Connect with us

Hi, what are you looking for?

Giga fm 105,4 | Ραδιοφωνικός Σταθμός | Ήπειρος | Ιωάννινα

Ήπειρος

Ο «μπαχτσές» βρέθηκε το Σάββατο, 7 Δεκεμβρίου, στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κόνιτσας

Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της ΚόνιτσαςΤο απόγευμα του Σαββάτου, 7 Δεκεμβρίου 2013 ο «μπαχτσές» βρέθηκε στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Κόνιτσας, προσκεκλημένος στο σεμινάριο «Ενεργός Πολίτης». Το σεμινάριο, το οποίο ξεκίνησε την Παρασκευή, 6 Δεκεμβρίου και ολοκληρώθηκε την Κυριακή το μεσημέρι, παρακολούθησαν περίπου 40 εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από σχολεία της Ηπείρου. Εκ μέρους της ομάδας μίλησε ο Γιώργος Παπαχριστοδούλου, με θέμα: «Παζάρια αλληλεγγύης, εμπειρίες και προοπτικές: Η περίπτωση του μπαχτσέ».Κατά τη διάρκεια της ωριαίας συζήτησης παρουσιάστηκε το χρονικό ίδρυσης του «μπαχτσέ», ως μίας ζωντανής κοινωνικής διαδικασίας που έχει τις απαρχές της στις συγκεντρώσεις των «αγανακτισμένων» στις πλατείες το 2011 και τις δραστηριότητες των «Πολιτών για την Όαση», ενώ έγινε ειδική αναφορά στο σκεπτικό της πρωτοβουλίας.

Μεταξύ άλλων τονίστηκε ότι το χαριστικό-ανταλλακτικό παζάρι αλληλεγγύης βασίζεται στην αυτοοργάνωση, την εθελοντική προσφορά, την άμεση δημοκρατία στη λήψη των αποφάσεων, ενώ προωθεί την ανταλλαγή αντικειμένων (ρούχα, βιβλία, παιχνίδια, cd, παπούτσια, εργαλεία κλπ.) χωρίς χρήματα για όλους ανεξαρτήτως φύλου, φυλής, χρώματος, σεξουαλικής επιλογής. «Προσπαθούμε η αλληλεγγύη και η ανταλλαγή να στηρίζονται σε μία σχέση ισοτιμίας μεταξύ των ανθρώπων και όχι σε μία λογική φιλανθρωπίας αυτών που πάντοτε θα έχουν-κατέχουν προς εκείνους που δεν έχουν και θα παραμένουν πάντοτε φτωχοί ή φτωχοποιημένοι. Συνήθως, αυτού του είδους η φιλάνθρωπη αλληλεγγύη, κατά τη γνώμη μου, ζητά υπόρρητα κάποιο αντάλλαγμα: είτε την ψήφο είτε την πίστη-διαιωνίζει δηλαδή την υποταγή και την εξάρτηση του αδύναμου από τον ισχυρό, αντί να λειτουργεί απελευθερωτικά σε μία σχέση κοινωνικής συνεργασίας και αλληλεπίδρασης. Προσπαθούμε να καλλιεργήσουμε τόσο μεταξύ μας όσο και με τους άλλους, μία σχέση ελευθερίας και παράλληλα να ζωντανέψουμε τον δημόσιο χώρο (πλατείες) στον οποίο πραγματοποιούνται τα παζάρια αλληλεγγύης. Παράλληλα, το παζάρι επιχειρεί να μιλήσει για την ανάγκη επαναχρησιμοποίησης-ανακύκλωσης των αντικειμένων, ώστε να μειωθεί η οικολογική επιβάρυνση», τόνισε μεταξύ άλλων ο Γ. Παπαχριστοδούλου αναφερόμενος ταυτόχρονα στα προβλήματα που υπάρχουν: μεταξύ αυτών στο αίσθημα «ντροπής» των ανθρώπων που μπορεί να υποτιμούν την ανάγκη της ανταλλαγής, στην κούραση που συχνά επέρχεται στους συμμετέχοντες, στη δυσκολία επέκτασης τέτοιων δραστηριοτήτων στις γειτονιές της πόλης των Ιωαννίνων.

Σημείωσε, ωστόσο, ότι ο «μπαχτσές» δεν διαθέτει την «πεφωτισμένη τεχνογνωσία» ώστε να πραγματοποιούν τα μέλη του μόνα τους το παζάρι σε κάποια γειτονιά, αλλά μπορεί και επιθυμεί να υποστηρίξει τέτοιες δραστηριότητες που θα προκύψουν αυτόνομα από κινήσεις πολιτών ή και μέσα στη σχολική τάξη.

Κατέληξε αναφέροντας ότι η δραστηριότητα του «μπαχτσέ» είναι ενταγμένη στις δραστηριότητες και τον θεωρητικό λόγο που αναπτύσσονται στον πολύμορφο χώρο της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας. Για τον λόγο αυτό ο «μπαχτσές» συμμετέχει στο Δίκτυο Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας Ιωαννίνων, ενώ στηρίζει-όσο μπορεί- τις διανομές τροφίμων χωρίς μεσάζοντες, την ελεύθερη ανταλλαγή σπόρων, το εναλλακτικό νόμισμα.

Από την πλευρά τους οι εκπαιδευτικοί έθεσαν τον προβληματισμό μήπως δραστηριότητες όπως το παζάρι πρέπει να ακολουθούν τη λογική του bookcrossing (αφήνω τα αντικείμενα στο δημόσιο χώρο και τα παίρνει κάποιος άλλος όποτε θέλει) ώστε να ενθαρρυνθεί η συμμετοχή, ενώ τέθηκε και το ερώτημα κατά πόσο το παζάρι αλληλεγγύης ξεπερνά την ανταλλαγή ανάμεσα σε φίλους/ες με τη σημασία του δημόσιου χώρου ως σημείου επικοινωνίας και συνύπαρξης να αποτελεί μία απάντηση εκ μέρους του «μπαχτσέ».

Ο «μπαχτσές» ευχαριστεί θερμά για την πρόσκληση το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Κόνιτσας και ιδιαιτέρως το προσωπικό του για τη θερμή υποδοχή και φιλοξενία.

Τρόποι επικοινωνίας: [email protected], facebook: Μπαχτσές στα Γιάννενα (ομάδα) και Μπαχτσές Γιάννενα

 

Written By

Comments

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ήπειρος

Σεισμική δόνηση 4,3 ρίχτερ σημειώθηκε 24 χιλιόμετρα Βορειοανατολικά της Κόνιτσας στις 02:08 τα μεσάνυχτα. Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητος στα Ιωάννινα αλλα και συνολικά...

Ήπειρος

  Για δεύτερη φορά μέσα έναν μήνα, σε απόσταση αναπνοής από στρατιωτικό φυλάκιο, στο ακριτικό χωριό Μολυβδοσκέπαστο, άγνωστοι κακοποιοί, διέρρηξαν ένα σπίτι, το παλιό σχολείο...

Ήπειρος

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΣ Αντιστράτηγο Βασίλειο Τελλίδη, επισκέφθηκε το Φυλάκιο Μολυβδοσκεπάστου και την Ιερά Μονή Μολυβδοσκεπάστου στην...

Ήπειρος

Το τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων και η κατεύθυνση Φυτικής Παραγωγής του ΤΕΙ Ηπείρου σας προσκαλεί στο Σεμινάριο του έργου με θέμα: “Παρουσίαση του Ηλεκτρονικού Φακέλου...

Advertisement

Copyright © 2021 Giga FM 105.4 Επικοινωνία: 2651052441

  • https://s46.myradiostream.com/7322/listen.mp3
  • https://s46.myradiostream.com:7322/;
  • MUSIC