Connect with us

Hi, what are you looking for?

Giga fm 105,4 | Ραδιοφωνικός Σταθμός | Ήπειρος | Ιωάννινα

Ήπειρος

Συνάντηση του Χρήστου Μαντά με αντιπροσωπεία του συλλόγου Πωλητών Πετρελαίου θέρμανσης

 

Την Τρίτη 16 Οκτ. 12, ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ  Χρήστος Μαντάς δέχτηκε στο γραφείο Ιωαννίνων αντιπροσωπεία του Δ.Σ του συλλόγου Μεταπωλητών-Πωλητών Πετρελαίου θέρμανσης Ιωαννίνων με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο του Δ.Σ κ. Κώστα Τσακογιάννη. Στην συνάντηση συμμετείχε και το μέλος του συλλόγου Βενζινοπωλών κ. Λάμπρος Μοσχούλης. Οι Πωλητές πετρελαίου θέρμανσης ενημέρωσαν τον βουλευτή για την απόφαση της Ομοσπονδίας τους να μην αγοράζουν, ούτε να πωλούν πετρέλαιο από την Δευτέρα 15 Οκτωβρίου, εξ αιτίας της εφαρμογής της εξομοίωσης του φόρου ειδικής κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης.

Το Δ.Σ ενημέρωσε τον κ. Μαντά για την άκαρπη συνάντηση του Δ.Σ της Ομοσπονδίας τους με τον υπουργό Οικονομικών, στον οποίο έθεσαν το ζήτημα της επιβίωσης του κλάδου τους αν εφαρμοστεί το μέτρο της  εξομοίωσης του Φ.Ε.Κ και η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης εκτιναχτεί πάνω από 1.5 ευρώ το λίτρο. Έθεσαν παράλληλα την πρότασή τους να επιστρέφεται άμεσα στους καταναλωτές η διαφορά της τιμής δηλαδή 0.50 περίπου ευρώ το λίτρο, αφού το πρόσχημα του υπουργείου είναι η πάταξη της λαθρεμπορίας καυσίμων. Ζήτησαν επίσης την επιβολή φόρου ειδικής κατανάλωσης  στο ναυτιλιακό πετρέλαιο ,το οποίο παραμένει σκανδαλωδώς αφορολόγητο ,η τιμή του είναι 0.70 ευρώ το λίτρο και υπάρχουν ενδείξεις  ότι επιστρέφει χρωματισμένο σε «πλυντήρια» και πωλείται στην κανονική τιμή του πετρελαίου θέρμανσης. Επισήμαναν επίσης την τακτική  των πετρελαιοβιομηχανιών να πωλούν  σε παραπλήσιες τιμές τα καύσιμα στα πρατήρια καθώς και αναβάθμιση του συστήματος «ΗΦΑΙΣΤΟΣ», ώστε να φαίνεται από το διυλιστήριο έως τον καταναλωτή η πορεία διάθεσης  του πετρελαίου. Και τέλος έθεσαν το θέμα της εφαρμογής ειλημμένων αποφάσεων, όπως τον εφοδιασμό  με GPS όλων των βυτιοφόρων, ιχνηθετών στα καύσιμα, απαγόρευση μεταφοράς καυσίμων με «λευκά» βυτιοφόρα, χωρίς δηλαδή το ειδικό σήμα της εταιρίας, που θα κάνουν αποτελεσματικούς τους ελέγχους στη διακίνηση των καυσίμων. 

Από την πλευρά του ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Χρήστος Μαντάς,  ενημέρωσε ότι  ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει ερώτηση μαζί με άλλους 20 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ για την κοινωνικά άδικη εξίσωση των φόρων πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης, και ότι έχει ήδη καταθέσει ερώτηση για την από κάθε πλευρά εξωφρενική, μη ένταξη του νομού Ιωαννίνων  στην Α γεωγραφική ζώνη. Τόνισε ότι η αύξηση της τιμής πώλησης του πετρελαίου θέρμανσης συνιστά μείζον κοινωνικό και πολιτικό γεγονός. Επισήμανε την άρνηση της κυβέρνησης να επιβάλει φόρο στο ναυτιλιακό πετρέλαιο, την ίδια ώρα που κερδοσκόποι και καρτέλ πλουτίζουν σε βάρος των πολιτών και το λαθρεμπόριο καυσίμων μένει στο απυρόβλητο. Η συγκυβέρνηση προχωράει με πρόσχημα την πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων, σ άλλο ένα χαράτσι στην ήδη άδεια τσέπη των πολιτών.

Επισήμανε ακόμη ότι τα κριτήρια, οι περιορισμοί και το ύψος του επιδόματος που ανακοινώθηκαν, καθορίστηκαν με προχειρότητα και αδιαφορία για τις τεράστιες ανάγκες των νοικοκυριών και αποτελούν, επί της ουσίας, εμπαιγμό των πολιτών.

Η εξίσωση των φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης στοχεύουν πρωτευόντως στην αύξηση των εσόδων, με κοινωνικά βάρβαρο τρόπο, εφαρμόζοντας την υψηλότερη στην ΕΕ φορολογία και δευτερευόντως στην πάταξη του λαθρεμπορίου. Μια βασική μάλιστα πηγή της λαθρεμπορίας, που  προέρχεται από τα ναυτιλιακά καύσιμα μένει απείραχτη.

Αυτό που απαιτείται σήμερα από την κυβέρνηση είναι η ανάκληση της απόφασης και η πολιτική βούληση για την εφαρμογή  ειλημμένων αποφάσεων (όπως τοποθέτηση GPS στα βυτιοφόρα,  ιχνηθετών στα καύσιμα, απαγόρευση μεταφοράς καυσίμων με «λευκά» βυτιοφόρα, χωρίς δηλαδή το σήμα της εταιρείας, κ.λπ.) που θα κάνουν αποτελεσματικούς τους ελέγχους στην διακίνηση των καυσίμων.

Η εξίσωση των τιμών ούτε στην πάταξη της λαθρεμπορίας θα οδηγήσει, αλλά ούτε και σε αύξηση των εσόδων, όπως αποδείχθηκε από την μείωση των εσόδων από την φορολογία στα καύσιμα τα προηγούμενα χρόνια. Αυτό που θα επιφέρει είναι η φτωχοποίηση και εξαθλίωση των πολιτών.

Τέλος κάλεσε τους πωλητές πετρελαίου θέρμανσης  να ενταχθούν, με τον τρόπο που εκείνοι θα επιλέξουν, σε ένα δίκτυο αλληλεγγύης στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού έτσι ώστε κανένα σχολείο, κανένας άνεργος, κανένας υπέργηρος να μην μείνει στο έλεος του επερχόμενου χειμώνα ανθρωπιστικής κρίσης.

 

 

Written By

Comments

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πολιτική

Στην εναρκτήρια ομιλία του συνεδρίου ο κ. Τσίπρας ανέφερε: «Σήμερα, η χώρα βρίσκεται εγκλωβισμένη σε διπλό κλοιό πανδημίας και ακρίβειας. Αλλά και εγκλωβισμένη από...

Πολιτική

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας στην συζήτηση της βουλής που συστάθηκε έπειτα από το αίτημα του για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής. Αναφέρθηκε εκτενώς...

Οικονομία

Επίδομα θέρμανσης το Δεκέμβριο – ποιοι θα λάβουν προκαταβολή; Η αύξηση της τιμής του πετρελαίου κατέστησε αναγκαία τη λήψη νέων μέτρων στήριξης των νοικοκυριών....

Πολιτική

Η αύξηση των τιμών σε βασικά αγαθά αλλά και το ρεύμα έχει προβληματίσει ιδιαίτερα του πολίτες. Η αύξηση των τιμών σε συνδυασμό με τον...

Advertisement

Copyright © 2021 Giga FM 105.4 Επικοινωνία: 2651052441

  • https://s46.myradiostream.com/7322/listen.mp3
  • https://s46.myradiostream.com:7322/;
  • MUSIC