Connect with us

Hi, what are you looking for?

Giga fm 105,4 | Ραδιοφωνικός Σταθμός | Ήπειρος | Ιωάννινα

Αρχική

Ράμα: Ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων το τσαμικό – Εγείρει θέμα συνολικής διαπραγμάτευσης με την Ελλάδα

%cf%81%ce%b1%ce%bc%ce%b1

Ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας αρνείται ότι η Αλβανία έχει αλυτρωτικές τάσεις και διεκδικήσεις έναντι της Ελλάδας, ωστόσο, επιμένει πως το τσάμικο αποτελεί ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Αρνείται ότι η Αλβανία έχει αλυτρωτικές τάσεις και διεκδικήσεις έναντι της Ελλάδας, ωστόσο επιμένει πως το «τσάμικο» αποτελεί ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων ο Πρωθυπουργός της χώρας.

Ο Έντι Ράμα εγείρει ζήτημα συνολικής διαπραγμάτευσης ουσιαστικά επί του συνόλου των διμερών ζητημάτων, συμπεριλαμβανομένου του θέματος της οριοθέτησης της ΑΟΖ του Ιονίου.

Επίσης, ο ηγέτης των γειτόνων επέμεινε σιστορικά ανακριβή, δήλωσή του περί διάσωσης του Παρθενώνα από «Αλβανό» αρχιεπίσκοπο Αθηνών τον 17ο αιώνα.

Μιλώντας στον Σκάι, ο ίδιος υποβάθμισε το ζήτημα της κατεδάφισης σπιτιών ομογενών στη Χειμάρρα, κάνοντας λόγο για κάποια «παράνομα ή ημινόμιμα» ακίνητα αλλά και για πάγιες διαδικασίες που ακολουθήθηκαν σε όλη την Αλβανία στο πλαίσιο της γενικότερης αστικής ανάπλασης που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Αναλυτικά τι ανέφερε ο κ. Ράμα:

Για την ανάρτησή του στο Facebook με την Ακρόπολη:

Δε μπορούσα να το πιστέψω όταν είδα το θόρυβο που δημιούργησε αυτή η εικόνα στην Ελλάδα, τη στιγμή που εγώ απλώς παραθέτω ένα χρονικό από εικόνες στο Facebook κάθε μέρα στις 8, και το οποίο έχει να κάνει με την Ιστορία. (…) νομίζω ότι είναι μία λεπτομέρεια που δείχνει πολλά, για το πώς μπορούμε να χαθούμε στη μετάφραση.

Γιατί, αυτό που είπα είχε όχι μόνο φιλική πρόθεση, αλλά είχε και σκοπό να αποκαλύψει τη σχέση αυτή που πάει πίσω στο χρόνο και που έχει τόσα πολλά λαμπρά παραδείγματα ανθρώπων που γνωρίζουμε και ανθρώπων που δε γνωρίζουμε, Αλβανών και Ελλήνων που έχουν κάνει ο ένας για τον άλλο και για τις χώρες μας πολύ καλά πράγματα.

Για τα σενάρια της «Μεγάλης Αλβανίας»:

Η ιδέα της «Φυσικής Αλβανίας» προκύπτει από κάποιους που τη φοβούνται ή που την έχουν δημιουργήσει διότι έχουν συγκεκριμένη ατζέντα. Είναι σαν σήμερα να κατηγορείς τους Έλληνες για την «Μεγάλη Ιδέα» που ήταν μια ιδέα που αφορούσε μια συγκεκριμένη περίοδο και δεν έχει τίποτε να κάνει με το σήμερα.

Οπότε, η Φυσική Αλβανία, εάν μπορώ να το πω, είναι η ευρωπαϊκή Αλβανία, που πρέπει να είναι κομμάτι της Ευρωπαϊκής οικογένειας. Και ναι, έχουμε πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία διότι είμαστε ένα έθνος με δυο κράτη.

Έχουμε την Αλβανία και το Κόσσοβο, έχουμε τους Αλβανούς που ζουν νότια από τη Σερβία, που ζουν στη «Μακεδονία» που ζουν στο Μαυροβούνιο. Ε, και; Δεν υπάρχει κάποιο σχέδιο, κάποιο αναμενόμενο, σοβαρό σχέδιο να μαζέψουμε όλα τα κομμάτια σε μια «Φυσική» ή «Μεγάλη» Αλβανία.

Ναι, μπορούμε όλοι να είμαστε κομμάτι μιας Μεγάλης Ευρώπης, που θα ήταν πολύ καλό να μας συμπεριλάβει όλους ως πολίτες, όπου τα σύνορα δεν θα έχουν πια σημασία, στη λογική της επικοινωνίας, των ανταλλαγών και της έννοιας του να ζούμε μαζί κάτω από τον ίδιο ευρωπαϊκό χώρο.

Για τα «αλυτρωτικά σενάρια» και τη σύλληψη ατόμων που δούλευαν για την αλβανική κυβέρνηση και μετέφεραν χάρτες της «Μεγάλης Αλβανίας»:

Τι σημαίνει αλυτρωτική προπαγάνδα; Δεν νομίζω ότι είναι αλυτρωτικό να λες στα παιδιά μας πού έμεναν οι Αλβανοί και δε νομίζω ότι είναι αλυτρωτικό να λες στους ανθρώπους ότι υπήρχε μια περιοχή που λεγόταν Τσαμουριά, όπου έμεναν Αλβανοί, όπου δυστυχώς – κι αυτό δεν είναι το τι λέμε στα παιδιά μας, είναι αυτό που βλέπουμε – οι άνθρωποι δεν μπορούν ούτε να επισκεφτούν (….);

Δεν έχουμε καμία βλέψη, κανείς δεν μπορεί να έχει τέτοιες βλέψεις σαν την αλλαγή συνόρων, στρατηγική δηλαδή να πάρει ένα κομμάτι της Ελλάδας, ή ένα κομμάτι της Σερβίας, ή ένα κομμάτι της «Μακεδονίας» για να φτιάξει τη «Φυσική Αλβανία».

Όχι. Απλά πιστεύουμε ότι είναι ώρα να ξεπεράσουμε όλα τα εμπόδια του παρελθόντος, να κοιταχτούμε στα μάτια και να πούμε: «Είναι δυνατόν αυτοί οι άνθρωποι, που είναι 80 χρονών, γυναίκες και άνδρες, που τους ανάγκασαν να φύγουν από τα σπίτια τους, να μην μπορούν να πάνε πίσω να τα επισκεφθούν;
Είναι δυνατόν οι άνθρωποι που κατάγονται από αυτή την περιοχή, που είναι Αλβανοί, να μην μπορούν να διασχίσουν τα σύνορα ενός μεγάλου Ευρωπαϊκού γείτονα όπως είναι η Ελλάδα; Είναι δυνατόν; Τι είναι αλυτρωτικό σε αυτό; Τίποτα.

Για την κατεδάφιση ελληνικών κτισμάτων στη Χειμάρρα:

Εγώ και η κυβέρνησή μου έχουμε ξεκινήσει ένα μεγάλο πρόγραμμα που λέγεται «αστική αναγέννηση», που είναι ένα μεγάλης κλίμακας πρόγραμμα ανανέωσης των πόλεών μας. Λόγω αυτού του προγράμματος έχουμε κατεδαφίσει σε όλη τη χώρα τα τελευταία χρόνια, 9.150 κτίρια σε ολόκληρη τη χώρα.
Τα περισσότερα ήταν παράνομα, κάποια ήταν ημι-νόμιμα, και στις περιπτώσεις που ήταν νόμιμα προχωρήσαμε σε διαδικασίες απαλλοτρίωσης βάσει του αλβανικού νόμου.

Στη Χειμάρρα έγινε ακριβώς το ίδιο πράγμα, εφαρμόστηκε το ίδιο πρόγραμμα. Ο Δήμαρχος θέλει να ανανεώσει το δημόσιο χώρο. Αφού τελείωσε με την προκυμαία, τώρα το δεύτερο μεγάλο σχέδιο αφορά αυτά τα 18 κτίρια. Δώδεκα από αυτά ήταν παράνομα, έξι από αυτά νόμιμα.

Για τα έξι από αυτά, εφαρμόζονται οι προβλεπόμενες διαδικασίες απαλλοτρίωσης. Κι όταν μιλάμε για κτίρια, θα πρέπει να καταλάβετε ότι μιλάμε για περίπτερα, πλυντήρια αυτοκινήτων, ένα ή δυο νόμιμα πανδοχεία, έαν δεν κάνω λάθος, ένα σπίτι και κάποια παλιά κτίρια, που είναι σχεδόν γκρεμισμένα.
Εάν λοιπόν σε αυτή την περίπτωση οι διαδικασίες δεν είναι οι ίδιες που ακολουθήθηκαν σε ολόκληρη τη χώρα, για τα 9150 κτίρια, που έχουν γκρεμιστεί, τότε σας οφείλω μια μεγάλη συγγνώμη.

Για το εάν έχει ζητήσει να μάθει πληροφορίες για τις έρευνες που έχει κάνει η Ελλάδα στο Ιόνιο:

Ακούστε, μιλάμε για μια αμφισβητούμενη περιοχή, όπου υποθετικά τουλάχιστον, υπάρχουν επίσης πηγές αερίου και πετρελαίου. Κι αυτό που πάντα λέω, είναι γιατί δεν το βλέπουμε αυτό ως μια μεγάλη ευκαιρία να το διαλευκάνουμε όλοι μαζί και γιατί δεν προχωράμε περισσότερο τη συνεργασία σε αυτά τα μέρη;
Διότι μπορούμε να κάνουμε πολλά μαζί και η Αλβανία θα μπορούσε να αποτελεί μια εξαιρετική επενδυτική ευκαιρία για πολλούς Έλληνες. Αλλά και η Ελλάδα θα επωφεληθεί από τη συνεργασία με την Αλβανία και τους Αλβανούς.

Οπότε νομίζω ότι πρέπει να εστιάσουμε σε μόνο μια ιδέα, να συζητάμε, να συζητάμε και να επιλύουμε τα θέματά μας με υπομονή και θέληση, διότι δεν μπορώ να προβλέψω ένα διαφορετικό μέλλον από το μέλλον της συνεργασίας μεταξύ μας.

Written By

Comments

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διεθνή

Ερντογάν: Δείγμα του πολιτισμού των Ελλήνων η βύθιση των σκαφών Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προέβη για μία ακόμη φορά σε ακραία...

Διεθνή

Η Τουρκία απέκτησε 4ο γεωτρύπανο Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι πλέον η Τουρκία διαθέτει και τέταρτο πλωτό γεωτρύπανο. Γεωτρύπανο το οποίο διαθέτει τεχνολογία...

Πολιτική

Τρεις φρεγάτες Belharra αποκτά η Ελλάδα Η Ελλάδα και η Γαλλία προχώρησαν στην υπογραφή της συμφωνίας στρατηγικής εταιρικής σχέσης για τη συνεργασία και την...

Θεσπρωτία

Δήμος Ηγουμενίτσας – Εμβολιασμοί Κατ’ Οίκον Το πρόγραμμα εμβολιασμών κατ’ οίκον για τους πολίτες οι οποίοι δεν μπορούν να μετακινηθούν προχωράει. Ο Δήμος Ηγουμενίτσας...

Advertisement

Copyright © 2021 Giga FM 105.4 Επικοινωνία: 2651052441

  • https://s46.myradiostream.com/7322/listen.mp3
  • https://s46.myradiostream.com:7322/;
  • MUSIC