Connect with us

Hi, what are you looking for?

Giga fm 105,4 | Ραδιοφωνικός Σταθμός | Ήπειρος | Ιωάννινα

Ήπειρος

Συνεχίζεται το ερώτημα της υπεξαίρεσης στο Δήμο Ιωαννιτών

imgΑστυνομικές διαστάσεις παίρνει από το περασμένο Σάββατο η υπόθεση του υπεξαιρεμένου 1.039.000 ευρώ από τα ταμεία του Δήμου Ιωαννιτών. Χθες, ο δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος κατέθεσε μήνυση κατά παντός υπευθύνου για την υπεξαίρεση που διαπιστώθηκε, με βάση το διοικητικό πόρισμα που πήρε στα χέρια του την περασμένη Παρασκευή το απόγευμα.

Επίσης, ο κ. Φίλιος έθεσε σε διαθεσιμότητα τον προϊστάμενο της ταμειακής υπηρεσίας του Δήμου Ιωαννιτών. Χθες το πρωί ο προϊστάμενος, παρότι η άδεια που είχε πάρει ανακλήθηκε με απόφαση του δημάρχου και του κοινοποιήθηκε η ανάκληση, όπως και η διαθεσιμότητα, δεν εμφανίστηκε στο γραφείο του. Για να συμπληρωθεί το «σκηνικό», γύρω στις 12.30 το μεσημέρι η υπηρεσία εκκενώθηκε μετά από τηλεφώνημα για τοποθέτηση βόμβας, που αποδείχθηκε φάρσα.

Μέχρι χθες το απόγευμα πάντως δεν είχε κινηθεί διαδικασία δίωξης εις βάρος προσώπων, αν και οι ενδείξεις είναι ισχυρές πλέον. Σε κάθε περίπτωση, τον τελευταίο λόγο έχουν οι εισαγγελικές αρχές. Ήδη πάντως από χθες, έχει ενημερωθεί, τόσο υπηρεσιακά, όσο και προσωπικά από το δήμαρχο, τόσο ο επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, όσο και τα αρμόδια υπουργεία, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση κ.α.

Η υπεξαίρεση γινόταν σε ρευστό, κατευθείαν από το ταμείο του Δήμου και μάλιστα, με ποσά που αποκλείεται να μην προξένησαν εντύπωση. Το συνολικό ποσό «έφυγε» από τα ταμεία μέσα σε κάτι περισσότερο από ένα χρόνο και το σύνολό του, κάτι παραπάνω από 1 εκατ. ευρώ σύμφωνα με το διοικητικό πόρισμα, ίσως και κατά τι μεγαλύτερο εάν τελικά επιβεβαιωθεί ότι λείπουν κάποια χρήματα, γύρω στα 200.00 ευρώ και από τους πρώτους μήνες του 2013, μόνο «εύκολα» δεν μπορεί να κρυφτεί.

Ωστόσο, στα τρία πρώτα τρίμηνα, το «κενό» φαινόταν, αλλά, όπως είπε ο δήμαρχος στο χθεσινοβραδινό δημοτικό συμβούλιο, η υπηρεσία διαβεβαίωνε ότι πρόκειται για λογιστικό υπόλοιπο, χωρίς προφανώς να αντιλαμβάνεται κανείς ότι πρόκειται για ρευστό και όχι για κάποια λογιστική ασυμφωνία μεταξύ των οικονομικών υπηρεσιών κ.λπ. «Διαβεβαιώνω ότι δεν υπέπεσε στην αντίληψή μας κανένα στοιχείο-δεν είχαμε καμία υπηρεσιακή ενημέρωση» τόνισε ο κ. Φίλιος.

Το «λογιστικό» και το ρευστό

Ο δήμαρχος τόνισε, απαντώντας σε ερωτήσεις, ότι οι υπηρεσίες έλεγαν πως «πρέπει να γίνουν λογιστικές τακτοποιήσεις» για να καλυφθεί το ποσό που έλειπε.

Πότε όμως δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι το πρόβλημα δεν είναι απλώς λογιστικό, αλλά θέμα υπεξαίρεσης; Σύμφωνα με τη δημοτική αρχή η έρευνα που αναζητούσε πλέον κάτι πιο ύποπτο από ένα απλό λογιστικό υπόλοιπο, ξεκίνησε όταν καθυστέρησε ο Δήμος να πάρει ένα ποσό για πληρωμές ληξιπρόθεσμων, 963.000 ευρώ συγκεκριμένα. Ενώ η υπηρεσία, δια συγκεκριμένου ατόμου στο οποίο συγκεντρώνονται και οι υποψίες, έλεγε ότι τα χρήματα δεν είχαν έρθει ακόμα, από το υπουργείο διαβεβαίωναν ότι οι καταθέσεις είχαν γίνει.

Η αντιπολίτευση στάθηκε ιδιαίτερα στο ενδεχόμενο πολιτικών ευθυνών, η δημοτική αρχή πάντως τις αρνήθηκε. «Τα πολιτικά πρόσωπα του Δήμου δεν έχουν καμία εμπλοκή με αυτή την ιστορία» είπε ο δήμαρχος.

 

Γιατί δεν σταμάτησε η υπεξαίρεση;

Πώς όμως χάθηκαν τα χρήματα; Η τοποθέτηση του αντιδημάρχου Οικονομικών Νίκου Μάντη, είπε ότι από την εικόνα που σχημάτισε για το θέμα, εφόσον δεν υπάρχει αυστηρός έλεγχος (δηλαδή κάποιος αυστηρός ορκωτός που θα διασταυρώσει ποσά, παραστατικά κ.λπ.), μπορεί κάποιος υπάλληλος σε καίρια θέση, κάποιος ταμίας λόγου χάρη, να μην κόψει ένα γραμμάτιο και τα χρήματα να χαθούν. Στο τέλος κάθε έτους όμως δεν υπάρχει η δυνατότητα να γίνει επίκληση σε λάθος, λογιστική ασυμφωνία ή σε κάτι άλλο. Πρέπει να «βγουν τα νούμερα». Στο τέλος της χρονιάς τα νούμερα δεν βγήκαν και έτσι, αποκαλύφθηκε και η υπεξαίρεση, η οποία, σύμφωνα τουλάχιστον με όσα ειπώθηκαν χθες, δεν ήταν δυνατό να βρεθεί σε «πραγματικό χρόνο», τη στιγμή που γινόταν δηλαδή. Ο σύμβουλος της αντιπολίτευσης Βασίλης Κοσμάς έθεσε το θέμα της «πεπατημένης» του ταμείου του Δήμου, από την εποχή της δικής του αντιδημαρχίας, ότι δηλαδή κάθε μεσημέρι το ταμείο έκλεινε και γινόταν καταμέτρηση, διερωτώμενος εάν αυτό άλλαξε. Ο κ. Φίλιος τόνισε ότι δεν είχε αλλάξει αυτό το σύστημα. Παρεμβαίνοντας ο Θανάσης Μανταλόβας, είπε ότι η διευθύντρια της Οικονομικής Υπηρεσίας κα Πιάνου, σε τοποθέτηση στην οικονομική επιτροπή προ ενός μήνα, έλεγε ότι ήταν κάποιο λογιστικό πρόβλημα που θα λυνόταν. Η κα Πιάνου σε παρέμβασή της, σε ερώτηση που δέχθηκε χθες το βράδυ από τον Μανταλόβα, είπε ότι θεωρεί πολύ πιθανό, να εξαπατήθηκε από την ταμειακή υπηρεσία.

Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Νίκος Γκόντας είπε ότι η παράταξή του αποκάλυψε το θέμα και κατηγόρησε το δήμαρχο ότι αν δεν έμπαινε το θέμα, αυτό δεν θα γινόταν γνωστό. «Ποιος θα πληρώσει το μάρμαρο είναι το ερώτημα. Καταρχήν οι Γιαννιώτες» είπε ο κ.  Γκόντας, κατηγορώντας τη δημοτική αρχή ότι «τηρούσε σιγή ιχθύος». Η συνεδρίαση συνεχίστηκε μέχρι αργά το βράδυ και θα συνεχιζόταν σήμερα το μεσημέρι, με τα υπόλοιπα θέματα της ημερήσιας διάταξης.

 

 

 

 

 

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

Written By

Comments

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αρχική

Σήμερα αργά το απόγευμα έφυγε από τη ζωή ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ. Η κηδεία του Μωυσή Ελισάφ θα γίνει την Κυριακή στις 13:00...

Ιωάννινα

Το φαινόμενο της εγκατάλειψης κουταβιών και ενήλικων σκύλων έχει λάβει ραγδαία εξάπλωση. Σε επιδημία απανθρωπιάς εξελίσσονται τα περιστατικά με τις εγκαταλείψεις οικόσιτων ζώων και...

Ιωάννινα

Σε ολόκληρο τον κόσμο θα ταξιδέψουν εικόνες και δημοφιλή σημεία των Ιωαννίνων, μέσω της διάσημης εκπομπής του Τελ Αβίβ «Holy Land Uncovered». Η εκπομπή...

Ιωάννινα

Σε κανονική κυκλοφορία επανέρχεται από αύριο 1η Σεπτεμβρίου η οδός Ανεξαρτησίας. Το δίμηνο της μερικής πεζοδρόμησης ολοκληρώνεται. Στην επόμενη δια ζώσης συνεδρίαση του Δημοτικού...

Advertisement

Copyright © 2021 Giga FM 105.4 Επικοινωνία: 2651052441

  • https://s46.myradiostream.com/7322/listen.mp3
  • https://s46.myradiostream.com:7322/;
  • MUSIC