Connect with us

Hi, what are you looking for?

Giga fm 105,4 | Ραδιοφωνικός Σταθμός | Ήπειρος | Ιωάννινα

Οικονομία

Συνάντηση Τσακαλώτου – Βελκουλέσκου για την έκθεση αξιολόγησης του ΔΝΤ

sunantisi-tsakalwtou-nteliasΑπό το μικροσκόπιο των τεχνοκρατών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) θα περάσει από σήμερα, Δευτέρα η Ελληνική Οικονομία στη βάση των ελέγχων που διεξάγει το Ταμείο στο πλαίσιο του άρθρου 4 του καταστατικού του.

Σημειώνεται πως ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε σήμερα, Δευτέρα συνάντηση με την επικεφαλής του ΔΝΤ, κ.Ντέλια Βελκουλέσκου. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, η συνάντηση, που διήρκησε περίπου 1,5 ώρα, ήταν «εισαγωγική» και αφορούσε στα στοιχεία που συλλέγει το Ταμείο για την έκθεσή του για την ελληνική οικονομία. Ενδέχεται δε, να υπάρξει μια ακόμη συνάντηση κατά το κλείσιμο της διαδικασίας αυτής.

Σε ό,τι αφορά τον έλεγχο της ελληνικής οικονομίας τα στελέχη του ΔΝΤ θα δουλέψουν υπό την επίβλεψη της Ντέλιας Βελκουλέσκου η οποία παρέμεινε στην Αθήνα μετά την ολοκλήρωση την περασμένη Παρασκευή των διαπραγματεύσεων για την πορεία υλοποίησης των 15 προαπαιτούμενων δράσεων.

Στόχος είναι να ελέγξουν όλους τους τομείς της Οικονομίας, από την πορεία των δημοσιονομικών και του Ασφαλιστικού, έως και την λειτουργία των τραπεζών και των επιχειρήσεων.

Ο έλεγχος αυτός βασίζεται στο καταστατικό του ΔΝΤ (article IV), όπου ομάδα εμπειρογνωμόνων του Ταμείου πραγματοποιεί διμερείς συζητήσεις με εκπροσώπους μιας χώρας (όχι μόνο της κυβέρνησης, αλλά και της Κεντρικής Τράπεζας, φορέων κ.λπ.) με στόχο τη σύνταξη μιας έκθεσης η οποία και αποτελεί αντικείμενο συζήτησης στο διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου.

Το Ταμείο διεξάγει τέτοιους ελέγχους σε όλες τις χώρες σε ετήσια βάση. Ωστόσο στην Ελλάδα δεν έχει πραγματοποιηθεί από τον Μάιο του 2013. Το γεγονός αυτό από μόνο του σημαίνει ότι η επιλογή του ΔΝΤ να διεξάγει και πάλι μόνο του εκτός του πλαισίου της συνεργασίας του με τους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς μια τέτοια έρευνα, έχει να κάνει με τις αποφάσεις που θα πρέπει να λάβει μέχρι το τέλος του χρόνου για την παραμονή του ή όχι στο Ελληνικό πρόγραμμα.

Έστω και αν πληροφορίες θέλουν την Γενική Διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ να επιθυμεί να παραμείνει το Ταμείο στην Ελλάδα, την τελική απόφαση θα τη λάβει το Δ.Σ του ΔΝΤ με πολλά από τα μέλη του να έχουν εκφράσει ανοιχτά την αντίθεση τους στο ενδεχόμενο παραμονής.

Το στοιχείο που θα παίξει το βασικό ρόλο θα είναι οι αποφάσεις των Ευρωπαίων αναφορικά με το χρέος, οι οποίες χρονικά αναμένονται προς το τέλος του χρόνου όταν και το Ταμείο θα πρέπει να λάβει την απόφαση του σχετικά με το Ελληνικό πρόγραμμα.

Ιδιαίτερα κρίσιμο θεωρείται και τα ραντεβού που θα έχουν στο περιθώριο της συνόδου του ΔΝΤ τον Οκτώβριο, όλοι οι πρωταγωνιστές του Ελληνικού προγράμματος. Η συνοδός η οποία θα διεξαχθεί από τις 7 έως τις 9 Οκτωβρίου θα είναι λίγες ημέρες πριν το Eurogroup του Οκτωβρίου στο Λουξεμβούργο, όταν και αναμένεται οι Ευρωπαίοι να αποφασίσουν την ημερομηνία επιστροφής των θεσμών στην Αθήνα.

Written By

Comments

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διεθνή

  Πρέπει οι κεντρικές τράπεζες να αυξάνουν το κόστος χρήματος αυξάνοντας τα επιτόκια κατά βούληση; Είναι ένα πολύ σοβαρό ερώτημα στο οποίο καλούνται να...

Πολιτική

Έκθεση που συνέταξε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για τη μελέτη των επιπτώσεων της 10ετούς οικονομικής κρίσης τοποθετεί την Ελλάδα και την Ισπανία στις χειρότερες...

Οικονομία

Στο πλαίσιο της μηνιαίας έκθεσης που δημοσιεύει σήμερα το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών προβαίνει σε δική του εκτίμηση για τα τρία ελληνικά προγράμματα. Ο οκτασέλιδος...

Οικονομία

  Σε 841.481 ανήλθαν πανελλαδικά τον περασμένο Αύγουστο οι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο ΟΑΕΔ άνεργοι που αναζήτησαν εργασία, έναντι 827.854 τον Ιούλιο του 2018 (+ 1,65%) και...

Advertisement

Copyright © 2021 Giga FM 105.4 Επικοινωνία: 2651052441

  • https://s46.myradiostream.com/7322/listen.mp3
  • https://s46.myradiostream.com:7322/;
  • MUSIC