Connect with us

Hi, what are you looking for?

Giga fm 105,4 | Ραδιοφωνικός Σταθμός | Ήπειρος | Ιωάννινα

Άρθρα & Απόψεις

Τρόμος στον Μαραθώνιο της Βοστώνης: 3 νεκροί και 144 τραυματίες

αρχείο λήψης (5)Τρεις νεκροί και 144 τραυματίες, οι 17 από αυτούς σε κρίσιμη κατάσταση, είναι ο μέχρι τώρα απολογισμός των δύο εκρήξεων που σημειώθηκαν τη Δευτέρα το μεσημέρι (ώρα ΗΠΑ) στον φημισμένο Μαραθώνιο της Βοστώνης, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία της πόλης.

Οι εκρήξεις σημειώθηκαν κοντά στη γραμμή τερματισμού του 117ου διεθνούς Μαραθώνιου της Βοστώνης. Αλλη μία έκρηξη σημειώθηκε στη βιβλιοθήκη Τζον Φ. Κένεντι στη Βοστώνη, ανέφερε ο αρχηγός της αστυνομίας Εντ Ντέιβις.

To NBC μετέδωσε ότι ένας εκ των τριών νεκρών είναι ένα οκτάχρονο παιδί, χωρίς να αναφέρει την πηγή πληροφόρησης.

Οι διοργανωτές ανακοίνωσαν πρώτοι με ανάρτηση στο Facebook ότι οι εκρήξεις σημειώθηκαν από βόμβες.

Οπως μετέδωσε το Associated Press, επικαλούμενο αξιωματούχο των υπηρεσιών ασφαλείας, δύο ακόμη εκρηκτικοί μηχανισμοί βρέθηκαν σε χώρους του Μαραθωνίου της Βοστώνης και εξουδετερώθηκαν. O βουλευτής των Δημοκρατικών Μπιλ Κίτινγκ είπε ότι ο ένας μηχανισμός που εξουδετερώθηκε ήταν σε ξενοδοχείο στην οδό Μπόιλστον.

Το FBI ανακοίνωσε ότι δεν είχε στοιχεία για απειλές κατά του Μαραθωνίου.

Λίγο μετά τις εκρήξεις στη Βοστώνη, η Νέα Υόρκη ανακοίνωσε ότι λαμβάνει έκτακτα μέτρα ασφαλείας, ενισχύοντας την παρουσία της αστυνομίας σε πιθανούς στόχους τρομοκρατικών επιθέσεων – ο δήμαρχος Μάικλ Μπλούμπεργκ είπε ότι «ολόκληρη η αστυνομική δύναμη της πόλης έχει κινητοποιηθεί».

Εκτακτα μέτρα ασφαλείας έλαβε και η αστυνομία στην Ουάσινγκτον, στο Λος Αντζελες και στο Σαν Φρανσίσκο.

Οι υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας στη Βοστώνη διεκόπησαν ώστε να μην είναι δυνατή η πυροδότηση εκρηκτικών μηχανισμών από απόσταση, ανέφερε αξιωματούχος της αστυνομίας. Λίγο αργότερα οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας ανακοίνωσαν ότι η λειτουργία αποκαταστάθηκε, αλλά η αυξημένη χρήση από τους πελάτες, έκανε την επικοινωνία δύσκολη.

Ο αρχηγός της αστυνομίας της Βοστώνης Εντ Ντέιβις κάλεσε τους πολίτες να μείνουν ψύχραιμοι, να παραμείνουν στα σπίτια τους και να αποφύγουν τις συγκεντρώσεις. Αποκάλυψε ότι άλλη μία έκρηξη σημειώθηκε στη βιβλιοθήκη JFK, η οποία όμως δεν συνδέεται με τις εκρήξεις στον Μαραθώνιο.

Η Boston Globe έγραψε στον ιστότοπό της ότι το ξενοδοχείο Λένοξ κοντά στο σημείο των εκρήξεων εκκενώθηκε.

Διάγγελμα Μπαράκ Ομπάμα

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε επικοινωνία με τις αρχές της Μασαχουσέτης σχετικά με το συμβάν και ότι ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα διέταξε τις ομοσπονδιακές αρχές να παράσχουν κάθε δυνατή βοήθεια. Ο Ομπάμα έκανε στη 1 π.μ. μετά τα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδας) δηλώσεις προς το αμερικανικό έθνος από τον Λευκό Οίκο για το τραγικό συμβάν.

«Ακόμη δεν ξέρουμε ποιος το έκανε και γιατί το έκανε. Αλλά μην το παρεξηγήσετε αυτό. Θα βρούμε ποιος το έκανε και γιατί το έκανε και θα τον φέρουμε ενώπιον της Δικαιοσύνης» είπε ο Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος προσέθεσε ότι το αμερικανικό έθνος στέκεται στο πλευρό της Βοστώνης που είναι «μια πόλη που αντέχει». Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ ζήτησε από τον κόσμο να μην βγάλει από τώρα συμπεράσματα και απέφυγε να μιλήσει για τρομοκρατία.

Ωστόσο, αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, ανέφερε ότι το συμβάν στη Βοστώνη θα αντιμετωπιστεί ως «τρομοκρατική πράξη».

Οι σημαίες στο Καπιτώλιο στην Ουάσινγκτον πνέουν μεσίστιες σε ένδειξη πένθους για τα θύματα των επιθέσεων.

Τα αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα μετέδωσαν σκηνές απίστευτου πανικού. «Είδα πολλούς ανθρώπους να είναι στο έδαφος» ανέφερε ένας εκ των δρομέων στο Associated Press. Η αστυνομία ανέφερε ότι οι τραυματίες είναι 23 και οι νεκροί τρεις (η ανακοίνωση για τον τρίτο νεκρό έγινε περίπου στις 04.00). Ωστόσο, τα δύο νοσοκομεία της Βοστώνης όπου διεκομίσθησαν τα θύματα ανέφεραν ότι περίπου 105 άτομα διεκομίσθησαν με τραύματα και τουλάχιστον 15 ήταν σε κρίσιμη κατάσταση.

Δρομέας είπε στο Associated Press ότι είδε πάνω από 20 ανθρώπους στο έδαφος, «ορισμένους από αυτούς ακρωτηριασμένους».

Οι δύο εκρήξεις σημειώθηκαν με διαφορά λίγων δευτερολέπτων, μία ώρα αφού είχε τερματίσει ο πρώτος αθλητής στον Μαραθώνιο. Οπως φαίνεται από τα πρώτα βίντεο που κυκλοφόρησαν τα περισσότερα θύματα ήταν θεατές και μερικοί από τους εξαντλημένους δρομείς.

«Συνεργαζόμαστε με την αστυνομία για να καταλάβουμε τι ακριβώς συνέβη» ήταν η πρώτη δήλωση των διοργανωτών του Μαραθωνίου, ενδεικτική του πανικού και της σύγχυσης που κυριάρχησε μετά τις δύο εκρήξεις.

Πυκνός καπνός έπνιξε την περιοχή της πλατείας Κόπλεϊ όπου ήταν η γραμμή τερματισμού. Αίμα στο πεζοδρόμιο ήταν εμφανές στις πρώτες εικόνες από τον χώρο που κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Οι αστυνομικές αρχές εκκένωσαν τον χώρο γύρω από τη γραμμή τερματισμού, η οποία χαρακτηρίστηκε «επικίνδυνη ζώνη». Πολλοί αθλητές που δεν είχαν ακόμη τερματίσει διατάχθηκαν να σταματήσουν να τρέχουν.

Στον Μαραθώνιο της Βοστώνης συμμετείχαν περισσότεροι από 27.000 δρομείς, ενώ υπολογίζεται ότι οι θεατές σε όλη τη διαδρομή των 42,195 χλμ. (26,2 μιλίων) ήταν περίπου μισό εκατομμύριο.

Το 26ο μίλι του Μαραθωνίου της Βοστώνης, περίπου 500 μέτρα πριν από τον τερματισμό ήταν αφιερωμένο στα θύματα της πολύνεκρης τραγωδίας του Νιούταουν στο Κονέκτικατ.

Πανικός στα νοσοκομεία της Βοστώνης

Στο παιδιατρικό νοσοκομείο της Βοστώνης υπάρχει μια μακρά λίστα τραυματιών από ένα δίχρονο αγοράκι με τραύματα στο κεφάλι, ένα 9χρονο κορίτσι με τραυματισμένο πόδι και αρκετά παιδιά τραυματισμένα κάτω των 15 ετών με κατάγματα και εκδορές.

Στο Γενικό Νοσοκομείο της Βοστώνης βρίσκονται 29 από τους τραυματίες και οι γιατροί έχουν προχωρήσει χειρουργικά σε αρκετούς ακρωτηριασμούς.

Η ηλικία των 144 τραυματιών κυμαίνεται από τα 2 έως τα 71 χρόνια.

«Ενας μεγάλος αριθμός τραυματιών θα χρειαστεί και δεύτερη χειρουργική επέμβαση και ορισμένοι άλλοι μια σειρά από επεμβάσεις το επόμενο διάστημα» δήλωσε ο χειρουργός του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης

 

ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ

Written By

Comments

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ήπειρος

Αντιπροσωπεία του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού αποτελούμενη από τον Επίτιμο Πρόεδρο Νικόλαο Γκατζογιάννη, τον Πρόεδρο Χρυσόστομο Δήμου, τον Πρόεδρο της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας Αμερικής Δημήτρη Κούτουλα καθώς και πολλά...

Ήπειρος

Έναν τρίωρος φιλανθρωπικός μαραθώνιος χορού και γυμναστικής «ZUMBA» πραγματοποιείται στα Ιωάννινα το Σάββατο 20 Απριλίου 2012 και ώρα 18:00 στο Κλειστό Γυμναστήριο της Λιμνοπούλας...

Ήπειρος

Με ιδιαίτερη προσοχή ερευνά η αστυνομία την υπόθεση απασφαλισμένης χειροβομβίδας που βρέθηκε κοντά στην είσοδο του Τυροκομείου Φιλιατών.Η χειροβομβίδα ήταν συνδεδεμένη με μπιτόνι και...

Ήπειρος

Δύο νεκρούς και έντεκα τραυματίες μετρά η Ήπειρος για το μήνα Φεβρουάριο με τα τροχαία δυστυχήματα να είναι αυξημένα σε σύγκριση με τον αντίστοιχο...

Advertisement

Copyright © 2021 Giga FM 105.4 Επικοινωνία: 2651052441

  • https://s46.myradiostream.com/7322/listen.mp3
  • https://s46.myradiostream.com:7322/;
  • MUSIC