Connect with us

Hi, what are you looking for?

Giga fm 105,4 | Ραδιοφωνικός Σταθμός | Ήπειρος | Ιωάννινα

Οικονομία

«Αγκάθι» η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις καταβαλλόμενες συντάξεις

ekas

Σε νέες μειώσεις συντάξεων έως και 35% θα οδηγήσει μια πιθανή περικοπή των προσωπικών διαφορών, θέμα το οποίο αποτελεί το μεγάλο αγκάθι στη διαπραγμάτευση για τη δεύτερη αξιολόγηση.

Πρόκειται για μία από τις σκληρές απαιτήσεις των δανειστών, οι οποίοι ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση να ψηφίσει τώρα την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις καταβαλλόμενες συντάξεις και να τεθεί σε ισχύ από το 2019 προκειμένου να μειωθεί η υψηλή συνταξιοδοτική δαπάνη στη χώρα μας.

Η κυβέρνηση να προσπαθεί να συμπεριλάβει το συγκεκριμένο μέτρο στον μηχανισμό του κόφτη, υπό την αίρεση να εφαρμοστεί μόνο αν οι δημοσιονομικές ανάγκες το απαιτήσουν μετά το 2018, και τους δανειστές να επιμένουν στην άμεση νομοθέτησή του για να τεθεί σε εφαρμογή σε κάθε περίπτωση από το 2019. Εάν η ελληνική κυβέρνηση κάνει αποδεκτή την απαίτηση των δανειστών, εκτιμάται ότι θα θιγεί το 70% των ήδη συνταξιούχων!

Η προσωπική διαφορά θα προκύψει από τον επανυπολογισμό όλων των ήδη καταβαλλόμενων κύριων συντάξεων. Πρόκειται για τη διαφορά μεταξύ του επιπέδου που έχουν σήμερα οι ήδη καταβαλλόμενες κύριες συντάξεις και εκείνου που θα προκύψει μετά τον επανυπολογισμό τους με βάση τις διατάξεις του νέου ασφαλιστικού νόμου Κατρούγκαλου που έχει τεθεί σε ισχύ από 12/5/2016 και εφαρμόζεται ήδη για όλες τις νέες συντάξεις.

Σημειώνεται ότι το ΔΝΤ στην έκθεσή του άρθρου 4 για την Ελλάδα ζητά νέες μειώσεις στις υψηλές συντάξεις με στόχο την εξοικονόμηση 1% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα (1,8 δισ. ευρώ με βάση το ΑΕΠ του 2016), παρεμβάσεις στις βασικές συντάξεις, μείωση εισφορών και κατάργηση των εξαιρέσεων στην καταβολή των εισφορών για τους αυτοαπασχολουμένους.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, οι Αρχές πρέπει να εφαρμόσουν «πλήρως και εγκαίρως» τα συμφωνημένα μέτρα και παράλληλα θα πρέπει να «εξετάσουν» την εφαρμογή «επιπλέον μεταρρυθμίσεων» προκειμένου «να μειώσουν το έλλειμμα» του συνταξιοδοτικού συστήματος και «να βελτιώσουν τα κίνητρα για εργασία και καταβολή εισφορών».

Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων υποστηρίζει πάντως ότι οι προσωπικές διαφορές είναι οι πρώτες που θα μηδενιστούν αν τεθεί σε εφαρμογή ο κόφτης. Μάλιστα, επεξεργάστηκε ενδεικτικά παραδείγματα που δείχνουν διαφορές από 11 έως 722 ευρώ ανάμεσα σε «παλιές» και «νέες» συντάξεις με βάση το ισχύον καθεστώς.

Για παράδειγμα, σημερινή σύνταξη 1.989 ευρώ (μεικτό ποσό) καταλήγει μετά τον επανυπολογισμό της στα 1.266 ευρώ. Τα 722 ευρώ που υπολείπονται θα δίδονται πλέον (με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου) στον συνταξιούχο ως προσωπική διαφορά. Αντίστοιχα, μια σύνταξη της τάξης των 1.029 ευρώ (μεικτό ποσό) καταλήγει στα 784 ευρώ και τα υπόλοιπα 245 θα διατηρούνται ως προσωπική διαφορά που θα εισπράττει στο εξής ο συνταξιούχος.

Τυχόν υλοποίηση του μέτρου θα αποτελέσει ακόμη ένα βαρύ πλήγμα για τα εκατομμύρια των συνταξιούχων στη χώρα μας, οι οποίοι, όπως αποκαλύπτεται, κατά την περίοδο των Μνημονίων έχασαν 50 δισ. ευρώ!

Written By

Comments

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πολιτική

Σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής αναφέρθηκε στην δεύτερη αξιολόγηση και παραδέχτηκε ότι οι φόροι έχουν δυσκολέψει τους...

Οικονομία

Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών θεωρεί αδύνατη την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης στο Eurogroup της Δευτέρας. Σύμφωνα με αναφορές εκπροσώπου του υπουργείου “δεν έχει καταγραφεί...

Οικονομία

Κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης τώρα ζητάει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας. “Δεν υπάρχει ορθολογική επιλογή μεταξύ της επιλογής να κλείσει τώρα...

Οικονομία

Σενάριο που προβλέπει την ένταξη στη διαδικασία του «κόφτη» των μέτρων της μείωσης του αφορολόγητου ορίου και των συντάξεων επεξεργάζεται η κυβέρνηση, σε μία...

Advertisement

Copyright © 2021 Giga FM 105.4 Επικοινωνία: 2651052441

  • https://s46.myradiostream.com/7322/listen.mp3
  • https://s46.myradiostream.com:7322/;
  • MUSIC