Connect with us

Hi, what are you looking for?

Giga fm 105,4 | Ραδιοφωνικός Σταθμός | Ήπειρος | Ιωάννινα

Ήπειρος

Ανακοίνωση Περιφερειάρχη Ηπείρου για μέτρα αντιμετώπισης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από αιωρούμενα σωματίδια

ΚΑΧΡΙΜΑΝΗΣΑπό τις μετρήσεις που έχουν καταγραφεί στο σταθμό ατμοσφαιρικής ρύπανσης της Περιφέρειας Ηπείρου, που είναι εγκατεστημένος στο κέντρο των Ιωαννίνων,  την Πέμπτη 9/1/2014  διαπιστώθηκε υπέρβαση του ορίου των 100μg/m3 της  συγκέντρωσης αιωρούμενων σωματιδίων (ΑΣ10) (μέση ημερήσια τιμή 121μg/m3)  και απαιτείται σύμφωνα και με την Κοινή Υπουργική Απόφαση «Βραχυπρόθεσμα σχέδια δράσης για την αντιμετώπιση ατμοσφαιρικής ρύπανσης από αιωρούμενα σωματίδια» (ΦΕΚ Β’ 3272/23.12.2013) η ενημέρωση του πληθυσμού για την  λήψη μέτρων προφύλαξης καθώς  και η  λήψη βραχυπρόθεσμων μέτρων μείωσης των εκπομπών από εστίες καύσης.

Δεδομένου ότι οι μετεωρολογικές προβλέψεις για τις συνθήκες των επόμενων δύο  ημερών, όπως προκύπτει από την συνεργασία των υπηρεσιών μας με το εργαστήριο Μετεωρολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, δεν πρόκειται να διαφοροποιηθούν ιδιαίτερα, ανακοινώνονται τα εξής:

Α. Συστάσεις σε άτομα αυξημένου κινδύνου

Άτομα με αναπνευστικό πρόβλημα ή καρδιοπαθείς καθώς και τα παιδιά και τα άτομα άνω των 65 ετών θα πρέπει να περιορίσουν τη σωματική άσκηση-δραστηριότητα και το χρόνο παραμονής τους σε εξωτερικούς χώρους. Άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές ανακουφιστικού φαρμάκου.

Β. Συστάσεις στο γενικό πληθυσμό

Κάθε άτομο θα πρέπει να περιορίσει  τη σωματική άσκηση ιδιαίτερα αν αισθάνεται ενόχληση στα μάτια ή εμφανίζει βήχα, ρινική συμφόρηση ή ενόχληση στο λαιμό.

Γ. Λήψη βραχυπρόθεσμων μέτρων μείωσης των εκπομπών από εστίες καύσης

1. Σύμφωνα με το διευκρινιστικό έγγραφο της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ (αρ. πρωτ. 186098/31.12.2013) ενεργοποιείται η σύσταση του άρθρου 4 παρ. 2 εδ.β.αα) της Κ.Υ.Α. “Βραχυπρόθεσμα σχέδια δράσης για την αντιμετώπιση ατμοσφαιρικής ρύπανσης από αιωρούμενα σωματίδια» (ΦΕΚ Β’ 3272/23.12.2013), που αφορά τη σύσταση για διακοπή της χρήσης τζακιών, θερμαστρών στερεών καυσίμων και θερμαστρών βιομάζας.

2. Συστήνεται ρύθμιση του θερμοστάτη στους 18οC σε περιπτώσεις ύπαρξης κεντρικού συστήματος θέρμανσης για επίτευξη αποδεκτού επιπέδου θερμικής άνεσης χωρίς υπερκατανάλωση ενέργειας.

3. Απαγορεύεται οποιαδήποτε καύση σε ανοικτούς χώρους.

Σύμφωνα με το άρθρο 1 της Κ.Υ.Α. “Ειδική επιδότηση οικιακής κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος για την αντιμετώπιση ατμοσφαιρικής ρύπανσης από αιωρούμενα σωματίδια” (ΦΕΚ Β΄ 5/03.1.2014), για αριθμό ημερών ίσο με τις ημέρες εφαρμογής των  ανωτέρω  βραχυπρόθεσμων μέτρων, η χρέωση της κατανάλωσης ενέργειας όσον αφορά στο ανταγωνιστικό σκέλος του τιμολογίου προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος είναι ίση με το 30% του εκάστοτε οικιακού τιμολογίου του κάθε προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας.

Τα παραπάνω μέτρα ισχύουν για την περιοχή του Δήμου Ιωαννιτών για το χρονικό διάστημα από Παρασκευή 10/1/2014 και ώρα 12.00 ως τη Δευτέρα 13/1/2014 και ώρα 12.00 οπότε για την αναστολή ή την διαφοροποίηση των παραπάνω μέτρων θα εκδοθεί νέα ανακοίνωση από τον Περιφερειάρχη Ηπείρου.

 

Written By

Comments

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ιωάννινα

Ιωάννινα – Εργασίες για τον μεγάλο δακτύλιο με στόχο το έργο να παραδοθεί έως το 2023. Σε πλήρη ανάπτυξη είναι τα εργοτάξια στον μεγάλο...

Ιωάννινα

Τεράστια ουρά στην Περιφέρεια Ηπείρου για rapid test, 504 κρούσματα στα Ιωάννινα, 35.580 συνολικά στη χώρα Η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων έγινε ορατή όχι...

Ιωάννινα

700 Χιλιάδες Για Υποδομές Σε Νέα Ζωή, Καρδαμίτσια, Κ. Νεοχωρόπουλο Την σύμβαση για την υλοποίηση ενός ακόμη έργου στο Δήμο Ιωαννιτών υπέγραψε ο Δήμαρχος...

Ιωάννινα

Ιωάννινα:1,2 Εκατομμύρια Για Την Ανάπτυξη Δικτύου Καφέ Κάδων Στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ήπειρος» εντάχθηκε το έργο της διαχείρισης των βιοαποβλήτων στο Δήμο Ιωαννιτών. Οι καφέ...

Advertisement

Copyright © 2021 Giga FM 105.4 Επικοινωνία: 2651052441

  • https://s46.myradiostream.com/7322/listen.mp3
  • https://s46.myradiostream.com:7322/;
  • MUSIC