Connect with us

Hi, what are you looking for?

Giga fm 105,4 | Ραδιοφωνικός Σταθμός | Ήπειρος | Ιωάννινα

Αρχική

Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα – Μέι για το Κυπριακό. Τι ζήτησε ο Έλληνας πρωθυπουργός

%ce%bc%ce%b5%ce%b9

Στη διατήρηση της δυναμικής στις συνομιλίες για το Κυπριακό επικεντρώθηκε η τηλεφωνική συνομιλία Τσίπρα-Μέι, σύμφωνα με την Ντάουνινγκ Στριτ.

Εκπρόσωπος της Βρετανής πρωθυπουργού είπε ότι το αντικείμενο της συνομιλίας ήταν η επικείμενη διάσκεψη για την Κύπρο στη Γενεύη.

«Η πρωθυπουργός συμφώνησε με τον πρωθυπουργό Τσίπρα ότι οι δύο ηγέτες στην Κύπρο έχουν κάνει εξαιρετική πρόοδο στην προώθηση των συνομιλιών. Συζήτησαν πώς να διατηρηθεί αυτή η δυναμική στις επικείμενες συνομιλίες της Γενεύης», ανέφερε ο εκπρόσωπος.

Συμπλήρωσε ότι η κ. Μέι επαναδιαβεβαίωσε για την ετοιμότητα της κυβέρνησής της να βοηθήσει τη διαδικασία «με όποιον τρόπο μπορεί».

Σύμφωνα με ελληνικές κυβερνητικές πηγές, η τηλεφωνική επικοινωνία, διάρκειας 40 λεπτών, που είχε νωρίτερα ο Αλέξης Τσίπρας με την πρωθυπουργό της Μεγάλης Βρετάνιας, Τερέζα Μέι πραγματοποιήθηκε σε εξαιρετικό κλίμα.

Ο πρωθυπουργός -που ανέπτυξε αναλυτικά τις θέσεις της Ελλάδας σε ό,τι αφορά τις τρέχουσες εξελίξεις για το Κυπριακό, ενόψει της πολυμερούς διάσκεψης στη Γενεύη- επέμεινε, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στα δύο βασικά θέματα που βάζει η ελληνική κυβέρνηση: Την ανάγκη κατάργησης των εγγυήσεων και την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων.

Ο πρωθυπουργός, όπως ανακοινώθηκε από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, ζήτησε την υποστήριξη της κ. Μέι για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση για το Κυπριακό με βάση τις αποφάσεις του ΟΗΕ και το Ευρωπαϊκό κεκτημένο.


Επίσκεψη σερ Άλαν Ντάνκαν σε Άγκυρα και Αθήνα

Την πλήρη υποστήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου στη διαδικασία λύσης του Κυπριακού μετέφερε με δήλωσή του λίγο πριν αναχωρήσει για την Τουρκία και την Ελλάδα ο Βρετανός υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, σερ Άλαν Ντάνκαν.

«Χαίρομαι που θα είμαι στην Άγκυρα και στην Αθήνα για να συζητήσω τη λύση του Κυπριακού. Το Ηνωμένο Βασίλειο υποστηρίζει πλήρως τη διαδικασία λύσης και είναι έτοιμο και πρόθυμο να βοηθήσει με όποιον τρόπο μπορεί», είπε ο σερ Άλαν.

«Είναι μία σημαντική στιγμή στις διαπραγματεύσεις και συγχαίρω αμφότερες τις πλευρές για τη συνεχιζόμενη δέσμευσή τους και αποφασιστικότητα», συνέχισε ο Βρετανός υπουργός και συμπλήρωσε:

«Προτρέπω όλους όσοι εμπλέκονται να προσεγγίσουν τις συνομιλίες τον Ιανουάριο με την ίδια ευελιξία και δημιουργικότητα την οποία οι δύο ηγέτες των κυπριακών κοινοτήτων έχουν επιδείξει μέχρις στιγμής. Τρέφω ελπίδες ότι μια λύση είναι εφικτή χάρις στο θάρρος και την αφοσίωση που έχουν δείξει και οι δύο πλευρές».

Ο σερ Άλαν αναχωρεί απόψε για την Άγκυρα, όπου θα έχει συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Γιλντιρίμ, τον υπουργό Εξωτερικών Τσαβούσογλου και τον ομόλογό του υπουργό Ευρώπης Τσελίκ.

Την Πέμπτη στην Αθήνα να γίνει δεκτός από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, ενώ στην ελληνική πρωτεύουσα θα έχει και την ευκαιρία συνάντησης με το Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για την Κύπρο Έσπεν Μπαρθ Άιντε.

Written By

Comments

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πολιτική

Στην εναρκτήρια ομιλία του συνεδρίου ο κ. Τσίπρας ανέφερε: «Σήμερα, η χώρα βρίσκεται εγκλωβισμένη σε διπλό κλοιό πανδημίας και ακρίβειας. Αλλά και εγκλωβισμένη από...

Διεθνή

Διεθνής ημέρα κατά της διαφθοράς Η Γενική Συνέλευση του Ο.Η.Ε το 2003 αποφάσισε την 9η Δεκεμβρίου, να γιορτάζεται η Διεθνής ημέρα κατά της διαφθοράς....

Πολιτική

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας στην συζήτηση της βουλής που συστάθηκε έπειτα από το αίτημα του για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής. Αναφέρθηκε εκτενώς...

Πολιτική

Ψηφίστηκε η Ελληνογαλλική Συμφωνία από τη Βουλή Ψηφίστηκε από την Ελληνική Βουλή κατά πλειοψηφία η Ελληνογαλλική Αμυντική Συμφωνία. Μετά από ονομαστική ψηφοφορία και με...

Advertisement

Copyright © 2021 Giga FM 105.4 Επικοινωνία: 2651052441

  • https://s46.myradiostream.com/7322/listen.mp3
  • https://s46.myradiostream.com:7322/;
  • MUSIC