Connect with us

Hi, what are you looking for?

Giga fm 105,4 | Ραδιοφωνικός Σταθμός | Ήπειρος | Ιωάννινα

Ήπειρος

Τη συνέχιση της διαβούλευσης για το ΠΔ της λίμνης ζητά το ΓΕΩΤΕΕ Ηπείρου

Για το Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για τον χαρακτηρισμό της ευρύτερης περιοχής της λίμνης Παμβώτιδας ως περιοχή «Προστασίας Οικοτόπων και Ειδών». «Ως Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ηπείρου και Νήσων, θα θέλαμε να τονίσουμε ότι είμαστε καταρχήν θετικοί σε οποιαδήποτε θεσμική παρέμβαση που βοηθά την προστασία του περιβάλλοντος και την ολοκληρωμένη ανάπτυξη.  Για τη σωστή οργάνωση των χρήσεων γης στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων, θεωρούμε αναγκαίο ότι πριν την έκδοση του ΠΔ της λίμνης θα έπρεπε αρχικά να προηγηθεί ο υπερκείμενος σχεδιασμός, δηλαδή το Ρυθμιστικό Σχέδιο και Πρόγραμμα προστασίας περιβάλλοντος Ιωαννίνων, το όποιο βρίσκεται στην τελική του φάση και η έκδοση του σχετικού ΠΔ έχει καθυστερήσει αδικαιολόγητα. Το Ρυθμιστικό θέτει τους άξονες και δίνει τις κατευθύνσεις στον υποκείμενο σχεδιασμό (πολεοδομικό, περιβαλλοντικό, κλπ) για εξειδίκευση των θέσεών του.  Το σχέδιο ΠΔ για την προστασία της Παμβώτιδας είχε έρθει προς διαβούλευση και στις αρχές του χρόνου. Στη συνέχεια όμως προέκυψαν νέα δεδομένα που θεωρούμε θα έπρεπε να συμπεριληφθούν και να ενσωματωθούν στο παρών σχέδιο ΠΔ.   Στο διάστημα αυτό εκδόθηκαν:

  • Η ΚΥΑ (ΦΕΚ Β’ 1495) περί «Καθορισμού μέτρων και διαδικασιών για τη διατήρηση της άγριας ορνιθοπανίδας και των οικοτόπων», με την οποία προστέθηκαν νέες περιοχές στο δίκτυο «Natura 2000» στην Π.Ε. Ιωαννίνων, υπό την ονομασία «ευρύτερη περιοχή Ιωαννίνων» που αφορά ουσιαστικά ολόκληρο το λεκανοπέδιο Ιωαννίνων.
  • Ο Νόμος του ΥΠΕΚΑ περί «διατηρήσεως της βιοποικιλότητας» (Ν. 3937/2011) με τον οποίο τροποποιούνται οι διατάξεις του Ν. 1650/1986 για τις κατηγορίες των προστατευόμενων περιοχών.

Λόγω των δύο αυτών νομοθετικών ρυθμίσεων, θεωρούμε ότι  θα πρέπει να υπάρξει επικαιροποίηση της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης (του 2001) της λίμνης Παμβώτιδας καθώς με το σχέδιο ΠΔ η προστατευόμενη περιοχή έχει διευρυνθεί και καλύπτει σχεδόν ολόκληρο το λεκανοπέδιο.   Παράλληλα από τον Αύγουστο του 2011 βρίσκεται σε διαβούλευση το σχέδιο Νόμου «Ρυθμίσεις για την κτηνοτροφία, και τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και εκμεταλλεύσεις» του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στο άρθρο 12 του οποίου, αναφέρουμε ενδεικτικά, ότι θα επιτρέπεται η εγκατάσταση κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων σε δάση, δασικές ή δημόσιες εκτάσεις. Θεωρούμε λοιπόν ότι η ψήφιση του Π.Δ. της Λίμνης θα πρέπει να γίνει μεταγενέστερα από την ψήφιση του Νόμου για τις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, ώστε να συμπεριλάβει και κάποιες, αν όχι όλες, τις ευνοϊκές διατάξεις για την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα.   Σε όλα τα παραπάνω, θα πρέπει να συνυπολογιστεί ότι μέχρι σήμερα δεν λάβαμε γνώση για οποιαδήποτε μελέτη δεδομένων για την διαχείριση απειλών από την πανίδα από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, όπως προβλέπεται από το άρθρο 5 του Ν. 26901/6554/2006 (ΦΕΚ Β΄ 1091/2006). Συνεπώς οποιαδήποτε συζήτηση για τις χρήσεις περιμετρικά του αεροδρομίου θεωρούμε ότι είναι άκαιρη.  Για όλους τους παραπάνω λόγους προτείνουμε να συνεχιστεί η διαβούλευση για το Π.Δ. της Λίμνης έως:

  • Να θεσμοθετηθεί το Ρυθμιστικό του Λεκανοπεδίου.
  • Να επικαιροποιηθεί η ΕΠΜ για την Λίμνη.
  • Να ψηφιστεί ο Νόμος για τις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις.
  • Να εκπονηθούν και να εγκριθούν οι απαραίτητες μελέτες από Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.
  • Να γνωμοδοτήσουν εκ νέου οι υπηρεσίες περιβάλλοντος της Ηπείρου (ΝΕΧΩΠ, ΠΕΧΩ. Δ/ΝΣΗ ΔΑΣΩΝ κα) οι οποίες επίσημα δεν έχουν ενημερωθεί για τις αλλαγές στις χρήσεις σε σχέση με το αρχικό σχέδιο ΠΔ.

Τέλος μας βρίσκει σύμφωνους η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου για συγκρότηση Επιτροπής που θα μελετήσει όλα τα δεδομένα για την διαμόρφωση του τελικού σχεδίου ΠΔ, στην οποία είμαστε διατεθειμένοι να συμβάλουμε με όλες μας τις δυνάμεις».

Written By

Comments

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ιωάννινα

O Νίκος Οικονομόπουλος έρχεται στα Ιωάννινα την Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου στο Θέατρο ΕΗΜ – Φροντζου  Ο Νίκος Οικονομόπουλος, η Απόλυτη Φωνή, μετά από μία απίστευτη...

Ιωάννινα

50 χρόνια κλείνει φέτος ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου στην ελληνική δισκογραφία!  Και τα γιορτάζει μαζί μας, με μια μεγάλη συναυλία – γιορτή στο Θέατρο Ε.Η.Μ...

Ιωάννινα

Ο Γιάννης Κότσιρας και ο Μίλτος Πασχαλίδης στο θέατρο Φρόντζου στις 2 Σεπτεμβρίου, Σάββατο. Δημιουργικές διασκευές γεμάτες φαντασία και πάθος, καινούργια και παλιά τους...

Ιωάννινα

Oι ΜΕΛΙSSES με περισσότερα από 1500 live στο ενεργητικό τους αποδεικνύουν ότι το δυνατό τους χαρακτηριστικό παραμένει η επαφή τους με τον κόσμο. Το...

Advertisement

Copyright © 2021 Giga FM 105.4 Επικοινωνία: 2651052441

  • https://s46.myradiostream.com/7322/listen.mp3
  • https://s46.myradiostream.com:7322/;
  • MUSIC