Connect with us

Hi, what are you looking for?

Giga fm 105,4 | Ραδιοφωνικός Σταθμός | Ήπειρος | Ιωάννινα
Σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας Έκθεση Ευρωπαϊκής επιτροπής
Σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας Έκθεση Ευρωπαϊκής επιτροπής

Διεθνή

σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας Έκθεση Ευρωπαϊκής επιτροπής

Σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας Έκθεση Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι ευρωβουλευτές καλούν την Τουρκία να αποδείξει αξιόπιστα την ειλικρίνεια της.

Το κείμενο ψηφίστηκε χθες Πέμπτη και θα κατατεθεί στην ολομέλεια. Οι ευρωβουλευτές προειδοποιούν: Παρά το γεγονός ότι η Τουρκία είναι υποψήφια προς ένταξη χώρα, τα τελευταία χρόνια η κυβέρνησή της, επιδιώκει ολοένα και περισσότερο την αποστασιοποίησή της από τις αξίες και τα πρότυπα της Ε.Ε.

Εξωτερική πολιτική

Οι σκληρές και κατά καιρούς προκλητικές δηλώσεις κατά της ΕΕ και των κρατών μελών της. Η εχθρική εξωτερική της πολιτική. Ιδίως προς την Ελλάδα και την Κύπρο, έχουν φέρει τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας σε ιστορικά χαμηλό σημείο. Οι παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας σε ύδατα της Ελλάδας και της Κύπρου. Οι παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου. Το παράνομο μερικό άνοιγμα των Βαρωσίων στην Αμμόχωστο. Αποτελούν παραδείγματα που αναφέρονται ρητά στην έκθεση, η οποία καταδικάζει επίσης την εμπλοκή της Τουρκίας στην Συρία, τη Λιβύη και το Αζερμπαϊτζάν.

Οπισθοδρόμηση όσον αφορά το κράτος δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα

Στην έκθεση αναφέρεται ότι η απουσία πολιτικής βούλησης από την Τουρκία για πραγματοποίηση μεταρρυθμίσεων. Η αποτυχία της να δράσει όσον αφορά τις σοβαρές ανησυχίες της Ένωσης για το κράτος δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα έχουν επηρεάσει αρνητικά την ενταξιακή διαδικασία.

Δραστήρια και πλουραλιστική κοινωνία των πολιτών

Κατάχρηση των αντιτρομοκρατικών μέτρων στην Τουρκία. Οι ευρωβουλευτές εκφράζουν την ανησυχία τους για τη συνεχιζόμενη μαζική φυλάκιση ανθρώπων. Δημοσιογράφων, υπερασπιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πολιτικών αντιπάλων της κυβέρνησης. Παρά τη μαζική πολιτική καταστολή, υπάρχει στην Τουρκία μια πλουραλιστική και δραστήρια κοινωνία των πολιτών. Προτείνουν, στην Επιτροπή να συνεχίσει την παροχή οικονομικής στήριξης σε οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών στην Τουρκία.

Έκκληση για τη συνέχιση στήριξης σε Σύρους πρόσφυγες

Οι ευρωβουλευτές αναγνωρίζουν τις συνεχιζόμενες διπλωματικές προσπάθειες της ΕΕ για ένα πραγματικό και αποτελεσματικό διάλογο με την Τουρκία. Πρόκειται για βασικό εταίρο σχετικά με τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή. Υπενθυμίζουν ότι η Τουρκία συνεχίζει να παίζει σημαντικό ρόλο στη φιλοξενία σχεδόν 4 εκ. προσφύγων, εκ των οποίων τα 3,6 εκ. είναι Σύροι. Οι ευρωβουλευτές εκφράζουν την ικανοποίησή τους για τις προσπάθειες που έχουν γίνει στο θέμα αυτό και ενθαρρύνουν την ΕΕ να συνεχίζει να παρέχει την απαραίτητη στήριξη σε Σύρους πρόσφυγες και κοινότητες υποδοχής που βρίσκονται στην Τουρκία.

Δηλώσεις

Ο εισηγητής Nacho Sánchez Amor (Σοσιαλιστές, Ισπανία) δήλωσε: «Η κριτική που ασκείται για την κατάσταση που επικρατεί στην Τουρκία σε αυτή την έκθεση είναι σκληρότερη παρά ποτέ. Αντικατοπτρίζει δυστυχώς όλα αυτά που έχουν συμβεί στη χώρα τα τελευταία δύο χρόνια. Ειδικότερα στους τομείς των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου (οι οποίοι εξακολουθούν να αποτελούν προτεραιότητα για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο) και των σχέσεών της με την Ε.Ε. και τα κράτη μέλη της. Ελπίζουμε η Τουρκία να αλλάξει οριστικά πορεία και να κάνει πράξη τις πρόσφατες δηλώσεις καλής θέλησης. Παροτρύνουμε τους υπόλοιπους θεσμούς της Ε.Ε. να θέσουν ως προϋπόθεση το ζήτημα της δημοκρατικής μεταρρύθμισης στις όποιες προσπάθειες καταβληθούν για προσέγγιση σε θετικό κλίμα».

Η έκθεση υιοθετήθηκε με 49 ψήφους υπέρ, 4 κατά και 14 αποχές.

Επόμενα βήματα

Σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας Έκθεση Ευρωπαϊκής Επιτροπής.Τέλος, θα υποβληθεί σε ψηφοφορία στην ολομέλεια. Ενώ μετά την υιοθέτησή της από το σύνολο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, θα αποτελεί την επίσημη θέση του θεσμού όσον αφορά τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας.

Written By

Comments

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άρθρα & Απόψεις

Κατανοώντας Την Εξωτερική Πολιτική Της Τουρκίας Οι γεωστρατηγικές σχέσεις και το γεωπολιτικό τοπίο διαμορφώνονται και αναδιαμορφώνονται διαρκώς, με ισορροπίες δυνάμεων και κρατών, συμφέροντα και...

Advertisement

Copyright © 2021 Giga FM 105.4 Επικοινωνία: 2651052441

  • https://s46.myradiostream.com/7322/listen.mp3
  • https://s46.myradiostream.com:7322/;
  • MUSIC