Connect with us

Hi, what are you looking for?

Giga fm 105,4 | Ραδιοφωνικός Σταθμός | Ήπειρος | Ιωάννινα

Οικονομία

Αύξηση εισφορών για 1,4 εκατομμύριο ελεύθερους επαγγελματίες

Πλήθος αντιδράσεων προκαλεί η νέα αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών από το 2018 για 1,4 εκατομμύριο ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες, η οποία προβλέπεται ρητά στο κείμενο του νέου Μνημονίου.

Το νέο «καπέλο» φθάνει έως 28%, όπως προκύπτει από συγκεκριμένα παραδείγματα, ανάλογα με το εισόδημα, αλλά μπορεί να φθάσει και το 61% σε ορισμένες περιπτώσεις, εκτιμούν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των ελεύθερων επαγγελματιών.

Επισημαίνεται ότι στα υψηλότερα εισοδήματα η επιβάρυνση θα κυμαίνεται από 110 έως και 170 ευρώ μηνιαίως. Η αύξηση θα αγγίξει ακόμα και τους ασφαλισμένους που δηλώνουν εισόδημα 6.000 ευρώ, οι οποίοι θα πληρώσουν επιπλέον 270 ευρώ ετησίως.

Στο έτος 2018 ως βάση για τον υπολογισμό των εισφορών λαμβάνεται το 85% του εισοδήματος του προηγούμενου έτους, ενώ στα επόμενα έτη το 100%. Σε όλα τα έτη από το 2018 και μετά, σχετικά με τη βάση υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών δεν γίνεται αφαίρεση αυτών των εισφορών που καταβλήθηκαν, όπως προβλέπει το νέο επικαιροποιημένο Μνημόνιο.

Ποιοι επιβαρύνονται

Το νέο σύστημα που αλλάζει τη βάση υπολογισμού των εισφορών θα επιφέρει επιβαρύνσεις στην πλειονότητα των περιπτώσεων που αφορούν ασφαλισμένους µε μεσαία αλλά και χαμηλά εισοδήματα.

Συγκεκριμένα από το 2019 και μετά οι αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές σε σύγκριση µε τον ισχύοντα τρόπο υπολογισμού κυμαίνονται από 4,66% έως και 27,95%, ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις η αύξηση είναι άνω του 25%. Οι επιβαρύνσεις για το 2018, έτος κατά το οποίο θα ισχύσει η μεταβατική περίοδος της έκπτωσης 15% στη βάση υπολογισμού των εισφορών, είναι μικρότερες (από 4,88% έως 13,94%).

Η ΓΣΕΒΕΕ εξέφρασε την έντονη αντίθεσή της για τον νέο τρόπο υπολογισμού των φορολογικών εισφορών που αφορούν τους ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες, κάνοντας λόγο για βάναυσο πλήγμα.

Επίθεση στην κυβέρνηση μετά τη δημοσίευση της συμφωνίας με τους δανειστές για την αύξηση των εισφορών εξαπέλυσε η ολομέλεια των προέδρων των δικηγορικών συλλόγων Ελλάδας.

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) χαρακτήρισε τη ρύθμιση «απαράδεκτη και φορομπηχτική», με την οποία, όπως ανέφερε, «επιβάλλεται νέο χαράτσι στις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών», ενώ ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) έκανε λόγο για «εξαθλίωση των ελευθεροεπαγγελματιών γιατρών» και κάλεσε τα μέλη του «να οργανώσουν την αντίδρασή τους πάνω στα μέτρα που οδηγούν στον αφανισμό τους».

Written By

Comments

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οικονομία

Από τις υψηλότερες επιβαρύνσεις σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ έχουν οι Ελληνες εργαζόμενοι και εργοδότες, και παρ’ όλα αυτά...

Οικονομία

Βγήκαν τα τελικά ειδοποιητήρια με τις νέες εισφορές βάσει εισοδήματος, που θα πληρώσουν από 1ης/1/2017 περίπου 1,6 εκατ. ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ, του ΕΤΑΑ, του...

Οικονομία

Και σαν να μην έφταναν όλα τα άλλα….τώρα φαίνεται πως έρχεται ένα ακόμη «χαράτσι» αυτή τη φορά για τους εκατοντάδες χιλιάδες μισθωτούς, αυτοαπασχολούμενους και...

Οικονομία

Περισσότερα από 18.000 «λουκέτα» μικρών επιχειρήσεων προβλέπει για το επόμενο εξάμηνο η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), που θα συμπαρασύρουν στην ανεργία...

Advertisement

Copyright © 2021 Giga FM 105.4 Επικοινωνία: 2651052441

  • https://s46.myradiostream.com/7322/listen.mp3
  • https://s46.myradiostream.com:7322/;
  • MUSIC