Connect with us

Hi, what are you looking for?

Giga fm 105,4 | Ραδιοφωνικός Σταθμός | Ήπειρος | Ιωάννινα

Οικονομία

Και αύξηση ΦΠΑ απαιτεί το ΔΝΤ

imf

Να συμφωνήσει από τώρα σε μέτρα μόνιμης απόδοσης ζητεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο από την ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να συμμετάσχει χρηματοδοτικά στο ελληνικό πρόγραμμα.

Οι Ευρωπαίοι επιμένουν σε ένα μεσοπρόθεσμο στόχο για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ τουλάχιστον μέχρι το 2020.

Το ΔΝΤ θεωρεί ότι το πρωτογενές πλεόνασμα μπορεί να φτάσει το 1,6% του ΑΕΠ έως το 2018 και στη συνέχεια δεν μπορεί να είναι πάνω από 1,5% του ΑΕΠ. Εφόσον δεν αλλάξει κάτι, θα πρέπει να καλύψει η Ελλάδα τη διαφορά, που αντιστοιχεί σε μέτρα 2% του ΑΕΠ, δηλαδή 3,6 δισ. ευρώ.

Μολονότι το μείγμα των νέων μέτρων για την περίοδο από το 2018 έως και το 2020 δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί, τα πεδία από τα οποία καλείται να επιλέξει η ελληνική κυβέρνηση είναι, σύμφωνα με πληροφορίες της Realnews, νέα φορολογικά βάρη, νέες περικοπές συντάξεων και η μείωση του μισθολογικού κόστους στον δημόσιο τομέα.

Από την πλευρά του οικονομικού επιτελείου τονίζουν ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να δεχθεί τη θηλιά των νέων μέτρων και να καταγράψει από τώρα, στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα 2017-2020, μία σειρά από σκληρές παρεμβάσεις φορολογικού, συνταξιοδοτικού και μισθολογικού χαρακτήρα.

«Καυτή πατάτα»

Το τεράστιο αυτό φορτίο θα μπορούσε να κλείσει με πολλούς τρόπους οι οποίοι δεν είναι αναίμακτοι, ούτε πολιτικά ούτε κοινωνικά.

Στην περίπτωση που υιοθετηθούν απόλυτα οι προτάσεις του ΔΝΤ για μείωση του αφορολόγητου στα 5.000 ευρώ από 8.636 που είναι σήμερα, τότε τα έσοδα από άμεσους φόρους θα αυξάνονταν κατά 1,7 δισ. έως και 2 δισ. ευρώ.

Το δεύτερο μέτρο που έχει προτείνει το ΔΝΤ είναι η κατάργηση της λεγόμενης «προσωπικής διαφοράς» των υφιστάμενων συντάξεων που μπορεί να οδηγήσει σε μειώσεις των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων από 10% έως 35%.

Η μείωση της διαφοράς αυτής κατά 50% θα εξοικονομούσε περίπου 1,8-2 δισ. ευρώ, παρά τη θύελλα που θα προκαλούσε. Αν οι περικοπές περιοριστούν στις συντάξεις πάνω από τα 1.100 ευρώ (μεικτά), από τα 1.300 ευρώ που είναι σήμερα, η εξοικονόμηση δεν θα ξεπεράσει τα 500- 550 εκατ. ευρώ.

Επειδή όμως όλες οι κυβερνήσεις από το 2010 ακολουθούν την τακτική της «διασποράς» της δημοσιονομικής επιβάρυνσης, ώστε το βάρος να μην πέφτει μόνο στις πλάτες συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων, στο πίνακα των υποψήφιων μέτρων μπαίνουν οι -ελάχιστες πλέον που έχουν απομείνει- φοροαπαλλαγές και φυσικά ο ΦΠΑ.

Written By

Comments

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οικονομία

Στο αρχείο μπαίνουν χιλιάδες υποθέσεις επιβολής ΦΠΑ από το Δημόσιο σε επιχειρήσεις με νέα απόφαση του ΣτΕ. Μετά τις πρόσφατες αποφάσεις που κλείνουν οριστικά υποθέσεις φορολογίας...

Διεθνή

  Πρέπει οι κεντρικές τράπεζες να αυξάνουν το κόστος χρήματος αυξάνοντας τα επιτόκια κατά βούληση; Είναι ένα πολύ σοβαρό ερώτημα στο οποίο καλούνται να...

Πολιτική

Έκθεση που συνέταξε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για τη μελέτη των επιπτώσεων της 10ετούς οικονομικής κρίσης τοποθετεί την Ελλάδα και την Ισπανία στις χειρότερες...

Οικονομία

Μειωμένες κατά 300 εκατ. ευρώ επενδύσεις και υπεραισιόδοξες προβλέψεις για έσοδα στηρίζουν τα πλεονάσματα το 2019 στο σενάριο μη περικοπής συντάξεων, σύμφωνα με το Προσχέδιο Προϋπολογισμού που...

Advertisement

Copyright © 2021 Giga FM 105.4 Επικοινωνία: 2651052441

  • https://s46.myradiostream.com/7322/listen.mp3
  • https://s46.myradiostream.com:7322/;
  • MUSIC