Connect with us

Hi, what are you looking for?

Giga fm 105,4 | Ραδιοφωνικός Σταθμός | Ήπειρος | Ιωάννινα

Ιωάννινα

Συγχαρητήρια του Επιτρόπου για την Περιφερειακή Πολιτική Γιοχάνες Χαν στην Περιφέρεια Ηπείρου για την εξαιρετική χρήση των κονδυλίων ΕΣΠΑ

Γιοχάνες Χαν Με την αναγνώριση της αποτελεσματικής αξιοποίησης και απορρόφησης των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, ολοκληρώθηκε χθες η διήμερη επίσκεψη στην Περιφέρεια Ηπείρου του Επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Περιφερειακή Πολιτική κ. Γιοχάνες Χαν. Το βράδυ της Δευτέρας ο Επίτροπος παρακάθισε σε δείπνο εργασίας, στο οποίο συμμετείχαν εκπρόσωποι τοπικών φορέων της Ηπείρου, οι οποίοι κατέθεσαν προβληματισμούς και προτάσεις για τη νέα προγραμματική περίοδο. Στην προσφώνησή του ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, υπογράμμισε τις ιδιαίτερα θετικές επιδόσεις της Περιφέρειας Ηπείρου στις εντάξεις/απορροφήσεις του ΕΣΠΑ, που την έχουν φέρει στην πρώτη θέση των περιφερειών της χώρας. Επίσης, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα ολοκλήρωσης των μεγάλων έργων υποδομής, όπως οδικοί άξονες (Ιόνια Οδός-  Ε65) κ.ά.

Αναφερόμενος στη νέα προγραμματική περίοδο ο Περιφερειάρχης, τόνισε ότι πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους, ότι η Ήπειρος, μπορεί  να στηρίξει την ανάπτυξή της στον πρωτογενή τομέα σε συνδυασμό με τη μεταποίηση, στην παραγωγή προϊόντων ποιότητας, στο περιβάλλον και στην παροχή υπηρεσιών.

«Η κατεύθυνση που έχετε δώσει, – είπε ο Περιφερειάρχης απευθυνόμενος στον κ. Χαν- σε προηγούμενη συνάντησή μας, κινείται στο πλαίσιο ότι οι Υπηρεσίες της Πολιτείας και δη της Περιφέρειας, θα πρέπει να αναλάβουν ένα διαφορετικό ρόλο στη νέα προγραμματική περίοδο: Θα πρέπει δηλ. να προσεγγίζουνε εκείνες τις επιχειρήσεις, ώστε να αναλάβουν δράσεις για βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και ανάπτυξης καινοτόμων δράσεων. Η φιλοσοφία αυτή μας βρίσκει απολύτως σύμφωνους. Ωστόσο υπάρχει ζήτημα, ως προς την ατολμία του Κεντρικού κράτους να στηρίξει στην πράξη την αποκέντρωση,  η οποία μπορεί να εφαρμοστεί από τις αιρετές Περιφέρειες».

Καταλήγοντας ο Περιφερειάρχης τόνισε:

«Η αιρετή Περιφέρεια Ηπείρου, έμπρακτα αποδεικνύει την αποτελεσματικότητά της στην υλοποίηση του ΕΣΠΑ. Παράλληλα   προετοιμάζεται ουσιαστικά για τη νέα προγραμματική περίοδο, με την συμβολή και του Συμβουλίου Καινοτομίας που ήδη  έθεσε σε λειτουργία. Έχει λοιπόν κάθε δικαίωμα και λόγο να ζητά την αποκέντρωση και περιφερειακή διάσταση του νέου ΕΣΠΑ, προκειμένου να εκπληρώσουμε το χρέος που έχουμε έναντι των πολιτών, τόσο ημείς, όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση». Σήμερα το πρωί ο κ. Γιοχάνες Χαν επισκέφτηκε την Περιφέρεια, όπου είχε συνομιλίες για τη νέα προγραμματική περίοδο με τον Περιφερειάρχη και τους Αντιπεριφερειάρχες. Ακολούθησε συνέντευξη Τύπου των κ.κ. Αλεξ. Καχριμάνη και Γ. Χαν. Μεταξύ άλλων δήλωσαν τα εξής:

Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ ΑΛΕΞ. ΚΑΧΡΙΜΑΝΗΣ

«Είναι μεγάλη τιμή για εμάς που αυτό το διήμερο επισκέφτηκε την Ήπειρο ο κ. Γιοχάνες Χαν, ο οποίος πολλές φορές στο παρελθόν μας τίμησε με τις νουθεσίες του, στο τι πρέπει να κάνουμε όλες οι Περιφέρειες της Ελλάδας σε αυτή τη δύσκολη στιγμή που περνάμε. Εμείς ως Περιφέρεια Ηπείρου αγωνιζόμαστε και έχουμε πετύχει αυτή τη στιγμή το Επιχειρησιακό Πρόγραμμά μας να είναι το πρώτο πανελλαδικά σε απορροφήσεις, ενώ έχουμε κλείσει το προηγούμενο  Πρόγραμμα.

Στην νέα προγραμματική περίοδο έχουμε λάβει το μήνυμα ότι αυτό θα αφορά την ανταγωνιστικότητα, την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία. Και σε αυτό το πλαίσιο έχουμε ετοιμάσει την πρώτη μας πρόταση που αφορά τη σύνδεση των πέντε αρχαίων θεάτρων της Ηπείρου. Είναι μια δράση καινοτόμα, η οποία περιλαμβάνει και υποδομές αλλά και βοήθεια της επιχειρηματικότητας με την σύνδεση των τοπικών προϊόντων. Γενικότερα πρόκειται για μια συνέργεια καινοτομίας. Επίσης έχουμε ετοιμάσει και ένα πρόγραμμα το οποίο αφορά την γεωργική ανάπτυξη της περιοχής μας.

Κάναμε μια συζήτηση με τον κ. Επίτροπο του είπαμε τι έχουμε κάνει, τι θέλουμε να κάνουμε. Μας είπε τις κατευθύνσεις από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Τον ευχαριστούμε για τη συνεργασία και θέλουμε να έρθει και άλλες φορές στην περιοχή γιατί είναι χρήσιμη η συμβολή του στο γίγνεσθαι της Ηπείρου».

Ο ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΓΙΟΧΑΝΕΣ ΧΑΝ

«Θα ξεκινήσω δίνοντας συγχαρητήρια στην Περιφέρεια, στον Περιφερειάρχη και την ομάδα του, γιατί η Ήπειρος κάνει εξαιρετική χρήση των διαρθρωτικών κονδυλίων. Θα επιβεβαιώσω κι εγώ με τη σειρά μου ότι για την περίοδο 2000-2006 όλα έχουν κλείσει, άρα δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για επιστροφή χρημάτων. Για την τρέχουσα περίοδο επίσης, η απορροφητικότητα πάει πολύ καλά, άρα και εδώ δεν υπάρχει κανείς τέτοιος κίνδυνος. Στην Ήπειρο δεν έχει μείνει ανοιχτή καμία παράνομη χωματερή. Έχετε λοιπόν λύσει ένα θέμα που σε άλλες περιοχές της Ελλάδας είναι σε εκκρεμότητα. Θα ήθελα λοιπόν να σας συγχαρώ και ελπίζω πως θα συνεχίσετε σε αυτή την πορεία.

Για την νέα περίοδο, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θέλουν τα διαρθρωτικά ταμεία να επικεντρωθούν περισσότερο στην στήριξη και την προώθηση της οικονομίας μέσω των ΜμΕ. Εάν στο τρέχον πρόγραμμα έχουμε δαπανήσει 70 δις για την στήριξη των ΜμΕ σε όλη την Ευρώπη,  για την επόμενη περίοδο θα θέλαμε το ποσό αυτό να διπλασιαστεί τουλάχιστον. Δηλαδή από το 70 δις να πάμε τουλάχιστον στα 140 δις. Γιατί ο στόχος μας είναι να προωθήσουμε την οικονομία. Και ακριβώς επειδή αυτός είναι ο στόχος μας, θα πρέπει τα επενδυτικά σχέδια όλων των ελληνικών Περιφερειών να απηχούν και να αντικατοπτρίζουν αυτήν ακριβώς τη στόχευση. Αυτό λοιπόν που ζητάμε από τις Περιφέρειες είναι μια στρατηγική για την έξυπνη εξειδίκευση. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε προγράμματα για τον τουρισμό, τον αγρο-διατροφικό τομέα, ακόμα και για τον τομέα της υγείας.  Όλα αυτά βρίσκονται σε επίπεδο συζήτησης, όμως πρέπει να καταλήξουμε στην χρυσή τομή, στην ισορροπία που θα μας επιτρέψει αφενός να έχουμε υποδομές και αφετέρου να προωθήσουμε την στήριξη των επιχειρήσεων. Βεβαίως είναι απαραίτητα κάποια έργα υποδομών. Πρέπει να επιλέξουμε να έχουμε συμμετρική συγκέντρωση και στόχευση των κονδυλίων για καλύτερα αποτελέσματα. Η Ήπειρος λόγω των δυνατοτήτων και των ευκαιριών που έχει, μπορεί να επενδύσει και στην καινοτομία. Θα πρέπει να δει πως μπορούν οι ευκαιρίες και οι δυνατότητες που έχει για την έρευνα, να μεταφραστούν σε αποτελέσματα. Μέσω τεχνολογικών πάρκων, μέσω μεγαλύτερης εμπλοκής των επιχειρήσεων στην καινοτομία.  Υπάρχει ήδη ένα τεχνολογικό πάρκο και θα θέλαμε να χρησιμοποιηθεί περισσότερο, να γίνει μια καλύτερη χρήση αυτού.

Την κατεύθυνση τη συζητήσαμε με τον Περιφερειάρχη και την ομάδα του. Θέλουμε λοιπόν το συντομότερο δυνατό την επόμενη χρονιά να συμφωνήσουμε το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα για την Ήπειρο. Γιατί η διαφορά με την τρέχουσα προγραμματική περίοδο, είναι ότι στην επόμενη κάθε Περιφέρεια θα έχει το δικό της Περιφερειακό Πρόγραμμα αποκλειστικά για αυτή».

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΕ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ

Το πρόγραμμα του Ευρωπαίου Επιτρόπου στην Ήπειρο, ολοκληρώθηκε με επίσκεψή του σε δύο παραγωγικές καθετοποιημένες μονάδες του Μετσόβου. Το Οινοποιείο Κατώγι- Στροφιλιά και το Τυροκομείο Ιδρύματος Τοσίτσα. Ο Περιφερειάρχης ενημέρωσε τον Επίτροπο για την καινοτομία που εφαρμόστηκε στις δύο επιχειρήσεις του αγροτικού τομέα, οι οποίες συνδυάζουν τον πρωτογενή τομέα, με τη μεταποίηση και την ανάπτυξη παράλληλων δραστηριοτήτων των αγροτών – παραγωγών για την ενίσχυση του εισοδήματός τους και την τοπική ανάπτυξη.  «Πρόκειται για ένα μοντέλο, που επιθυμούμε να αναπτύξουμε σε όλη την Ήπειρο», τόνισε ο κ. Καχριμάνης, προσθέτοντας ότι «για αυτό και επιμένουμε για την ανάθεση του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης  στις Περιφέρειες, που αν και δεν είναι αποκλειστικής σας αρμοδιότητας, δεν παύει να είναι βασικό ζήτημα  της  περιφερειακής πολιτικής».

 

 

 

Written By

Comments

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ήπειρος

Αλέξανδρος Καχριμάνης – Έκανε σήμερα Την Πρώτη Δόση Του Εμβολίου Το εμβολιαστικό πρόγραμμα συνεχίζεται και προχωρά σε όλο και νεότερες ηλικιακές βαθμίδες. Στα Ιωάννινα...

Ήπειρος

Άνοιξε η γη σε παράδρομο της Εθνικής Οδού Ιωαννίνων Αρτας, στο ύψος του 12ου χλμ., περίπου στις 9 το βράδυ, κοντά σε κατοικημένη περιοχή....

Ήπειρος

Την έντονη διαμαρτυρία του για την υποβάθμιση του κρατικού αερολιμένα Ιωαννίνων, σε “δημοτικό” με το υπό ψήφιση νομοσχέδιο για την αναδιάρθρωση της Υπηρεσίας Πολιτικής...

Άρτα

Άρτα Σταυροδοσία Αλέξανδρος Καχριμάνης, εκλογές 2014 σε 472 Από 472 Ε.Τ. ΤΕΛΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ. 1 ΚΑΡΑΜΠΙΝΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ 9.070 2 ΠΟΤΣΗΣ ΟΔΥΣΣΕΥΣ του ΗΛΙΑ...

Advertisement

Copyright © 2021 Giga FM 105.4 Επικοινωνία: 2651052441

  • https://s46.myradiostream.com/7322/listen.mp3
  • https://s46.myradiostream.com:7322/;
  • MUSIC