Connect with us

Hi, what are you looking for?

Giga fm 105,4 | Ραδιοφωνικός Σταθμός | Ήπειρος | Ιωάννινα

Οικονομία

ΣΕΒ: Αβέβαιη η ανάκαμψη παρά τη βελτίωση δεικτών

σεβ

H ανάκαμψη επιμέρους δεικτών δεν προεξοφλεί ότι η ελληνική οικονομία θα διατηρηθεί σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης, ιδίως αν σημειώνονται καθυστερήσεις στις μεταρρυθμίσεις και τη δημοσιονομική προσαρμογή. Την άποψη αυτή διατυπώνει ο ΣΕΒ στο μηνιαίο δελτίο για την ελληνική οικονομία.

Το δελτίο του ΣΕΒ καταγράφει την αντιφατική εξέλιξη κρίσιμων δεικτών της οικονομίας μέσα στο 2016, ξεκινώντας από τα θετικά:

• Η περαιτέρω βελτίωση του οικονομικού κλίματος τον Δεκέμβριο παρά το επερχόμενο κύμα υπερφορολόγησης επιχειρήσεων και νοικοκυριών.

• Η ενίσχυση της βιομηχανικής παραγωγής και των εξαγωγών. Η παραγωγή στη μεταποίηση, πλην των πετρελαιοειδών, κινήθηκε ανοδικά το Νοέμβριο (+4,1%) επί έκτο συνεχόμενο μήνα, ενώ παρουσιάζει αύξηση 5,6% κατά το δίμηνο Οκτωβρίου – Νοεμβρίου και 3,7% συνολικά το 11μηνο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου.

• Η αύξηση του όγκου λιανικών πωλήσεων, πλην καυσίμων, με σταθμό το τρίτο τρίμηνο του 2016 που ανέκοψε την πτωτική πορεία του 2015.

• Ο περιορισμός του αποπληθωρισμού: Τον Δεκέμβριο του 2016 το γενικό επίπεδο τιμών αυξήθηκε κατά 1% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, αν και το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης οφείλεται στα καύσιμα (+2,5%).

• Η σταθερή μείωση της ανεργίας: Το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε στο 23% τον Οκτώβριο του 2016, από 23,1% τον προηγούμενο μήνα και 24,5% τον Οκτώβριο του 2015, την ώρα που η άνοδος του τουρισμού συνέβαλε σημαντικά στη διαμόρφωση θετικού ισοζυγίου θέσεων εργασίας (+136,3 χιλ. θέσεις κατά το διάστημα Ιαν. – Δεκ. 2016).

Στις αρνητικές εξελίξεις της χρονιάς που πέρασε επισημαίνει την αύξηση των διαγραφών επιχειρήσεων κατά 14% –ενώ ο αριθμός των νέων εγγραφών αυξήθηκε μόλις κατά 2,5%– και τη διαμόρφωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών τόσο του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα σε υψηλά επίπεδα (5,2 δισ. ευρώ), παρά τη μείωση που εμφανίζουν τον Νοέμβριο, όσο και των ιδιωτών προς το κράτος (94,2 δισ. ευρώ).

Written By

Comments

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πολιτική

«Με τα πρώτα οριστικά λουκέτα στις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις να είναι πια γεγονός και ενώ η ΕΛΣΤΑΤ επιβεβαιώνει την κατάρρευση τζίρου σε...

Οικονομία

Όσες επιχειρήσεις ήταν κλειστές με κρατική εντολή μέχρι και τις 11 Ιανουαρίου, δεν χρειάζεται να πληρώσουν ενοίκιο για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο, παρά...

Πολιτική

Το ρυθμιστικό πλαίσιο όπως έχει δημιουργηθεί για τη δήλωση της υπερωρίας / υπερεργασίας δημιουργεί προβλήματα στις επιχειρήσεις, όπου, σε συνθήκες πραγματικής παραγωγής, δεν είναι...

Οικονομία

Τον κώδωνα του κινδύνου και την άμεση παρέμβαση του υπουργού Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη, ώστε να προχωρήσουν τα μέτρα που προβλέπει η ευρωπαϊκή νομοθεσία για...

Advertisement

Copyright © 2021 Giga FM 105.4 Επικοινωνία: 2651052441

  • https://s46.myradiostream.com/7322/listen.mp3
  • https://s46.myradiostream.com:7322/;
  • MUSIC