Connect with us

Hi, what are you looking for?

Giga fm 105,4 | Ραδιοφωνικός Σταθμός | Ήπειρος | Ιωάννινα

Αρχική

Νέο πλαίσιο για επιτάχυνση των διαδικασιών λειτουργίας επιχειρήσεων

%ce%bd%ce%bf%ce%bc%ce%bf%cf%83%cf%87%ce%b5%ce%b4%ce%b9%ce%bf

Κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου «Νέο θεσμικό πλαίσιο για την άσκηση οικονομικής δραστηριότητας και άλλες διατάξεις», ενώ σήμερα θα κατατεθεί ακόμα ένα σχέδιο νόμου που θα αφορά στην απλοποίηση των διαδικασιών σύστασης επιχειρήσεων και στην άρση κανονιστικών εμποδίων στον ανταγωνισμό.

Στόχος του νέου θεσμικού πλαισίου για την αδειοδότηση των επιχειρήσεων, είναι η απλοποίηση της διαδικασίας για τη λειτουργία μιας επιχείρησης.

Στο νέο καθεστώς, η λειτουργία μίας δραστηριότητας γίνεται αμέσως μετά τη γνωστοποίησή της. Στο παλαιό καθεστώς, ο χρόνος για χορήγηση άδειας και έναρξη λειτουργίας ήταν τουλάχιστον 30 ημέρες.

Καταρχήν στο νέο πλαίσιο υπάγονται οι μεταποιητικές και συναφείς δραστηριότητες τροφίμων και ποτών, τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και η λειτουργία των τουριστικών καταλυμάτων.

Η πλειοψηφία των οικονομικών δραστηριοτήτων θα ενταχθεί σταδιακά στο νέο καθεστώς μέχρι το 2018.

Με βάση το νέο νομοσχέδιο, για την αδειοδότηση απαιτείται η «γνωστοποίηση» για την έναρξη της οικονομικής δραστηριότητας.

Έλεγχος γίνεται εκ των υστέρων, με βάση κριτήρια ρίσκου και των ειδικών χαρακτηριστικών του κάθε κλάδου.

Επίσης, το σύστημα είναι πιο απλό, καθώς έχουν εξαλειφθεί οι περιττές ενέργειες και ο χρόνος για την έναρξη έχει συντμηθεί.

Τα εργαλεία αδειοδότησης είναι ευέλικτα, με στόχευση σε κριτήρια κινδύνου για το δημόσιο συμφέρον.

Προβλέπεται η αυτοματοποίηση των διαδικασιών καθώς και η δυνατότητα υποβολής ηλεκτρονικού αιτήματος για έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Η εκ των υστέρων εποπτεία, προβλέπεται να γίνεται με βάση την επιτόπια αυτοψία, τις συστάσεις και την παροχή κατευθυντήριων γραμμών συμμόρφωσης.

Οι έλεγχοι θα είναι δειγματοληπτικοί, με βάση την εκτίμηση ρίσκου της οικονομικής δραστηριότητας.

Written By

Comments

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πολιτική

«Με τα πρώτα οριστικά λουκέτα στις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις να είναι πια γεγονός και ενώ η ΕΛΣΤΑΤ επιβεβαιώνει την κατάρρευση τζίρου σε...

Οικονομία

Όσες επιχειρήσεις ήταν κλειστές με κρατική εντολή μέχρι και τις 11 Ιανουαρίου, δεν χρειάζεται να πληρώσουν ενοίκιο για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο, παρά...

Κοινωνία

Οι «αιώνιοι» φοιτητές πρέπει να επιστρέψουν στα πανεπιστημιακά έδρανα εάν θέλουν να πάρουν πτυχίο, ενώ όσοι είναι ήδη φοιτητές πρέπει να εντείνουν τον ρυθμό...

Διεθνή

Το αμερικανικό Κογκρέσο επέφερε σήμερα ένα πρωτόγνωρο πλήγμα στον Ντόναλντ Τραμπ ανατρέποντας, με πολύ μεγάλη πλειοψηφία, το βέτο του για τον αμυντικό προϋπολογισμό. Η...

Advertisement

Copyright © 2021 Giga FM 105.4 Επικοινωνία: 2651052441

  • https://s46.myradiostream.com/7322/listen.mp3
  • https://s46.myradiostream.com:7322/;
  • MUSIC