Connect with us

Hi, what are you looking for?

Giga fm 105,4 | Ραδιοφωνικός Σταθμός | Ήπειρος | Ιωάννινα

Αρχική

Τριήμερη αναβολή στην εκλογή νέου προέδρου της Εθνικής Τράπεζας

%ce%b5%ce%b8%ce%bd%ce%b9%ce%ba%ce%b7-%cf%84%cf%81%ce%b1%cf%80%ce%b5%ce%b6%ce%b1

Σε εκκρεμότητα παραμένει το θέμα της εκλογής νέου προέδρου της Εθνικής Τράπεζας. Tο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) ζήτησε χθες το απόγευμα την αναβολή του δ.σ. της τράπεζας για 3 ημέρες, που συνεδρίαζε με σκοπό την εκλογή του κ. Παναγιώτη Θωμόπουλου ως νέου προέδρου.

Μάλιστα, οι εκπρόσωποι του ΤΧΣ υπογράμμισαν ότι θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων του Ταμείου, κίνηση που παραπέμπει σε απειλή για την σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης για την καταψήφιση του νέου προέδρου.

Είχε προηγηθεί η απόφαση του δ.σ. της Εθνικής να επιλέξει πρόεδρο, αντίθετα στην εισήγηση του ΤΧΣ που είναι ο βασικός μέτοχος της τράπεζας, ελέγχοντας ποσοστό άνω του 40% των μετοχών.

Στην πρωινή συνεδρίαση του δ.σ. της ΕΤΕ, το ΤΧΣ πρότεινε για τη θέση του προέδρου τον κ. Δημήτρη Τσιτσιράγκο, ωστόσο τα μέλη του δ.σ. της ΕΤΕ με συντριπτική πλειοψηφία, 12 έναντι 2, επέλεξαν τον κ. Παναγιώτη Θωμόπουλο.

Αμεση ήταν η αντίδραση του ΤΧΣ, το οποίο απείλησε με έκτακτη γενική συνέλευση και καταψήφιση του νέου δ.σ., αντίδραση που όμως δεν εμπόδισε τη διοίκηση της Εθνικής να προχωρήσει στη σύγκληση του δ.σ. αργά χθες το απόγευμα για τη συγκρότηση του νέου σώματος και την εκλογή του κ. Θωμόπουλου στη θέση του προέδρου. Ωστόσο, οι αντιρρήσεις του ΤΧΣ όχι μόνο δεν κάμφθηκαν αλλά στο δ.σ. σημειώθηκε κλιμάκωση και το ΤΧΣ επέβαλε την αναβολή της συνεδρίασης.

Η αντίθεση της διοίκησης της ΕΤΕ με το ΤΧΣ δημιουργεί αιτιάσεις. Επιπρόσθετα, εντύπωση προκαλεί το πώς σε τέτοιο επίπεδο δεν υπήρξε η σχετική συνεννόηση και διαβούλευση μεταξύ των εμπλεκομένων πλευρών ώστε να υπάρξει λύση δίχως θόρυβο, αστοχία που πιθανότατα οφείλεται στο διοικητικό κενό που υπάρχει στο ΤΧΣ. Υπενθυμίζεται ότι το περασμένο καλοκαίρι υποχρεώθηκαν σε παραίτηση τόσο ο διευθύνων σύμβουλος Αρης Ξενόφος όσο και ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος Γιώργος Κουτσός, ενώ ακόμα δεν είχε διαμορφωθεί η διάδοχη κατάσταση.

Η μόνη σταθερά είναι ο πρόεδρος του ΤΧΣ κ. Γιώργος Μιχελής, ο οποίος ωστόσο δεν έχει εκτελεστικά καθήκοντα και κατά συνέπεια περιορισμένο εύρος ευθυνών και αρμοδιοτήτων.

Ετσι, παράλληλα με τη διοικητική κρίση στην Εθνική, σε εξέλιξη βρίσκεται και σοβαρή διοικητική κρίση στο ΤΧΣ, καθώς ο νέος διευθύνων σύμβουλος κ. Βασίλης Κατσικιώτης, που ανακοινώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα από την κυβέρνηση, δεν αναλαμβάνει καθήκοντα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εμπλοκή οφείλεται στην ανατροπή της συμφωνίας που είχε επιτευχθεί τόσο σε ό,τι αφορά το οικονομικό σκέλος όσο και τη διάρκεια της θητείας.

Σύμφωνα με το σχετικό ΦΕΚ η θητεία του νέου διευθύνοντος συμβούλου του Ταμείου λήγει στις 30 Ιουνίου 2017, δηλαδή σε μόλις 7 μήνες. Την ίδια ώρα η Τράπεζα Πειραιώς, η μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας βάσει ενεργητικού, παραμένει χωρίς διευθύνοντα σύμβουλο, καθώς η σχετική διαδικασία μετατίθεται από εβδομάδα σε εβδομάδα και από μήνα σε μήνα από τον περασμένο Ιανουάριο.

Ολα τα παραπάνω συνθέτουν μια εξαιρετικά προβληματική εικόνα, δημιουργώντας πολλά ερωτήματα για την κατάσταση στον κλάδο.

Written By

Comments

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αρχική

Συνεδριάζει σήμερα το Γενικό Συμβούλιο του ΤΧΣ προκειμένου να καθορίσει τη στάση που θα τηρήσει για τον νέο πρόεδρο της Εθνικής Τράπεζας στο διοικητικό...

Ιωάννινα

Στα Γιάννενα θα βρίσκεται σήμερα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παραστεί το απόγευμα, στις έξι, στα εγκαίνια της...

Περιβάλλον

Παρεμβάσεις για την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης εξετάζει η κυβέρνηση, φέρνοντας τα πάνω-κάτω στον προγραμματισμό 350.000 ασφαλισμένων. Στόχος είναι να περιοριστούν οι πρόωρες...

Ήπειρος

Αισιόδοξος, ότι η σύμπραξη των Συνεταιριστικών Τραπεζών όλης της χώρας με τους παραγωγικούς φορείς (ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ κ.α.) θα προχωρήσει και θα δώσει «ανάσα» σε...

Advertisement

Copyright © 2021 Giga FM 105.4 Επικοινωνία: 2651052441

  • https://s46.myradiostream.com/7322/listen.mp3
  • https://s46.myradiostream.com:7322/;
  • MUSIC