Connect with us

Hi, what are you looking for?

Giga fm 105,4 | Ραδιοφωνικός Σταθμός | Ήπειρος | Ιωάννινα | Επικαιρότητα | Αρθρογραφία

Αρχική

Στο νέο υπερταμείο περνούν οι έξι ΔΕΚΟ

%cf%85%cf%80%ce%b5%cf%81%cf%84%ce%b1%ce%bc%ce%b5%ce%b9%ce%bfΣτο νέο υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων περνούν σύμφωνα όσα είχαν διαρρεύσει έως χθες, έξι νέες ΔΕΚΟ και συγκεκριμένα η ΕΥΔΑΠ, η ΕΥΑΘ, η ΔΕΗ, οι Κτιριακές Υποδομές, η ΕΛΒΟ, και η Αττικό Μετρό, ενώ , εκτός απροόπτου, δεν εντάσσονται στη νέα λίστα η ΕΑΒ αλλά και ο ΑΔΜΗΕ. Πρέπει να σημειωθεί πως στο υπερταμείο περνά ουσιαστικά το 34% της ΔΕΗ καθώς το 17% παραμένει στο ΤΑΙΠΕΔ στο οποίο έχει ήδη μεταβιβαστεί από το ελληνικό δημόσιο, παλαιότερα.

Η μεταφορά των νέων ΔΕΚΟ, και το τι θα περιέχει το πακέτο στην τελική του μορφή, ξεκαθαρίζει σήμερα στο πολυνομοσχέδιο που κατατίθεται στη Βουλή, με στόχο να ψηφιστεί την Τρίτη, διευθετώντας όσες εκκρεμότητες από τα 15 προαπαιτούμενα για την υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ απαιτούν νομοθετική παρέμβαση. Αυτό σημαίνει ότι με το πολυνομοσχέδιο, μέσω του οποίου προχωρά επίσης η εναρμόνιση των κοινωνικών εισφορών ενώ ρυθμίζεται σειρά θεμάτων στον κλάδο της ενέργειας ρυθμίζεται ένας σημαντικός όγκος από τη λίστα των προαπαιτούμενων. Ωστόσο παραμένουν σε εκκρεμότητα ορισμένα προαπαιτούμενα από τη λίστα των 15 και καταβάλλονται προσπάθειες ώστε να υπάρχει ικανοποιητική πρόοδος έως τη συνεδρίαση του Euro-WorkingGroup στις 29 Σεπτεμβρίου, ενόψει του Eurogroup της 10ης Οκτωβρίου.

Από τα προαπαιτούμενα που παραμένουν σε εκκρεμότητα, κάποια εξ’ αυτών, δεν απαιτούν νομοθετική παρέμβαση, ενώ σε κάθε περίπτωση έως την ψήφιση του νομοσχεδίου την Τρίτη, θα υπάρξει περιθώριο για προσθήκες ή αλλαγές. Ταυτόχρονα στη λίστα των υψηλών προτεραιοτήτων για την υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ παραμένουν δύο ιδιαίτερα σημαντικά ζητήματα, η στελέχωση του εποπτικού συμβουλίου του νέου υπερταμείου αποκρατικοποιήσεων, η ολοκλήρωση της αξιολόγησης των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών, που αναμένεται να προχωρήσουν έως τον Οκτώβριο. Εκκρεμούν επιπλέον οι ρυθμίσεις για την επάρκεια πόρων της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων και η διαδικασία του διαγωνισμού για την Εγνατία Οδό.

Κυβερνητικές πηγές εμφανίζονται αισιόδοξες ότι οι διαδικασίες για τα προαπαιτούμενα θα κινηθούν εντός χρονοδιαγράμματος, με το βλέμμα στραμμένο στο Eurogroup της 10ης Οκτωβρίου, ενώ από την πλευρά των πιστωτών, διατηρούνται μέχρι στιγμής χαμηλά οι τόνοι, εν αναμονή των κινήσεων της ελληνικής πλευράς. Όσον αφορά στο θέμα του ΑΔΜΗΕ, της μη ένταξης δηλαδή στη λίστα των ΔΕΚΟ που περνούν στο υπερταμείο, μέχρι στιγμής και αφού βρίσκεται σε διαδικασία το θέμα της απόσχισης από τη ΔΕΗ, το ζήτημα δεν αναμένεται να δημιουργήσει πρόβλημα στη φάση αυτή. Για το ζήτημα της ΕΑΒ, μένει να φανεί, εάν τελικά θα μείνει εκτός, και πώς θα αντιδράσουν σε αυτό οι Θεσμοί καθώς ο αρχικός σχεδιασμός αφορούσε στην ένταξή της. Πάντως το κεντρικό επιχείρημα από την ελληνική πλευρά για τη μη ένταξη της ΕΑΒ είναι ότι πρόκειται για εταιρεία με αντικείμενο σχετικό με την εθνική ασφάλεια της χώρας.

Εισφορές
Με τις νέες διατάξεις, υψηλότερες εισφορές σε σχέση με ό,τι προέβλεπε ο νόμος Κατρούγκαλου θα πληρώνουν, από την 1/1/2017, εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένοι (αγρότες και ελεύθεροι επαγγελματίες) ενώ χάνεται η έκπτωση του 15% για όσους θα μπορούσαν να καταβάλουν εφάπαξ τα ποσά της εξαγοράς πλασματικών χρόνων ασφάλισης. Αγρότες και νέοι επιστήμονες θα πληρώνουν, από την 1/1/2017, το 6,95% επί του του εισοδήματός τους για παροχές υγείας ενώ καταργείται και η δυνατότητα υπολογισμού της εισφοράς στο κατώτερο δυνατό ασφαλιστέο εισόδημα (στο 70% του κατώτατου μισθού). Επίσης, οι ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων και ξενοδοχείων (κάτω από 5 δωμάτια) θα καταβάλλουν εισφορές από 1/1/2017, ύψους 26,95% επί του εισοδήματός τους για σύνταξη και υγεία. Τέλος, η έκπτωση σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης πλασματικών ετών ορίζεται σε 2% για κάθε έτος.

Ενέργεια
Νέες αλλαγές στο ΕΤΜΕΑΡ, το τέλος που πληρώνουμε για τις ΑΠΕ στον λογαριασμό ρεύματος, έρχονται με νομοθετική ρύθμιση στο πολυνομοσχέδιο- σκούπα που αναμένεται να κατατεθεί σήμερα στη Βουλή με τα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης. Πρόκεται για μία από τις προσθήκες που, σύμφωνα με πληροφορίες, θα συμπεριληφθούν στην τελική εκδοχή του κειμένου, προσχέδιο του οποίου διέρρευσε χθες. Το προσχέδιο περιλαμβάνει σειρά ρυθμίσεων για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και βασικά την υιοθέτηση του target model, των μέτρων για τη μετάβαση στο ενιαίο ευρωπαϊκό μοντέλο αγοράς ηλεκτρισμού, για τα οποία είχε επέλθει συμφωνία με τους εκπροσώπους των δανειστών. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το τελικό κείμενο που θα κατατεθεί στη Βουλή θα συμπληρωθεί και με ορισμένες ακόμα παρεμβάσεις, εκ των οποίων η μία θα αφορά στο ΕΤΜΕΑΡ, καθώς οι θεσμοί δεν έχουν πειστεί ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί ως σήμερα αρκούν για να εξαλειφθεί το έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ ως το τέλος του 2017. Είναι πιθανόν να κατατεθούν και ορισμένες ρυθμίσεις σχετικά με τις νέες Εταιρίες Διανομής Αερίου, ενώ όσον αφορά στην απελευθέρωση των δημοπρασιών αερίου εκτιμάται ότι δεν θα χρειαστεί ειδική νομοθετική παρέμβαση. Με το «μοντέλο=στόχο» διαμορφώνονται τέσσερις νέες αγορές στην ηλεκτρική ενέργεια, η Χονδρική Αγορά Προθεσμιακών Προϊόντων Ηλεκτρικής Ενέργειας, η Αγορά Επόμενης Ημέρας, η Ενδοημερήσια Αγορά και η Αγορά Εξισορρόπησης, νέοι φορείς εποπτείας και δευρύνονται οι αρμοδιότητες της ΡΑΕ και σε πρώτη φάση του ΛΑΓΗΕ.

ΤΡΑΙΝΟΣΕ
Με το νέο νομοσχέδιο ορίζεται επίσης πως η ΓΑΙΑΟΣΕ συνάπτει με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ σύμβαση εκμίσθωσης διάρκειας έως δέκα ετών για το τροχαίο υλικό. Παράλληλα αναφέρεται ότι το ενοίκιο που πρέπει να καταβάλλει η ΤΡΑΙΝΟΣΕ από τον Απρίλιο του 2014 που το τροχαίο υλικό πέρασε από τον ΟΣΕ στο Ελληνικό Δημόσιο και μέχρι την ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ θα καταβληθεί στην ΓΑΙΑΟΣΕ η οποία έχει αναλάβει πλέον την διαχείρισης του τροχαίου υλικού.

Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για περίπου 30 εκατ. ευρώ τα οποία η ΤΡΑΙΝΟΣΕ οφείλει ως ενοίκιο για το τροχαίο υλικό και τα οποία θα μπουν σε ειδικό λογαριασμό τον οποίο θα διαχειρίζεται η ΓΑΙΑΟΣΕ.

Αισιοδοξία
Κυβερνητικές πηγές εμφανίζονται αισιόδοξες ότι οι διαδικασίες για τα προαπαιτούμενα θα κινηθούν εντός χρονοδιαγράμματος, με το βλέμμα στραμμένο στο Eurogroup της 10ης Οκτωβρίου.

Χαμηλοί τόνοι
Από την πλευρά των πιστωτών, διατηρούνται μέχρι στιγμής χαμηλοί τόνοι, εν αναμονή των κινήσεων της ελληνικής πλευράς.

ΑΔΜΗΕ, ΕΑΒ
Σχετικά με το ΑΔΜΗΕ, της μη ένταξης δηλαδή στη λίστα των ΔΕΚΟ που περνούν στο Υπερ-ταμείο, μέχρι στιγμής και αφού βρίσκεται σε διαδικασία το θέμα της απόσχισης από τη ΔΕΗ, το ζήτημα δεν αναμένεται να δημιουργήσει πρόβλημα στη φάση αυτή. Για το ζήτημα της ΕΑΒ, μένει να φανεί εάν τελικά θα μείνει εκτός, και πώς θα αντιδράσουν σε αυτό οι Θεσμοί, καθώς ο αρχικός σχεδιασμός αφορούσε στην ένταξή της.

 

user
Written By

Comments

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οικονομία

Σε τρίτη απόπειρα πώλησης της ΕΛΒΟ, αυτή τη φορά χωρίς το ελάχιστο τίμημα των 10 εκατ. ευρώ που ίσχυε στους δύο άγονους διαγωνισμούς που...

Πολιτική

Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΝΔ τονίζει πως ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης ζήτησε σήμερα από την αξιωματική αντιπολίτευση να γίνει ουσιαστικά...

Πολιτική

Την άμεση παραίτηση του Διευθύνοντα Συμβούλου του ΔΕΣΦΑ ζητά η ΝΔ καθώς, όπως λέει, σε αντίθετη περίπτωση, η ευθύνη ανήκει αποκλειστικά στον κ. Τσίπρα,...

Uncategorized

Η ΝΔ επανέρχεται με ανακοίνωσή της και ζητά από τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, να απαντήσει στα ερωτήματα που του έθεσε στη Βουλή, ο πρόεδρος...

Copyright © 2021 Giga FM 105.4

  • https://s46.myradiostream.com/7322/listen.mp3
  • https://s46.myradiostream.com:7322/;
  • MUSIC