Connect with us

Hi, what are you looking for?

Giga fm 105,4 | Ραδιοφωνικός Σταθμός | Ήπειρος | Ιωάννινα
Γενοκτονία Αρμενίων 24 Απριλίου 1915
Γενοκτονία Αρμενίων 24 Απριλίου 1915

Ιστορία

Γενοκτονία Αρμενίων 24 Απριλίου 1915

Γενοκτονία Αρμενίων 24 Απριλίου 1915.

24 Απριλίου του 1915. Οι Νεότουρκοι που ιδρύθηκαν μόλις λίγα χρόνια πριν, το 1908 με επικεφαλής τον Κεμάλ Ατατούρκ, προέβησαν στη σύλληψη 250 πνευματικών ηγετών των Αρμενίων στην Κωνσταντινούπολη. Η μέρα αυτή ονομάστηκε «Κόκκινη Κυριακή». Οι ηγέτες των Αρμενίων μεταφέρθηκαν σε φυλακές στην Άγκυρα. Εκεί υπέστησαν σκληρά βασανιστήρια και εκτελέστηκαν. Ελάχιστοι από αυτούς κατάφεραν να δραπετεύσουν, με την παρέμβαση ισχυρών φίλων τους από το εξωτερικό.

Στόχος των Νεότουρκων ήταν η εξόντωση όλων των αλλόθρησκων που ζούσαν στην Τουρκία, κυρίως Αρμενίων και Ελλήνων.

Εκείνη την χρονική περίοδο η οθωμανική αυτοκρατορία βρισκόταν υπό κατάρρευση. Κάτω από αυτές τις συνθήκες στήθηκε το κίνημα των Νεότουρκων. Σχέδιό τους το εναπομείναν τμήμα της Οθωμανικής αυτοκρατορίας να εκκαθαριστεί από τους χριστιανικούς πληθυσμούς. Οι Οθωμανοί είχαν υποστεί πολλές ήττες και είχαν απωλέσει το μεγαλύτερο τμήμα της μέχρι πρότινος κυριαρχίας τους. Η αντίδραση των Νεότουρκων ήταν ο φανατικός εθνικισμός, που στρεφόταν εναντίον των χριστιανικών πληθυσμών. Είχε προηγηθεί η εξόντωση των Ελλήνων της νότιας Μικράς Ασίας. Το 1915 ξεκίνησε η εξόντωση των Αρμενίων.

Οι Νεότουρκοι στη μάχη του Σαρακαμίς που προηγήθηκε, ηττήθηκαν από τους Ρώσους. Με αφορμή την συμμετοχή Αρμενίων στη μάχη με την Ρώσικη πλευρά(οι Αρμένιοι επισήμως ήταν πολίτες της Οθωμανικής αυτοκρατορίας) ξεκίνησε η γενοκτονία. Οι Νεότουρκοι ισχυρίστηκαν ότι η ήττα τους από τους Ρώσους, οφειλόταν αποκλειστικά στους Αρμένιους.

25 Φεβρουαρίου του 1915. Ο Υπουργός Αμύνης των Νεότουρκων Εμβέρ Πασάς, δίνει διαταγή να σταλούν στα κάτεργα, όλοι οι Αρμένιοι που υπηρετούσαν στον οθωμανικό στρατό.

Η πολιορκία της πόλης Βαν

19 Απριλίου1915. Ο διοικητής της πόλης Βαν, διέταξε να στρατολογηθούν 4 χιλιάδες Αρμένιοι. Πρόσχημα για να σφαγιάσουν όλους τους άντρες Αρμένιους, που υπήρχε ενδεχόμενο να αντισταθούν. Εφόσον οι Αρμένιοι αντιλήφθηκαν τις προθέσεις των Τούρκων έστειλαν 500 άντρες ηλικιωμένους. Οι τούρκοι περικύκλωσαν την πόλη Βαν και επιτέθηκαν στους Αρμένιους που αντιστάθηκαν με σθένος.

Η πολιορκία της πόλης έληξε στις 6 Μαΐου. Ρώσικες ενισχύσεις βοήθησαν τους πολιορκούμενους Αρμένιους. Όμως οι αναταραχές στη πόλη Βαν χρησιμοποιήθηκαν από τους νεότουρκους ως δικαιολογία, εντάθηκαν οι προσπάθειες δίωξης και ετέθη σε εφαρμογή η «Κόκκινη Κυριακή».

27 Μαΐου 1915. Ψηφίζεται νόμος περί αναγκαστικών εκτοπίσεων. Ξεκινούν μαζικές απελάσεις του αρμένικου πληθυσμού. Σαν μα μην έφταναν οι διώξεις και οι μαζικές απελάσεις, ψηφίζεται νόμος που επέτρεπε στους Τούρκους να κατάσχουν τις περιουσίες που άφηναν πίσω τους οι εκδιωγμένοι Αρμένιοι.

Οι πορείες θανάτου των Αρμενίων

Οι εκδιωγμένοι Αρμένιοι επιζήσαντες, έφευγαν κακήν κακώς από τις εστίες τους είτε με πεζοπορία είτε με το τρένο αν στέκονταν “τυχεροί”. Οι νεότουρκοι υποσχόταν ότι θα μετακινηθούν προσωρινά και σύντομα θα επιστρέψουν όλοι στα σπίτια τους. Κανείς βέβαια δεν γύρισε. Όσοι Αρμένιοι δεν πείστηκαν και παρέμειναν στις εστίες τους κατέληξαν σε εκτελεστικά αποσπάσματα.

Όσοι εγκατέλειψαν τις εστίες τους με πεζοπορία, αντιμετώπισαν τη βαναυσότητα των Τούρκων φρουρών. Καθώς στόχος των νεοτούρκων δεν ήταν η απέλαση των Αρμενίων από την περιοχή, αλλά η πλήρης εξόντωσή τους. Έτσι υποχρέωναν τους Αρμένιους να διανύσουν ακατάπαυστα 60 χιλιόμετρα δύσβατου δρόμου με καύσωνα, χωρίς φαγητό και νερό. Οι πορείες θανάτου των Αρμενίων ξεκινούσαν από διάφορα μέρη των ασιατικών εδαφών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και από διάφορες πόλεις όπως τα Άδανα, η Κόνια, το Ντιγιαρμπακίρ, η Ούρφα, η Σίβας, το Χαλέπι. Πολλές από αυτές τις πορείες συνέκλιναν νοτιοανατολικά προς τη μεγάλη συριακή έρημο. Στη διαδρομή προς την έρημο χιλιάδες γυναικόπαιδα πέθαιναν από αρρώστιες, πείνα και τις διαρκείς επιθέσεις που δέχονταν. Υπολογίζεται ότι μέχρι το καλοκαίρι του 1915, 500.000 Αρμένιοι ήταν ήδη νεκροί. Όσοι κατάφερναν να φτάσουν στη συριακή έρημο αφήνονταν εκεί, πρακτικά για να πεθάνουν. Δεν υπήρχαν καταλύματα, πηγές, τροφή. Υπήρχε μόνο η αναμονή του αργού θανάτου.

Τα φρικτά μαρτύρια όσων παρέμειναν

Για όσους Αρμένιους αρνούνταν να αποχωρήσουν ή ακόμα κι αν δεν είχαν προλάβει να εγκαταλείψουν τις οικίες τους. Οργανώθηκαν εκτελεστικά αποσπάσματα. Συμμετείχαν όχι μόνο Νεότουρκοι, αλλά και Κούρδοι και Καυκάσιοι και όλοι όσοι είχαν “ωφέλεια” από το θάνατο των Αρμενίων. Οι ιμάμηδες εξέφραζαν την προπαγάνδα των Νεότουρκων και υπόσχονταν μια θέση στον Παράδεισο, σε όποιον στρεφόταν εναντίον των διωκόμενων. Συγκέντρωναν τους Αρμένιους μέσα σε κτίρια και τους έκαιγαν ζωντανούς. Τουλάχιστον 5 χιλιάδες εξοντώθηκαν με μαζικούς εμπρησμούς. Οι Τούρκοι στρατιώτες διηγούνταν, ότι μύριζε καμένη σάρκα για μέρες.

Στην Τραπεζούντα, έπνιγαν γυναίκες και παιδιά στη Μαύρη Θάλασσα. Στα νοσοκομεία, ορισμένοι γιατροί θανάτωσαν Αρμένιους ασθενείς χορηγώντας τους υπερβολική δόση μορφίνης. Τουλάχιστον σε δύο σχολεία, οι μαθητές εξοντώθηκαν με χημικά αέρια. Οι εκτελεστές βίαζαν όποια γυναίκα έβρισκαν στο διάβα τους, από μικρά κορίτσια μέχρι ηλικιωμένες γυναίκες.

Στις Η.Π.Α. ο τότε Πρόεδρος Θίοντορ Ρούσβελτ, μίλησε για: «το χειρότερο έγκλημα πολέμου». Υπολογίζεται ότι έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 1 εκατομμύριο άνθρωποι.

Οι Νεότουρκοι το 1919 μετά από 4 χρόνια και την διεθνή κατακραυγή, έστησαν δίκη. Το τούρκικο κακουργιοδικείο δίκασε τους «υπεύθυνους» της αρμένικης γενοκτονίας. Η «τριανδρία» που ηγούνταν της εξόντωσης, καταδικάστηκε σε θάνατο. Ήταν οι Εμβέρ Πασάς, Τζεμάλ Πασάς και Ταλαάτ Πασάς, που ήδη είχαν εγκαταλείψει την Τουρκία προ πολλού.

Στις 15 Μαρτίου του 1921, ο Ταλαάτ Πασάς δολοφονήθηκε από τον Αρμένιο φοιτητή, Σόγκομον Τεϊλιριάν στη Γερμανία. Το δικαστήριο τον αθώωσε. Στις 21 Ιουλίου του 1922, ο Τζεμάλ Πασάς δολοφονήθηκε στην Τυφλίδα από τον Αρμένιο Στεπάν Ντζαγκιγιάν. Στις 4 Αυγούστου του 1922, ο Εμβέρ Πασάς σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια επίθεσης Σοβιετικών, στο σημερινό Τατζικιστάν.

Γενοκτονία Αρμενίων 24 Απριλίου 1915. Οι Τούρκοι όχι μόνο δεν έχουν αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Αρμενίων αλλά ακόμα σήμερα κατηγορούν όποιον αναφέρεται σε αυτή.

Written By

Comments

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Advertisement

Copyright © 2021 Giga FM 105.4 Επικοινωνία: 2651052441

  • https://s46.myradiostream.com/7322/listen.mp3
  • https://s46.myradiostream.com:7322/;
  • MUSIC