Connect with us

Hi, what are you looking for?

Giga fm 105,4 | Ραδιοφωνικός Σταθμός | Ήπειρος | Ιωάννινα
ισότητα των φύλων Ευρωπαική Επιτροπή
ισότητα των φύλων Ευρωπαική Επιτροπή

Κοινωνία

Η πανδημία ως πρόκληση για την ισότητα των φύλων

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εν όψει της Παγκόσμιας Ημέρας για την Γυναίκα, δημοσίευσε προ δύο ημερών την ετήσια έκθεση 2021 για την ισότητα των δύο φύλων στην Ε.Ε, καθώς και τις επιπτώσεις της πανδημίας στις γυναίκες. Οι ήδη υπάρχουσες ανισότητες μεταξύ των δύο φύλων, δείχνουν να γίνονται ακόμα περισσότερες σε πολλούς τομείς της ζωής, τόσο στην Ευρώπη όσο και στον υπόλοιπο κόσμο. Τα ήδη κεκτημένα δείχνουν να βρίσκονται σε «κίνδυνο», όταν μάλιστα αποκτήθηκαν με κόπους ετών.

Παράλληλα, τώρα όσο ποτέ η ισότητα των φύλων αποτελεί προτεραιότητα της πολιτικής ατζέντας των ευρωπαϊκών θεσμών. Ενώ εντείνεται η προσπάθεια για την εφαρμογή της «στρατηγικής για την ισότητα των φύλων», η οποία εγκρίθηκε το προηγούμενο έτος. Για να καταστεί δυνατή η παρακολούθηση και καταγραφή της προόδου και για τα 27 ευρωπαϊκά κράτη-μέλη, η Επιτροπή εγκαινίασε προχθές μια διαδικτυακή πύλη παρακολούθησης της στρατηγικής για την ισότητα των φύλων.

Η αντιπρόεδρος για θέματα αξιών και διαφάνειας, κ. Βιέρα Γιούροβα, δήλωσε: «Οι γυναίκες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της πανδημίας και πλήττονται περισσότερο από αυτήν. Δεν μπορούμε να κάνουμε πίσω· πρέπει να συνεχίσουμε να ασκούμε πιέσεις για δικαιοσύνη και ισότητα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η ΕΕ έθεσε τις γυναίκες στο επίκεντρο της ανάκαμψης. Και υποχρέωσε τα κράτη μέλη να συμπεριλάβουν την ισότητα των φύλων στις επενδύσεις που χρηματοδοτούνται από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.»

Η επίτροπος Ισότητας, κ. Χέλενα Ντάλι, πρόσθεσε: «Παρά τον δυσανάλογο αντίκτυπο στη ζωή των γυναικών λόγω της κρίσης COVID-19, πρέπει να αξιοποιήσουμε την κατάσταση αυτή ως ευκαιρία. Είμαστε αποφασισμένοι να ενισχύσουμε τις προσπάθειές μας. Να εξακολουθήσουμε να προχωρούμε και να μην επιτρέψουμε να αντιστραφεί όλη η πρόοδος που έχει επιτευχθεί ως προς την ισότητα των φύλων».

«Οι επιπτώσεις της πανδημίας Covid-19 στις γυναίκες»

Τα κράτη μέλη κατέγραψαν αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας. Για παράδειγμα, ο αριθμός των αναφορών σχετικά με την ενδοοικογενειακή βία στη Γαλλία αυξήθηκε κατά 32 % κατά την πρώτη εβδομάδα του περιορισμού της κυκλοφορίας και στη Λιθουανία κατά 20 % κατά τις τρεις πρώτες εβδομάδες. Η Ιρλανδία κατέγραψε πενταπλάσια αύξηση στις αγωγές ενδοοικογενειακής βίας. Οι ισπανικές αρχές ανέφεραν αύξηση των κλήσεων κατά 18 % κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο του εγκλεισμού.

Οι γυναίκες βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Το 76 % των εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και της κοινωνικής μέριμνας και το 86 % των εργαζομένων στον τομέα της προσωπικής φροντίδας στον κλάδο των υπηρεσιών υγείας είναι γυναίκες. Με την πανδημία, οι γυναίκες στους τομείς αυτούς σημείωσαν πρωτοφανή αύξηση του φόρτου εργασίας, των κινδύνων για την υγεία και των προκλήσεων για την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.

Οι γυναίκες στην αγορά εργασίας επλήγησαν σοβαρά από την πανδημία. Οι γυναίκες υπερεκπροσωπούνται σε τομείς που πλήττονται περισσότερο από την κρίση (λιανικό εμπόριο, φιλοξενία, φροντίδα και οικιακή εργασία). Διότι οι εργασίες αυτές δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν εξ αποστάσεως. Οι γυναίκες αντιμετώπισαν επίσης περισσότερες δυσκολίες επανένταξης στην αγορά εργασίας κατά τη διάρκεια της μερικής ανάκαμψης το περασμένο καλοκαίρι του 2020, όταν τα ποσοστά απασχόλησης αυξήθηκαν κατά 1,4 % για τους άνδρες αλλά μόνο κατά 0,8% για τις γυναίκες μεταξύ του δεύτερου και του τρίτου τριμήνου του 2020.

Επαγγελματική και προσωπική ζωή

Οι περιορισμοί της κυκλοφορίας έχουν σημαντικό αντίκτυπο στη μη αμειβόμενη φροντίδα και την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. Οι γυναίκες δαπάνησαν, κατά μέσο όρο, 62 ώρες την εβδομάδα για τη φροντίδα των παιδιών (σε σύγκριση με 36 ώρες για τους άνδρες). 23 ώρες την εβδομάδα για οικιακές εργασίες (σε σύγκριση με 15 ώρες για τους άνδρες).

Εντυπωσιακή έλλειψη γυναικών στα όργανα λήψης αποφάσεων για την COVID-19. Σε μελέτη του 2020 διαπιστώθηκε ότι οι άνδρες υπερτερούν αριθμητικά των γυναικών στους φορείς που δημιουργήθηκαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Από τις 115 εθνικές ειδικές ομάδες δράσης για την COVID-19 σε 87 χώρες, συμπεριλαμβανομένων 17 κρατών μελών της ΕΕ, το 85,2 % αποτελούνταν κυρίως από άνδρες, ενώ το 11,4 % απαρτιζόταν κυρίως από γυναίκες και μόνο το 3,5 % είχε ίση εκπροσώπηση των φύλων. Σε πολιτικό επίπεδο, μόνο το 30 % των υπουργών Υγείας στην ΕΕ είναι γυναίκες. Επικεφαλής της ειδικής ομάδας της Επιτροπής για την κρίση COVID-19 είναι η πρόεδρος, κ. φον ντερ Λάιεν. Η ομάδα περιλαμβάνει πέντε ακόμη επιτρόπους, τρεις εκ των οποίων είναι γυναίκες.

Σημαντική για το μέλλον είναι η διαφύλαξη των ήδη κεκτημένων. H καλύτερη εφαρμογή της στρατηγικής προκειμένου να βελτιωθεί η κατάσταση και όλα τα κράτη να διαφυλάξουν την θέση των γυναικών και την ισότητα.

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/IP_21_1011
https://ec.europa.eu/info/files/2021-report-on-gender-equality-in-the-eu_en 

Πτυχιούχος του τμήματος Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με μεταπτυχιακές σπουδές στην Πολιτική Ιστορία και τις Στρατηγικές Σπουδές. Κατάγεται από την Κατερίνη του νομού Πιερίας και ασχολείται με την μελέτη ιστορικών, πολιτικών και κοινωνικών θεμάτων.

Comments

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ιωάννινα

Ιωάννινα – υποψηφιότητα για το πρόγραμμα “100 ενεργειακά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις” Ο Δήμος Ιωαννιτών θέτει υποψηφιότητα για το πιλοτικό πρόγραμμα “100 ενεργειακά ουδέτερες...

Υγεία

Πιστοποιητικά Εμβολιασμού Ψήφισε Το Εκ. Οι εμβολιασμένοι Ευρωπαίοι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να κυκλοφορούν ελεύθερα σε όλη την Ευρώπη με την έκδοση πιστοποιητικού....

Διεθνή

Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν Βιογραφικό της επόμενης προέδρου της Κομισιόν. Είναι το πρόσωπο που αποτελεί την πρόταση των ηγετών για τη θέση του Ζαν-Κλοντ...

Διεθνή

Η αρχική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα χρήματα που η Ευρώπη θα δαπανήσει σε προγράμματα Έρευνας, μέσω του επόμενου επταετούς προγράμματος «Horizon» για...

Advertisement

Copyright © 2021 Giga FM 105.4 Επικοινωνία: 2651052441

  • https://s46.myradiostream.com/7322/listen.mp3
  • https://s46.myradiostream.com:7322/;
  • MUSIC