα λύνουν τα δικαστήρια χωρίς πολιτικές παρεμβάσεις» ανέφερε ο συγγραφέας Απόστολος Δοξιάδης από τον χώρο του Πάρκου ΕΑΤ – ΕΣΑ, όπου πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στήριξης των «οκτώ». Σύμφωνα με τον κ. Δοξιάδη, σκοπός της πρωτοβουλίας είναι οι πολίτες να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους στη Δικαιοσύνη, «διότι θεωρούμε ότι το πρόβλημα με το αίτημα είναι οι πολιτικές παρεμβάσεις υπέρ της έκδοσης.

Στην εκδήλωση διανοούμενοι και πολιτικοί εξέφρασαν τη διαμαρτυρία τους σχετικά με την προοπτική έκδοσης των «οκτώ», θέλοντας να την κοινοποιήσουν στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το «παρών» έδωσαν επίσης, μεταξύ άλλων, οι Ειρήνη Αγαπιδάκη, Στάθης Καλύβας, Γιώργος Καραμπελιάς, Βάσω Κιντή, Ξένια Κουναλάκη, Ηλίας Μαγκλίνης, Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, Γιώργος Μομφεράτος, Δημήτρης Νόλλας, Βασίλης Πεσμαζόγλου, Ανδρέας Πετρουλάκης, Γιώργος Προκοπάκης, Πέτρος Τατσόπουλος, Γιάννης Τζανετάκος, Γρηγόρης Ψαριανός κ.ά.

Written By

Comments

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πολιτική

Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση άσκησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας σε δηλώσεις του λίγο μετά τον εμβολιασμό του στο νοσοκομείο “Ευαγγελισμός”. Ο αρχηγός της...

Uncategorized

  «Ενα μόνο μήνυμα σας φέρνω από τις περιοδείες μου σε όλη την Ελλάδα: Η ανατροπή δεν είναι απλώς επιθυμία και ανάγκη για τη...

Διεθνή

Ο γερμανικός Τύπος βρίθει και πάλι από δημοσιεύματα για την Ελλάδα. Οι σχολιαστές αναφέρονται στο διάγγελμα του Αλέξη Τσίπρα και αντιπαρατίθενται κριτικά με το...

Πολιτική

Τη θέση ότι οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν θα συμμετέχουν σε πιθανή στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στη διάρκεια της...

Advertisement

Copyright © 2021 Giga FM 105.4 Επικοινωνία: 2651052441

  • https://s46.myradiostream.com/7322/listen.mp3
  • https://s46.myradiostream.com:7322/;
  • MUSIC