Connect with us

Hi, what are you looking for?

Giga fm 105,4 | Ραδιοφωνικός Σταθμός | Ήπειρος | Ιωάννινα

Ήπειρος

ΠΩΣ «ΒΟΥΤΗΞΑΝ» 1,25 ΕΚ. ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ;

αρχείο λήψης (3)Επί ημερών Γκόντα και Παπασταύρου καθημερινά το κλείσιμο Ταμείου, όλα με αποδείξεις, με επιταγές οι πληρωμές άνω των 50 ευρώ… τόνισαν χθες  4 πρώην Αντιδήμαρχοι (Β. Κοσμάς, Ν. Μακόπουλος, Δ. Ζώης και Κ. Λαδόπουλος)…

Δεν έχει τέλος ο αναβρασμός στα Γιάννινα μετά το πρωτοφανές σκάνδαλο υπεξαίρεσης ενός τεράστιου ποσού από το ταμείο του Δήμου, το οποίο ήδη έχει λάβει πανελλαδικές διαστάσεις.
Σύμφωνα με τις έως τώρα έρευνες, το έλλειμμα μεγάλωσε, αφού μπορεί να φτάσει το 1,25 εκ. ευρώ, ξεπερνώντας κατά πολύ την αρχική εκτίμηση.
Οι Γιαννιώτες, που έχουν φθάσει στα όριά τους από τα υπέρογκα δημοτικά «χαράτσια», κυρίως στο νερό, δικαιολογημένα είναι εξοργισμένοι από την Δημοτική Αρχή Φίλιου, η οποία, όπως αποδεικνύεται, δεν έκανε ούτε καν τους στοιχειώδεις ελέγχους στα ταμεία του Δήμου. Γιατί, εάν τους έκανε, τότε το έλλειμμα δεν θα «χτιζόταν σταδιακά», όπως έχει πει ο ίδιος ο δήμαρχος, αλλά θα βρισκόταν άμεσα. Δυστυχώς όμως, οι έλεγχοι ήταν ανύπαρκτοι, την ίδια ώρα που η Δημοτική Αρχή «δίδασκε» …νοικοκύρεμα στα οικονομικά του Δήμου!

Προπολεμικά!
Το «φλέγον» θέμα, που όμοιό του έχει να εμφανιστεί από το 1938 (!) στον μεγαλύτερο Δήμο της Ηπείρου, απασχόλησε καθ’ ολοκληρίαν το προχθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο, με την αντιπολίτευση και κυρίως την παράταξη του Ν. Γκόντα να εξαπολύει σειρά αμείλικτων ερωτημάτων στη Δημοτική Αρχή, η οποία δεν έπεισε με τις απαντήσεις της.
Όπως φάνηκε -και πλέον αντιλαμβάνεται ο καθένας-, η παράταξη Φίλιου έχει μετατρέψει σε… σκορποχώρι το Δήμο. Δεν εξηγείται αλλιώς, το γεγονός ότι μέσα στα ταμεία, υπήρχαν σε ρευστό υπέρογκα ποσά, που τελικά υπεξαιρέθηκαν, αντί αυτά καθημερινά να πηγαίνουν στις τράπεζες. Όσο για το πώς έγινε αυτό; Πλέον αρμόδιες είναι να αποφανθούν οι αρχές που θα ερευνήσουν το πρόβλημα, με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση ήδη να ετοιμάζεται για κατεπείγοντες διαχειριστικούς ελέγχους.

Καθημερινά… 
Ο «Π.Λ.» ζήτησε την άποψη των τεσσάρων πρώην Αντιδημάρχων Οικονομικών, επί των ημερών Νίκου Γκόντα και Τάσου Παπασταύρου, δηλαδή των τεσσάρων προκατόχων του νυν αντιδημάρχου Νίκου Μάντη.
Οι Βασίλης Κοσμάς, Νίκος Μακόπουλος, Δημήτρης Ζώης και Κώστας Λαδόπουλος ανέφεραν ξεκάθαρα, πως κάθε μέρα έκλειναν ταμείο, ενημέρωναν το δήμαρχο, αλλά και τους αρμοδίους υπαλλήλους, ενώ τα εξτρέ των τραπεζών (δηλαδή τα αντίγραφα κίνησης λογαριασμού) μοιράζονταν καθημερινά σε όλους τους αρμοδίους. Άκρως απαραίτητες κινήσεις, εν ολίγοις, που εάν έκανε επισταμένως η Δημοτική Αρχή και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, τότε σίγουρα θα αντιλαμβάνονταν, με κάποιο τρόπο, την υπεξαίρεση! Εις μάτην όμως!
• Ο Βασίλης Κοσμάς σημείωσε πως «κάθε μέρα κλείναμε το ταμείο. Υπάρχουν 250 εργάσιμες ημέρες, οπότε υπήρχαν και 250 ταμεία» και διερωτήθηκε, εάν η νυν Δημοτική Αρχή έκλεινε καθημερινά το ταμείο, δεν θα έβρισκε το έλλειμμα;
Όπως επισήμανε, επί των ημερών του, η συνεργασία με τον τότε Προϊστάμενο της Ταμειακής Υπηρεσίας Αντώνη Δολιώτη, ήταν άψογη, παρά το ότι δεν ήταν στην ίδια παράταξη. «Παίρναμε κάθε μέρα «εξτρέ» από την τράπεζα και διανεμόταν στον δήμαρχο, στον αντιδήμαρχο και στον κ. Δολιώτη. Δεν πληρώναμε ποτέ πάνω από 50 ευρώ με ρευστό, μόνο με επιταγές, ενώ καταγράφαμε και τον αριθμό των χαρτονομισμάτων. Δηλαδή, πόσα 5ευρα, 10ευρα κτλ. υπήρχαν» είπε.
Να σημειωθεί, ότι ο Δήμος έχει ελεγχθεί μέχρι και το 2010 από οικονομικούς επιθεωρητές του Υπουργείου Οικονομικών, εκτός βέβαια από τους ετήσιους απολογισμούς των Ορκωτών Λογιστών. Οι οικονομικοί επιθεωρητές ήρθαν κατόπιν καταγγελιών του Φιλ. Φίλιου, «αλλά βεβαίως δεν βρήκαν τίποτε», όπως εξήγησε ο κ. Κοσμάς.

Κανένα πρόβλημα…
• Ο Νίκος Μακόπουλος (αντιδήμαρχος στην πρώτη θητεία του Ν. Γκόντα) επεσήμανε πως «κάθε ημέρα λαμβάναμε τα εξτρέ των τραπεζών και βέβαια ελέγχαμε το ταμείο». Παράλληλα, σημείωσε πως στους κατά καιρούς ελέγχους στα οικονομικά του Δήμου δεν διαπιστώθηκε ποτέ κανένα πρόβλημα.
• Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και ο Δημήτρης Ζώης, που ξεκαθάρισε πως όσα γίνονται σήμερα στο Δήμο είναι πρωτοφανή, ενώ επί των ημερών του, καθημερινά λάμβαναν τα εξτρέ από τις τράπεζες και ενημερωνόταν ο δήμαρχος. Παράλληλα, δήλωσε έκπληκτος, αλλά και στεναχωρημένος για όσα γίνονται τώρα στο Δήμο Ιωαννιτών.

«Έκλειναν πάντα…»
• Τέλος, ο Κ. Λαδόπουλος αντιδήμαρχος Οικονομικών, στην θητεία του Τάσου Παπασταύρου, τόνισε οτι: «Επί των ημερών μου δεν υπήρξε ποτέ κάτι αντίστοιχο με τα σημερινά. Κλείναμε κάθε μέρα το ταμείο, ενώ είχαμε άριστη συνεργασία με την ταμειακή και την οικονομική υπηρεσία και βέβαια ο δήμαρχος ενημερωνόταν πάντα».
Μάλιστα, ο κ. Λαδόπουλος (νυν Δημοτικός Σύμβουλος με την παράταξη του Ν. Γκόντα) ήταν αυτός που εγκατέστησε το διπλογραφικό σύστημα, το οποίο χαρακτήρισε ως το πρώτο μεγάλο βήμα ασφάλειας των ταμείων. Ξεκαθάρισε δε, πως «οι ισολογισμοί έκλειναν πάντα και όλα ήταν… ρολόι».

Τεράστιες ευθύνες…
Από τα παραπάνω αποδεικνύεται, πως εάν οι νυν αρμόδιοι στη Δημοτική Αρχή έκαναν απλώς τη δουλειά τους όπως έπρεπε, τότε δεν θα υπήρχε καν πρόβλημα και βέβαια δεν θα είχαμε φθάσει σε αυτό το σημείο, όπου από τη μια ο Δήμος στερείται 1,25 εκ. ευρώ και από την άλλη, έχει ανάγκη έργων και βελτίωσης της καθημερινότητας των πολιτών.
Σαφώς και οι ευθύνες που βαραίνουν τη Δημοτική Αρχή Φίλιου είναι τεράστιες και είναι βέβαιο, ότι θα κληθεί να λογοδοτήσει για πολλά, ειδικά τώρα που η υπόθεση βρίσκεται στα χέρια των αρμοδίων αρχών και της Δικαιοσύνης. Ποιος θα απαντήσει όμως στους Γιαννιώτες, πώς, εάν και πότε θα βρεθούν τα υπεξαιρεθέντα χρήματα, ώστε να επιστρέψουν στα ταμεία και βέβαια να μην στερηθεί η πόλη τους πολύτιμους αυτούς πόρους;
* * *
Με χθεσινή ανακοίνωσή τους, οι «Ανεξάρτητοι Έλληνες» Ιωαννίνων τονίζουν πως η Δημοτική Αρχή Ιωαννίνων πρέπει να πράξει τα αυτονόητα: «Να ζητήσει άμεσα τις παραιτήσεις όλων των υπευθύνων, τον πλήρη έλεγχο για τη διαλεύκανση της πρωτοφανούς υπόθεσης για τα Ιωάννινα και την παραδειγματική τιμωρία όλων των υπευθύνων».

 

 

 

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Written By

Comments

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αρχική

Σήμερα αργά το απόγευμα έφυγε από τη ζωή ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ. Η κηδεία του Μωυσή Ελισάφ θα γίνει την Κυριακή στις 13:00...

Ιωάννινα

Το φαινόμενο της εγκατάλειψης κουταβιών και ενήλικων σκύλων έχει λάβει ραγδαία εξάπλωση. Σε επιδημία απανθρωπιάς εξελίσσονται τα περιστατικά με τις εγκαταλείψεις οικόσιτων ζώων και...

Ιωάννινα

Σε ολόκληρο τον κόσμο θα ταξιδέψουν εικόνες και δημοφιλή σημεία των Ιωαννίνων, μέσω της διάσημης εκπομπής του Τελ Αβίβ «Holy Land Uncovered». Η εκπομπή...

Ιωάννινα

Σε κανονική κυκλοφορία επανέρχεται από αύριο 1η Σεπτεμβρίου η οδός Ανεξαρτησίας. Το δίμηνο της μερικής πεζοδρόμησης ολοκληρώνεται. Στην επόμενη δια ζώσης συνεδρίαση του Δημοτικού...

Advertisement

Copyright © 2021 Giga FM 105.4 Επικοινωνία: 2651052441

  • https://s46.myradiostream.com/7322/listen.mp3
  • https://s46.myradiostream.com:7322/;
  • MUSIC