Connect with us

Hi, what are you looking for?

Giga fm 105,4 | Ραδιοφωνικός Σταθμός | Ήπειρος | Ιωάννινα

Uncategorized

Συγκλονισμένη η Ήπειρος από τον διπλό φόνο στα Κτίσματα – Στον Εισαγγελέα χθες ο 30χρονος αδίστακτος δράστης

astynΑποτροπιασμό προκαλούν, όχι μόνο στην κοινωνία της Ηπείρου, αλλά και στο Πανελλήνιο, οι λεπτομέρειες για το διπλό φονικό στα Κτίσματα Πωγωνίου, που αναστάτωσε την φιλήσυχη ακριτική περιοχή και ανέδειξε, με τον πιο τραγικό τρόπο, τις επιπτώσεις από την παντελή ερήμωσή της από αστυνομικές και στρατιωτικές υπηρεσίες. 
Χθες, ο 30χρονος αδίστακτος δράστης, Αλβανικής καταγωγής, οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα Ιωαννίνων απ’ όπου ζήτησε και πήρε προθεσμία να απολογηθεί και θα οδηγηθεί στον Ανακριτή αύριο, Πέμπτη. Τα μέτρα ασφαλείας ήταν δρακόντεια, αφού τόσο έξω από το Αστυνομικό Μέγαρο Ιωαννίνων, όσο και έξω από το Δικαστικό είχαν φθάσει τα παιδιά του ηλικιωμένου ζευγαριού που σκότωσε ο Αλβανός, καθώς και πολλοί συγχωριανοί τους από τα Κτίσματα. Μάλιστα, δεν έλειψαν και οι στιγμές έντασης, αφού κάποιοι προσπάθησαν να λιντσάρουν τον δράστη.

Μπήκε παράνομα… 
Κατά τη διάρκεια χθεσινής συνέντευξης Τύπου, ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Ηπείρου Κώστας Τρομπούκης, παρουσία και του Αστυνομικού Διευθυντή Ιωαννίνων Ανδρέα Παπιγκιώτη, περιέγραψε λεπτομερώς τις κινήσεις του δράστη, ο οποίος πριν τη δολοφονία είχε μπει παράνομα στη χώρα και είχε κάνει δυο ληστείες, μια σε ένα καφενείο, υπό την απειλή χειροβομβίδας και μια σε σπίτι απ’ όπου πήρε δυο κινητά.
Όπως ανέφερε ο κ. Τρομπούκης, ο δράστης είχε αποφυλακιστεί μόλις στις 25 Φεβρουαρίου από τις φυλακές Ναυπλίου, όπου εξέτιε ποινή 5 ετών και 7 μηνών για κλοπές και είχε απελαθεί στην Αλβανία. Μάλιστα, όπως ανέφερε στην κατάθεσή του, δεν σκότωσε την γυναίκα στο δεύτερο σπίτι που μπήκε, επειδή του προσέφερε φαγητό (!), ενώ όπως είπε ο Αστυνομικός Διευθυντής Ηπείρου, σαν από θαύμα δεν υπήρξαν και άλλα θύματα, αφού δεν εξερράγη η χειροβομβίδα που πέταξε ο δράστης κατά των θαμώνων του καφενείου, που τον κυνήγησαν.
Εντύπωση, επίσης, προκάλεσε το γεγονός, ότι ο 30χρονος Αλβανός αφού τράκαρε με το κλεμμένο αμάξι των θυμάτων στα Γιάννινα, έφυγε και πήγε με ταξί σε ξενοδοχείο, κοιμήθηκε και το μεσημέρι της Κυριακής, περί τις 2, πήγε στη διασταύρωση της Πεδινής, όπου περίμενε να επιβιβαστεί σε λεωφορείο!

Άμεση ενίσχυση… 
Πρόκειται για ένα περιστατικό που δύσκολα θα ξεχαστεί από την κοινωνία της Ηπείρου και ειδικά από τους κατοίκους των ακριτικών και ορεινών χωριών, που βιώνουν από… πρώτο χέρι τις συνέπειες της εγκατάλειψης και της ερήμωσης.
Μάλιστα, χθες πολλοί κάτοικοι του Πωγωνίου βρέθηκαν έξω από την Περιφέρεια Ηπείρου και το Δικαστικό Μέγαρο Ιωαννίνων απαιτώντας άμεση ενίσχυση της φύλαξης της περιοχής τους. Η Πολιτεία θα πρέπει επιτέλους να ενισχύει τα σύνορα, στα οποία αλωνίζουν οι κακοποιοί. Δυστυχώς, η αποδυνάμωση της Αστυνομίας έχει μόνο αρνητικά αποτελέσματα και το όποιο αίσθημα ασφαλείας έχει χαθεί.
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Πωγωνίου Κώστας Καψάλης υπογράμμισε την ανάγκη για στελέχωση των αστυνομικών δυνάμεων στην περιοχή. «Έχει χαθεί το αίσθημα της ασφάλειας. Δεν ζητάμε τίποτε παράλογο. Φθάσαμε σε οριακό σημείο. Είχαμε τονίσει ότι πρέπει να προλάβουμε τραγικά συμβάντα. Δυστυχώς δεν προλάβαμε» είπε, μεταξύ άλλων. Από την πλευρά του ο Βασίλης Μάτσιας αντιδήμαρχος Πωγωνίου ανέφερε ότι «αυτό δεν είναι κατάντημα αλλά εθνικός εξευτελισμός».

Αντιδράσεις… 
Με αφορμή το τραγικό περιστατικό, που αναδεικνύει την… γύμνια των συνόρων, Περιφέρεια και Δήμος Πωγωνίου αποφάσισαν χθες να προχωρήσουν σε κοινή παρέμβαση προς  το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης, προκειμένου να ληφθούν άμεσα μέτρα  για την ασφάλεια των κατοίκων της παραμεθόριας περιοχής του Πωγωνίου.
Ο Περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης συναντήθηκε με τον δήμαρχο Κώστα Καψάλη, τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, Αντιδημάρχους, τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, δημοτικούς συμβούλους και κατοίκους, οι οποίοι του εξέφρασαν τον έντονο προβληματισμό τους για την κατάσταση που επικρατεί. Ο Περιφερειάρχης  δήλωσε ότι μαζί με το δήμαρχο θα ζητήσει συνάντηση από τον Υπουργό Ν. Δένδια, θέτοντας ως πρώτο αίτημα την επαναφορά των αποσπασμένων αστυνομικών στις θέσεις τους. «Οι καταστάσεις είναι δύσκολες και δεν πάει άλλο», υπογράμμισε ο κ. Καχριμάνης.
Από την πλευρά του, ο Αστυνομικός Διευθυντής Ηπείρου Κώστας Τρομπούκης, στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, ερωτηθείς σχετικά, ανέφερε πως  «δεν παζαρεύουμε το επίπεδο ασφάλειας. Τα σύνορα δεν είναι αφύλακτα, μιας και το σύνολο σχεδόν των δυνάμεων που έχουμε δραστηριοποιείται στη συγκεκριμένη περιοχή». Σημείωσε ακόμη, ότι σύμφωνα με στοιχεία, οι ληστείες στην ευρύτερη περιοχή του Πωγωνίου είναι μειωμένες το τελευταίο διάστημα κατά 16% σε σύγκριση με άλλες χρονιές.
***
Σε χθεσινή ανακοίνωσή της, η «Χρυσή Αυγή» αναφέρει πως η περιοχή της Ηπείρου έχει μετατραπεί σε μία λεωφόρο ανεμπόδιστης εγκληματικής δράσης και ιδιαίτερα διεξαγωγής λαθρεμπορίου όπλων και ναρκωτικών εξ Αλβανίας, ενώ ζητά και την άμεση παραίτηση του Υπουργού Νίκου Δένδια.

Η Ένωση… 
Με αφορμή το πρωτοφανές περιστατικό, η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ιωαννίνων σε ανακοίνωσή της αναφέρει, μεταξύ άλλων, πως «σε μια χρονική περίοδο που η εγκληματικότητα έχει ήδη χτυπήσει… κόκκινο και ενώ η περιοχή μας είναι μια από τις κυριότερες πύλες εισόδου όπλων και ναρκωτικών, το αίσθημα ασφαλείας των πολιτών κλονίζεται, οι υπηρεσίες μας κινδυνεύουν με λουκέτο, ενώ μερικές από αυτές  λειτουργούν πλέον στα «χαρτιά». Η Ένωση (την ανακοίνωση υπογράφουν ο Πρόεδρος Κ. Κίτσιος και ο Γ.Γ. Α. Κωνσταντινίδης) με σωρεία εγγράφων έχει πολλάκις επισημάνει, τον κίνδυνο που ελλοχεύει και εκφράζει την βαθύτατη θλίψη της και ειλικρινή συλλυπητήρια στους συγγενείς των θυμάτων.

 

 

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Written By

Comments

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Advertisement

Copyright © 2021 Giga FM 105.4 Επικοινωνία: 2651052441

  • https://s46.myradiostream.com/7322/listen.mp3
  • https://s46.myradiostream.com:7322/;
  • MUSIC