Connect with us

Hi, what are you looking for?

Giga fm 105,4 | Ραδιοφωνικός Σταθμός | Ήπειρος | Ιωάννινα

Οικονομία

Αλλαγές στον νομοθετικό πλαίσιο για τον περιφερειακό τύπο

Εντός του ερχόμενου δίμηνου προσδιόρισε την κατάθεση στη Βουλή των αλλαγών του νόμου για τον Περιφερειακό Τύπο, ο υφυπουργός Επικρατείας Άγγελος Τόλκας.  Ο κ. Τόλκας απάντησε σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού του ΠΑΣΟΚ Μ. Μίχου, η οποία έθεσε σειρά ζητημάτων που αφορούν τα ΜΜΕ της Περιφέρειας, μεταξύ αυτών, τα μέτρα που προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση, ώστε το 30% κρατικής διαφήμισης να φτάνει ακέραιο και χωρίς καθυστερήσεις στους δικαιούχους. Όπως είπε η βουλευτής, ο νόμος δεν απέδωσε τα προβλεπόμενα ποσοστά στα Περιφερειακά Μέσα, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία τους, δεδομένης και της σοβαρής οικονομικής κρίσης.
«Έχουμε ξεκινήσει εξαρχής διάλογο όχι μόνο για την υπεράσπιση και τη στήριξη της ακεραιότητας Περιφερειακού Τύπου, αλλά και για την τη διαφάνεια, την αξιοκρατία, τον έλεγχο των χρημάτων των φορολογούμενων. Να σταματήσουν οι πρακτικές του να δίνονται χωρίς κριτήρια, χωρίς έλεγχο μετά και χωρίς αναφορά τα χρήματα» είπε ο κ. Τόλκας.
Απαντώντας εξειδικευμένα στα ζητήματα που έθιξε η βουλευτής, ο υφυπουργός Επικρατείας ενημέρωσε ότι:
– το θέμα της απόδοσης ποσοστού κρατικής διαφήμισης ή ποσού στα Περιφερειακά Μέσα Ενημέρωσης συζητείται με τις Ενώσεις και γίνεται προσπάθεια να καθοριστεί στο πλαίσιο της νέας πρωτοβουλίας.
– το θέμα της παρεμβολής των διαφημιστικών γραφείων επίσης έχει ανοίξει στη νέα προσπάθεια που γίνεται για τις επόμενες νομοθετικές αλλαγές. Εξήγησε πάντως πως η παρεμβολή αυτή κατ’ αρχήν, απαγορεύεται, όμως υπάρχουν «παραθυράκια» προηγούμενων νόμων τα οποία επικαλούνται – όπως μια συγκεκριμένη εξαίρεση του νόμου του 2003.
– στο ζήτημα της κατανομής (βάσει της έρευνας του 2009) αναζητείται λύση, αλλά, αν δεν μπορεί να γίνει αναθεώρηση λόγω των δυσκολιών και των συγκεκριμένων οικονομικών στοιχείων, πάντως θα γίνει οπωσδήποτε μια επικαιροποίηση της λίστας. «Να δούμε και αν θα μπορέσουμε να ξεφύγουμε και από τέτοια μοντέλα, για να μπορεί να γίνει ακόμη πιο εύκολη, πιο πρακτική και αποδοτική η συνεργασία μας» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τόλκας.
– για το θέμα της καταβολής του Φ.Π.Α., το οποίο έχει αλλάξει πάρα πολλές φορές και έχει ταλαιπωρήσει τον Περιφερειακό Τύπο, ειδικά με τις προκηρύξεις που γίνονται και αργούν πάρα πολύ να διαταχθούν τα χρήματα, έχει γίνει μια πρώτη συνεννόηση με τις Ενώσεις. «Προσπαθούμε και με το Υπουργείο Εσωτερικών, αλλά και με την ΚΕΔΚΕ, με την οποία οφείλουν να έχουν και οι ίδιοι μια πρώτη επαφή και μια πρώτη ενημέρωση, να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τα προβλήματα τα οποία υπάρχουν με το συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο που έχουμε σήμερα» κατέληξε συγκεκριμένα ο υφυπουργός Επικρατείας.
– το θέμα των κριτηρίων που διαφοροποιούν τα Περιφερειακά Μέσα Ενημέρωσης, περιλαμβάνεται στο νέο θεσμικό πλαίσιο, όμως- εξήγησε – στο πλαίσιο των αλλαγών που έχουν γίνει στην αγορά «οι μικρές και διάσπαρτες προσπάθειες έχουν άλλο τρόπο αντιμετώπισης» και θα πρέπει να δούμε και μεγαλύτερα σχήματα ακόμη, καθώς και τον τρόπο ενίσχυσης μιας άλλης επόμενης κατάστασης, η οποία έχει να κάνει πολύ και με την ψηφιακή εποχή και με τα νέα Μέσα Ενημέρωσης.

Written By

Comments

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πολιτική

“Εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα και για να μην γίνουν χειρότερα, η λύση για το λαό δεν βρίσκεται ούτε στo να περιμένει την...

Uncategorized

Ο Πάνος Καμμένος σε συνέντευξη του στην Εφημερίδα των Συντακτών εκτιμάει ότι η αξιολόγηση θα κλείσει πριν από τις 20 Φεβρουαρίου και δεν θα...

Πολιτική

Νέα πρωτοβουλία προκειμένου να προχωρήσει άμεσα η σύσταση Ειδικής Διακομματικής Επιτροπής που θα αναλάβει την επεξεργασία πρότασης νόμου για την επιβίωση των μέσων μαζικής...

Advertisement

Copyright © 2021 Giga FM 105.4 Επικοινωνία: 2651052441

  • https://s46.myradiostream.com/7322/listen.mp3
  • https://s46.myradiostream.com:7322/;
  • MUSIC