Connect with us

Hi, what are you looking for?

Giga fm 105,4 | Ραδιοφωνικός Σταθμός | Ήπειρος | Ιωάννινα

Πολιτική

Κρίσιμη εβδομάδα για την ελληνική αξιολόγηση

ΔΝΤ

Μικρό καλάθι κρατούν στην κυβέρνηση για τη σημερινή συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΔΝΤ.

Παρά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης του Ταμείου για το ελληνικό χρέος –το μεγαλύτερο μέρος της οποίας έχει ήδη γίνει γνωστό– δεν αναμένεται η λήψη απόφασης για τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα.
Το Ταμείο θα περιμένει να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση και αναλόγως θα τοποθετηθεί, είναι η εικόνα που έχουν αυτήν τη στιγμή οι Έλληνες διαπραγματευτές.

Στην παρούσα φάση, η Αθήνα παρασκηνιακά δείχνει να αποδέχεται τη μείωση του αφορολόγητου με αντάλλαγμα μια πιο λεπτομερή περιγραφή των μεσοπρόθεσμων μέτρων για την απομείωση του ελληνικού χρέους και την επαναφορά στα εργασιακά των συλλογικών διαπραγματεύσεων – έστω και σε βάθος χρόνου.

Τα υπόλοιπα, όπως για παράδειγμα η περαιτέρω μείωση των συντάξεων, μπορεί να ενταχθούν στον μηχανισμό αυξημένων εγγυήσεων (κόφτης).
Το ΔΝΤ, σύμφωνα με στέλεχος του Μαξίμου, δεν έχει κάνει βήμα πίσω από τις ήδη γνωστές απαιτήσεις, ενώ ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε «μοιάζει να δυσκολεύεται να δώσει κάτι παραπάνω σε σχέση με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα».

Με βάση και τα παραπάνω, στο Μαξίμου δεν αποκλείουν την κατάθεση μιας συμβιβαστικής πρότασης από την Κομισιόν, πιθανότατα, μετά το σημερινό εκτελεστικό συμβούλιο του ΔΝΤ και μέχρι τη συνεδρίαση του EuroWorkingGroup την ερχόμενη Πέμπτη.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος την κατάσταση περιπλέκει –όχι κατ’ ανάγκην αρνητικά για την Ελλάδα– και η δημοσκοπική άνοδος του SPD και του κ. Σουλτς στη Γερμανία, γεγονός που αναγκάζει τον Β. Σόιμπλε να επιδιώξει το κλείσιμο της αξιολόγησης πριν τις απανωτές εκλογικές αναμετρήσεις στην Ευρώπη.

Μετά τη διακήρυξη της πρόθεσης των Ευρωπαίων να συμμετάσχει οπωσδήποτε το ΔNT στο πρόγραμμα, στα εκκρεμή θέματα της αξιολόγησης που περιλαμβάνουν το άνοιγμα της αγοράς εργασίας, τα ενεργειακά και την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού του 2018, έχουν προστεθεί τα μεγάλα «αγκάθια» της μείωσης του αφορολόγητου και των συντάξεων. Με τις σχετικές απαιτήσεις του ΔΝΤ έχει συνταχθεί πλέον και η Ευρώπη, αν και αναζητείται φόρμουλα, έτσι ώστε να μπορέσει η κυβέρνηση να ψηφίσει ένα πολιτικά ανεκτό πακέτο.

Μέχρι στιγμής, η κυβέρνηση έχει προτείνει ως συμβιβαστική λύση την παράταση του «κόφτη», μετά το 2018, προβλέποντας την περικοπή δαπανών ή την αύξηση φόρων, σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ με τα υφιστάμενα μέτρα. Στον «κόφτη» αυτό η κυβέρνηση θα ήταν διατεθειμένη να εντάξει τη μείωση του αφορολόγητου αλλά και των συντάξεων. Η πρόταση, ωστόσο, δεν κρίθηκε ικανοποιητική από τους Θεσμούς. Από τις διαπραγματεύσεις, μέχρι στιγμής οι πηγές πιθανολογούν ότι ένας ενδεχόμενος συμβιβασμός θα μπορούσε να επιτευχθεί στη βάση της άμεσης ψήφισης μιας μείωσης του αφορολόγητου και της ένταξης στον «κόφτη» των συντάξεων. Παράλληλα με τα «αγκάθια» υπάρχει η κορυφαία εκκρεμότητα της ρύθμισης του χρέους, που αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωζώνης και κυρίως της Γερμανίας. Το ζητούμενο εδώ είναι η συγκεκριμενοποίηση από τώρα των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, που θα τεθούν σε εφαρμογή από το 2018. Εφόσον υπάρξει κάποια απόφαση σε αυτή την κατεύθυνση, εκτιμάται ότι θα μαλακώσουν και οι πιέσεις του ΔΝΤ ως προς το ύψος των μέτρων που απαιτούν, δηλ. τα 4,6 δισ.

Written By

Comments

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οικονομία

Περιβάλλον Ενέργεια Ελλάδα Προτεραιότητες Και Αβεβαιότητες Για Το 2021. Οι επενδύσεις στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, στην εξοικονόμηση ενέργειας και στην διασύνδεση των ενεργειακών δικτύων....

Διεθνή

Φον Ντερ Λάιεν Ερντογαν Και Ουσία Των Σχέσεων ΕΕ Τουρκίας. Η απαράδεκτη και προκλητική συμπεριφορά του Ερντογάν. O οποίος σε μια ένδειξη έπαρσης άφησε...

Διεθνή

Γεωπολιτική Και NORTHSTREAM 2. Του Βαγγέλη Χωραφά. Η κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου NorthStream 2 υπήρξε αντικείμενο κριτικής από την Ουάσιγκτον. Ακόμα και επί...

Πολιτική

Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση άσκησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας σε δηλώσεις του λίγο μετά τον εμβολιασμό του στο νοσοκομείο “Ευαγγελισμός”. Ο αρχηγός της...

Advertisement

Copyright © 2021 Giga FM 105.4 Επικοινωνία: 2651052441

  • https://s46.myradiostream.com/7322/listen.mp3
  • https://s46.myradiostream.com:7322/;
  • MUSIC