Connect with us

Hi, what are you looking for?

Giga fm 105,4 | Ραδιοφωνικός Σταθμός | Ήπειρος | Ιωάννινα

Πολιτική

Σε «ναυάγιο» οδεύει η συνεργασία ΠΑΣΟΚ – Ποταμιού

ΠΑΣΟΚ - ΠΟΤΑΜΙΣε ναυάγιο φαίνεται να καταλήγει η προσπάθεια σύμπλευσης ΠΑΣΟΚ – Ποταμιού, καθώς αφενός το κλίμα δυναμιτίζεται από εκατέρωθεν διαρροές, αφετέρου εξακολουθούν να υφίστανται αρκετές ουσιαστικές και πολιτικές διαφωνίες και οργανωτικές διαφορές.

Έπειτα από την δημοσίευση των δύο επιστολών των κομμάτων, όπου και γίνονταν σαφείς οι διαφορές μεταξύ των δύο, το ΠΑΣΟΚ άφησε αιχμές για την στάση του Ποταμιού, ρίχνοντας λάδι στη φωτιά. Πιο συγκεκριμένα, κύκλοι του ΠΑΣΟΚ έλεγαν ότι, «δυστυχώς επιβεβαιώνονται οι φόβοι μας ότι πίσω από τις κωλυσιεργίες, τη διγλωσσία, την υπαναχώρηση, υπάρχουν σκοπιμότητες», προσθέτοντας: «Δυστυχώς, την ώρα που ο ελληνικός λαός ψάχνει μια άλλη πρόταση, το Ποτάμι δεν υποστηρίζει τη λογική του αυτόνομου φορέα».

Σε απάντησή της, το Ποτάμι υπογραμμίζει: «Από ότι φαίνεται, κάποιοι στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ φοβούνται τις καθαρές διαδικασίες και τη διαφάνεια. Τα στελέχη όμως του χώρου και οι πολίτες που θέλουν ένα νέο Κίνημα σε γερές βάσεις δεν θα κάνουν πίσω».

Νωρίτερα, μέσω εκατέρωθεν επιστολών το ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι επιβεβαίωσαν τα περιορισμένα περιθώρια συνεργασίας των δύο για την δημιουργία ενός ενιαίου πόλου, αφού έριχναν το γάντι το ένα στο άλλο, διατυπώνοντας διαφορετικές και συγκρουόμενες θέσεις για το εγχείρημα της κεντροαριστεράς.

 

Οι εννέα προτάσεις από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη ήταν οι εξής:

  • Συναντήσεις των ηγεσιών των ενδιαφερόμενων δυνάμεων (ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, ΔΗΜΑΡ, Κινήσεις, κ.α), για τη συμφωνία ως προς τον κοινό στόχο της συγκρότησης ενιαίου φορέα της «Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης» και ως προς τον οδικό χάρτη για την επίτευξη του στόχου αυτού. Παράλληλα ολοκληρώνεται η διερεύνηση της δυνατότητας της συνεργασίας και με άλλες δυνάμεις που δεν συμμετέχουν στην Επιτροπή Διαλόγου (ΚΙΔΗΣΟ κ.α.)
  • Συγκρότηση ολιγομελούς οργάνου (επιχειρησιακού χαρακτήρα) με εκπροσώπηση όλων των φορέων που συμμετέχουν, το οποίο θα έχει την ευθύνη υλοποίησης του οδικού χάρτη και των κοινών δραστηριοτήτων που θα αποφασισθούν.
  • Κατάθεση υποψηφιοτήτων για την εκλογή του επικεφαλής της Παράταξης. Οι επικεφαλής των κομμάτων που θα συμμετάσχουν  και των κινήσεων που ήδη συμμετέχουν στο εγχείρημα, μπορούν αυτοδίκαια να είναι υποψήφιοι. Η υποβολή άλλων υποψηφιοτήτων για την ηγεσία της Παράταξης προϋποθέτει συλλογή 1.000 τουλάχιστον υπογραφών, από τουλάχιστον 30 εκλογικές περιφέρειες – νομούς της χώρας.
  • Συγκρότηση Εφορευτικής Επιτροπής (κοινής αποδοχής) για την οργάνωση και πραγματοποίηση των εκλογών για την ανάδειξη του επικεφαλής της Παράταξης από τη βάση, με την συμμετοχή των πολιτών και ανοιχτές – πλήρως διαφανείς διαδικασίες χωρίς αποκλεισμούς.
  • Διαμόρφωση Κανόνων δεοντολογίας για την αξιοπιστία, τη διαφάνεια και την ισοτιμία προβολής όλων των υποψηφίων, κατά τη διεξαγωγή του προεκλογικού αγώνα.
  • Κοινή «συνέλευση» των θεσμικών οργάνων των φορέων και συλλογικοτήτων που συμμετέχουν στο εγχείρημα, με τη συμμετοχή στελεχών του ευρύτερου «προοδευτικού» χώρου, των κινημάτων των παραγωγικών φορέων, της επιστήμης και της αυτοδιοίκησης.
  • Εκλογή ηγεσίας από τη βάση με ανοιχτό μητρώο. Επανάληψη της εκλογής μεταξύ των δύο επικρατέστερων εάν κανένας υποψήφιος δεν συγκεντρώσει το 50%+1 των έγκυρων ψηφοδελτίων στην πρώτη εκλογή. Σε αυτή την περίπτωση δικαίωμα ψήφου θα έχουν όσοι και όσες συμμετείχαν στην πρώτη ψηφοφορία. Χρονικός ορίζοντας, το α’ Δεκαπενθήμερο Δεκεμβρίου 2016.
  • Αμέσως μετά την εκλογή ενοποιούνται οι κοινοβουλευτικές ομάδες και συγκροτείται πολιτική – οργανωτική επιτροπή, η οποία θα έχει την ευθύνη μαζί με τον (την) επικεφαλής για την πολιτική διεύθυνση της παράταξης και την πορεία προς το Συνέδριο.
  • Οργάνωση Συνεδρίου της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης, το οποίο θα αποφασίσει για την συλλογική συγκρότηση και λειτουργία και την εκλογή κεντρικού πολιτικού οργάνου. Χρονικός ορίζοντας ο Απρίλιος του 2017.

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη υπογραμμίζει ότι στόχος είναι η δημιουργία ενός ενιαίου προοδευτικού πολιτικού φορέα, ο οποίος θα έχει μεταρρυθμιστικό χαρακτήρα και σημειώνει ότι η χώρα έχει ανάγκη από μία ισχυρή κυβέρνηση Εθνικής συνεννόησης, ενώ τέλος αναφέρει ότι, «Δεν θα είμαστε κυβερνητικό συμπλήρωμα ούτε της Ν.Δ., ούτε του ΣΥΡΙΖΑ».

 

Από την άλλη πλευρά  η Σεβαστουπόλεως προτείνει: 

  •  Συγκρότηση μιας εφορευτικής συντονιστικής επιτροπής με εκπροσώπηση όλων των κομμάτων και των κινήσεων του χώρου που θέλουν να λάβουν μέρος στο εγχείρημα.
  •     Υποβολή υποψηφιοτήτων για τη θέση του επικεφαλής του νέου Κινήματος.
  •     Τρίμηνη προεκλογική περίοδος μετά το κλείσιμο των υποψηφιοτήτων ώστε να δοθεί η δυνατότητα στους υποψηφίους να παρουσιάσουν το σχέδιό τους για την ανόρθωση της χώρας και τις θέσεις των πολιτικών ρευμάτων που εκφράζουν.
  •     Διοργάνωση ντιμπέιτ, ει δυνατόν σε όλες τις περιφέρειες της χώρας για να αντιπαρατεθούν και σε τοπικό επίπεδο οι απόψεις και οι προτάσεις των υποψηφίων.
  •     Εκλογές με ηλεκτρονικές «κάλπες» στις οποίες μπορούν να πάρουν μέρος όλοι οι πολίτες που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και δηλώνουν ότι θέλουν να συμμετέχουν είτε ως μέλη είτε ως φίλοι στο νέο εγχείρημα. Η ηλεκτρονική διαδικασία είναι η μόνη που διασφαλίζει πλήρως το αδιάβλητο της διαδικασίας.
  •     Αν κανείς από τους υποψηφίους δεν συγκεντρώσει το 50% συν 1, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται σε 21 μέρες. Στην επαναληπτική ψηφοφορία έχουν τη δυνατότητα να ψηφίσουν και πολίτες που δεν ψήφισαν την πρώτη Κυριακή.
  •     Ο νέος αρχηγός αναλαμβάνει επικεφαλής των κοινοβουλευτικών ομάδων των κομμάτων που πήραν μέρος στην διαδικασία.
  •     Το αργότερο σε τρεις μήνες μετά την εκλογή του νέου αρχηγού συγκαλείται συνέδριο για την ψήφιση των πολιτικών θέσεων, του νέου καταστατικού και των οργάνων του νέου Κινήματος.
  •     Οι σύνεδροι εκλέγονται από τη βάση με διαδικασίες ανάλογες αυτών της εκλογής του αρχηγού και μπορούν να πάρουν μέρος όσοι πολίτες έχουν ήδη δηλωθεί ως μέλη στο νέο Κίνημα.
  •     Τα κόμματα που συμμετέχουν, διακόπτουν την πολιτική τους δραστηριότητα με την εκλογή του νέου αρχηγού.
  •     Ο νέος αρχηγός και τα νέα όργανα οδηγούν το Κίνημα στις εθνικές εκλογές.

 

Στην επιστολή, που υπογράφουν οι εκπρόσωποι του Ποταμιού Δημήτρης Τσιόδρας και Παντελής Αβραμίδης, τονίζεται ότι οι μεταρρυθμιστικές δυνάμεις του πολιτικού χώρου από την ΝΔ έως τον ΣΥΡΙΖΑ, μπορούν να συγκροτήσουν «μια παράταξη που δεν θα είναι μόνο άθροισμα του Ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ, αλλά θα είναι ένα νέο πολιτικό κίνημα, το οποίο θα συσπειρώσει όλους τους πολίτες που ασφυκτιούν από τις συντηρητικές και λαϊκίστικες πολιτικές. Ένα κίνημα δυνατό, που θα καθορίζει τις εξελίξεις και θα δίνει λύσεις», καθώς και ότι «ο μεγάλος δημοκρατικός χώρος δεν έχει ανάγκη ούτε από προστάτες, ούτε από ιδιοκτήτες. Και πρέπει να πάψει να είναι πεδίο πρόσφορο σε λεηλασίες είτε από τα δεξιά είτε από τα αριστερά».

Και καταλήγει: «Οφείλουμε εδώ μια απάντηση σε όσους εμφανίζουν ως «κοινή θέση» και «προϋπόθεση συνεργασίας» την πρόταση για «Κυβέρνηση Εθνικής Συνεννόησης». Κάτι τέτοιο δεν έχει τεθεί ποτέ προς συζήτηση στις μεταξύ μας συναντήσεις. Το Ποτάμι πιστεύει ότι πρέπει να υπάρχει «εθνική συνεννόηση» σε μείζονα θέματα, αλλά δεν θεωρεί ότι η λύση στο αδιέξοδο της χώρας είναι οποιαδήποτε μορφή συγκυβέρνησης με τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ».

 

Written By

Comments

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κοινωνία

Λέσβος: Σώοι Οι Τρεις Αγνοούμενοι Του Ναυαγίου. Καλά στην υγεία τους εντοπίστηκαν στην ξηρά, στην περιοχή Τάρτι της Λέσβου. Οι τρεις αγνοούμενοι άνδρες, επέβαιναν...

Διεθνή

Δυο γυναίκες, περίπου 20 ετών, αγνοούνται από το σημερινό ναυάγιο βάρκας με πρόσφυγες και μετανάστες στη θαλάσσια περιοχή του Παληού Μανταμάδου στη βορειοανατολική Λέσβο....

Πολιτική

“Εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα και για να μην γίνουν χειρότερα, η λύση για το λαό δεν βρίσκεται ούτε στo να περιμένει την...

Advertisement

Copyright © 2021 Giga FM 105.4 Επικοινωνία: 2651052441

  • https://s46.myradiostream.com/7322/listen.mp3
  • https://s46.myradiostream.com:7322/;
  • MUSIC