Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να άρει προσωρινά την υποχρέωση καταβολής από την Ελλάδα της εθνικής συμμετοχής σε κοινοτικά χρηματοδοτικά προγράμματα, δήλωσε εκ νέου ο Πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Ο κ. Γιούνκερ υπογράμμισε με ιδιαίτερη έμφαση ότι η Ελλάδα χρειάζεται βοήθεια για να τονώσει την ανάπτυξη της οικονομίας της. Στο μεταξύ δημοσιοποιήθηκε από το υπουργείο Οικονομικών, το επικαιροποιημένο μνημόνιο στην ελληνική γλώσσα, το οποίο έχει εγκριθεί από το Eurogroup.
Το επικαιροποιημένο μνημόνιο περιλαμβάνει το αυστηρό χρονοδιάγραμμα των δεκάδων μέτρων (νομοσχέδια , κ.λπ.), τα οποία πρέπει να υλοποιηθούν έως το τέλος του έτους.
Μεταξύ αυτών, είναι η θέσπιση της “εργασιακής εφεδρείας” στο Δημόσιο έως 12 μήνες και η “αποχώρηση” στη συνέχεια των υπαλλήλων, οι οικονομικοί ελεγκτές στα υπουργεία, η συγχώνευση και κατάργηση φορέων του Δημοσίου, το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο (θα αφορά και στις ΔΕΚΟ) που θα είναι σε αρμονία με τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα, οι αυξήσεις (τουλάχιστον 25%) των εισιτηρίων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, η περαιτέρω μείωση των ταμείων και η περικοπή επικουρικών συντάξεων, το όριο στις φοροαπαλλαγές και η αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Σήμερα αποφασίζει το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ για την επόμενη δόση του δανείου προς την Ελλάδα. Νέα έκκληση προς τα ελληνικά κόμματα να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, επιτυγχάνοντας συναίνεση απηύθυνε η νέα γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.
Κατηγορηματικά αντίθετη στην χρεοκοπία ή στην επιλεκτική χρεοκοπία της Ελλάδας είναι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, είπε ο πρόεδρός της, Ζαν Κλοντ Τρισέ. “Αναφορικά με την περίπτωση της Ελλάδας λέμε “όχι” στα σενάρια χρεοκοπίας ή επιλεκτικής χρεοκοπίας. Τελεία και παύλα” υπογράμμισε κατηγορηματικά ο Ζαν Κλοντ Τρισέ.

